Ledelsesekspert Christian Ørsted fortæller, hvilke tanker du skal gøre dig for at få mere lederansvar.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Ledelse/ Sådan bliver du leder
Forside/ .../ Sådan bliver du leder

7 steps: Sådan bliver du leder

Har du en leder i maven? Få de bedste råd med på vejen mod lederstillingen.

Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Går du med drømmen om en chefstol, skal du turde handle aktivt. Det mener Tom Elkjær Hansen, der er job- og karrierekonsulent i Krifa.

Han giver her 7 steps, der styrer dig i retning af lederjobbet. 

1. Overvej for og imod

Der er mange fordele ved at blive leder, fx mere ansvar og højere løn. Men der er også ting, du måske kommer til at give afkald på – de fordybende opgaver, det kollegiale samvær med de andre medarbejdere og de mere faste arbejdstider. Det skal du være helt afklaret med, inden du sigter efter en lederpost. Du bliver en bedre leder, når du har klare forventninger til din rolle.  

2. Undersøg vejene til posten

Find ud af, hvad der skal til for at blive leder inden for dit fagområde eller på din arbejdsplads. Er det typisk de dygtige medarbejdere, der bliver forfremmet, eller er det folk udefra? Har de særlige profiler eller kendetegn? Spørg dig frem eller tjek stillingsopslag – her kan du ofte få en idé om, hvilke kompetencer der efterspørges inden for dit område. 

3. Udvid dine kompetencer

Når du ved, hvad der efterspørges, skal du undersøge, hvordan du kan få de kompetencer. Der findes masser af bøger og guides til ledelse, som kan gøre dig klogere på ”faget”, og du kan deltage på diverse kurser om ledelse. 

Fx udbyder Krifa en række gratis lederkurser. Se mere her. 

4. Opbyg erfaring 

Ledererfaring er tit et krav i stillingsopslagene for lederjobs. Men erfaringen behøver ikke komme fra tidligere lederstillinger. Du kan få god ledererfaring mange andre steder end på jobbet. Det kan være alt lige fra frivillige organisationer til forældreråd og bestyrelser. 

5. Søg mere ansvar

Til næste MU-samtale kan du fortælle din leder, at du gerne vil have mere ansvar. Det kan både være konkrete opgaver, du gerne vil have, men også projekter, du kan lede. Det er alt sammen noget, der giver mere erfaring – og som måske også åbner din leders øjne for dine kompetencer. 

6. Deltag i netværk

Det kan være en stor hjælp at sparre med andre, der enten er ledere eller ligesom dig drømmer om at blive det. Undersøg, om du kan blive en del af et netværk, hvor du kan møde potentielle sparringspartnere – og vær ikke bange for at kontakte ledere, du ser op til, for at få del i deres erfaringer.

7. Sæt konkrete mål

Lav en karriereplan for dig selv. Sæt konkrete mål for, hvad der skal ske i din vej mod lederjobbet. Hvilke bøger skal du læse, hvilke netværksmøder er relevante for dig, og hvilke kurser har du brug for? Jo mere målrettet du er, jo større er chancen for, at lederposten venter lige om hjørnet.  

Drømmer du om at blive leder?
Vi har masser af tilbud til dig, der har lederambitioner.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse