Forside/ Inspiration/ Ledelse/ Er du klar til at lede andre?
Forside/ .../ Er du klar til at lede andre?

Er du klar til at lede andre?

Hvornår er man egentlig en leder? Det er du måske allerede, hvis du er den på din arbejdsplads, som kollegerne spørger til råds. Ledelsesekspert Christian Ørsted fortæller, hvilke tanker du skal gøre dig for at få mere lederansvar.
Ikon artikel
Journalist
Rebekka Torp Boileau

Er ledelse en stilling, eller er det noget, man gør? Ledelse er noget, man gør, mener ledelsesekspert Christian Ørsted.

- Når jeg arbejder med virksomheder, ser jeg ofte, at lederens sekretær fungerer mere som en leder på grund af det, hun gør. Hun drager omsorg for, at folk ved, hvad der skal ske, og hvad de skal gøre. Det er ledelse! Mange tænker, at du først er en leder, når du er blevet udnævnt til det. Sådan er det ikke, siger han.

Christian Ørsted mener, at ledelsesansvar er noget, du selv naturligt skal tage.

- Du bliver udnævnt til leder, efter du har taget ansvaret. Der er nogen, som er gode til at se det store billede og være opmærksom på andres behov. Er du den, folk vender sig til, når der er problemer? Hvis du ikke er den, der bliver spurgt, så giver det ingen mening at gå ind til din chef og sige ’Nu vil jeg gerne have en høj løn og være leder, så de andre på arbejdspladsen kan spørge mig til råds’, siger Christian Ørsted.

Han oplever, at den gode leder ved, hvad der sker rundt om i virksomheden, og ikke gemmer sig bag et skrivebord. Derfor er det ofte nemmest at ledertræne folk, der allerede arbejder tæt sammen med mennesker i deres job, fx en pædagog eller ejendomsmægler. I sin undervisning af nye ledere bruger han en øvelse, hvor de skal følge en proces i virksomheden fra start til slut og se alle de hænder, processen påvirker.

Drop konkurrencen

Christian Ørsted mener, at mange tror, at lederjobbet er glamourøst og bedre end det at være specialist inden for sin branche.

- Jeg ser det ikke som noget specielt at være leder, men som noget der er krævende, siger Christian Ørsted.

I stedet skal du forberede dig på, at lige meget om du er jurist eller lagerarbejder, så kan skridtet fra specialist til leder være stort.

- Hvis du for eksempel er kok og vil være køkkenchef, så skal du holde op med at være en god kok. Nu skal du være den, der gør andre til gode kokke. Hvis du stadig vil stå ovre i dit hjørne og være den bedste kok, så sejler de retter, der går ud til gæsterne, siger Christian Ørsted.

Han mener, at det er vigtigt, at andre har en faglig respekt for én, men du behøver ikke at være bedre end dem, du skal lede.

Du skal gå ind og vise dine kolleger, at du kan hjælpe dem til at sælge mere – så kan du blive deres salgschef

Christian Ørsted

- Når folk gerne vil være leder, går de ofte i konkurrence med deres kolleger. Fx skal de lige sælge lidt bedre end de andre. Det er det værste, du kan gøre. Du skal gå ind og vise dine kolleger, at du kan hjælpe dem til at sælge mere – så kan du blive deres salgschef, forklarer han.

Forstå mennesker og virksomheden

Billedet af den gode leder som en, der har stor gennemslagskraft og altid er den, der står forrest og taler godt, er ifølge Christian Ørsted en myte.

- Det bygger på ideen om, at man skal charme sig til det hele. Nogle af de mennesker, vi har mest tillid til, er ikke dem, der udtrykker sig bedst. Det er dem, som vi ved, der tænker på vores behov. Ledelse handler langt mere om handling end om ord. At være autentisk. En leder skal gøre sig fortjent til tillid, siger Christian Ørsted, som i sin coaching af ledere oplever, at det er lige præcis i den tillidsfulde menneskekontakt, at det ofte halter.

Men den gode vilje er ikke nok, pointerer han. Det er vigtigt at have en god forretningsforståelse, inden du tager et lederjob.

- Det er ikke nok at vide, hvad der rører sig blandt medarbejderne, hvis du ikke ved, hvor det skal bære hen i virksomheden. Du skal kunne forstå den sammenhæng, det indgår i. Derfor vil jeg virkelig anbefale folk, som gerne vil være leder, at sætte sig mere ind i tingene. Ikke i eget område, men i helheden inden for branchen, og hvordan man driver virksomheden godt, siger han.

- Hvis du arbejder i en vuggestue og gerne vil være leder der, så bliver du nødt til at interessere dig for noget mere end, hvornår børn har det godt. Du skal også interessere dig for, hvornår forældrene og de andre pædagoger har det godt, og hvordan man arbejder sammen med håndværkere, når noget skal laves i bygningen, forklarer Christian Ørsted.

Meld dig ind og få en karrieresamtale
Få hjælp af vores karrierekonsulenter og bliv klar til næste skridt i dit arbejdsliv.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse