Prøv at se, om du kan slukke for din computer og mobiltelefon, når du har fri. Læs mere her.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Afstem forventningerne til juledagene - Læs om efterløn og jul!
Forside/ .../ Afstem forventningerne til juledagene - Læs om efterløn og jul!

Gear ned i juledagene

Familiebesøg, julebagning og gaveindkøb. Selv på efterløn kan julens mange traditioner gøre, at du helt glemmer at holde fri. Læs her, hvordan du bedst kommer ned i gear i juledagene.
Ikon artikel
Journalist
Rebekka Torp Boileau

Julen står for døren med alle sine traditioner, hygge, lys og gode stemning. For mange mennesker er julen en god og glad tid, som de ser frem til. Men julen betyder ofte også mange aftaler og forventninger til både andre og os selv.

Bente Fischer-Nielsen er jobtrivselskonsulent i Krifa og fortæller, at forventningerne til julen kan være meget forskellige alt efter, hvem du er. Mens mange kvinder har forventninger om, at juledagene skal bruges på at pynte op, bage og være sammen om traditionerne, så har mænd i højere grad en forventning om, at de skal bruge juledagene til at slappe af.

- Der kan hurtigt opstå frustrationer, når de forskellige forventninger støder sammen. Vi har ikke uanede mængder af tid, men vi skal huske, at vi har fri. Jo tydeligere alle har kommunikeret forventningerne til, hvad der skal ske i juledagene, jo nemmere er det at prioritere og fjerne urealistiske forventninger, forklarer Bente Fischer-Nielsen.

Jo tydeligere alle har kommunikeret forventningerne til, hvad der skal ske i juledagene, jo nemmere er det at prioritere og fjerne urealistiske forventninger.

Bente Fischer-Nielsen, jobtrivselskonsulent
Gør det, du har lyst til
Nogle mennesker har en tendens til at fylde kalenderen op med forskellige arrangementer og aftaler, når de har fri. Men prøv at undgå at have alt for meget, du skal nå. Husk at give dig selv lov til at lave ingenting og bare holde fri – og nyd det så. Du kan begynde med at nedjustere dine egne forventninger til juledagene.

- Der er ikke noget, du skal nå i juledagene. Selvfølgelig er der nogle aftaler i kalenderen, der er svære at flytte på. Men spørg dig selv, hvad der er vigtigst? Skift ”bør” ud med ”lyst til”. Hvis du ikke når at bage pebernødder, så kan du jo købe nogle i brugsen i stedet for, siger Bente Fischer-Nielsen.

Der kan være mange aftaler i din kalender og forskellige pligter, der skal ordnes i hverdagen – også som efterlønner. Jobtrivselskonsulenten mener derfor, at det er vigtigt, at du får hevet stikket ud i juledagene og giver dig tid til at slappe af.

- Når du slapper af, får du tid til at stoppe op og reflektere over dine relationer og prioritering af tid. Det kræver, at du kommer ned i gear, fortæller Bente Fischer-Nielsen.

Prøv at se, om du kan slukke for din computer og mobiltelefon, når du har fri. Det kan hjælpe dig med at få tankerne væk fra det, der optager dig i hverdagen. Og så mærker du bedre, at du har fri.

Når du slapper af, får du tid til at stoppe op og reflektere over dine relationer og prioritering af tid.

Bente Fischer-Nielsen, jobtrivselskonsulent
Giv plads til spontanitet
Tag et kig på din kalender. Har du nogle huller, hvor du kan lave noget sjovt? Mærk efter, hvad du vil prioritere. Måske er der dage, hvor du skal planlægge ikke at have nogle aftaler?

- Dagene uden planer kan du i stedet bruge på spontanitet. Så når du vågner om morgenen så mærk efter: Hvad har jeg lyst til at lave i dag? Giv plads til spontan hygge og sjov, pointerer Bente Fischer-Nielsen.Gode råd til juledagene

•    Afklar dine og andres forventninger til juledagene
•    Skift ”det bør jeg” ud med ”det har jeg lyst til”
•    Prioriter i dine planer
•    Giv plads til spontanitet
•    Gå lange ture i den friske decemberluft
•    Sluk for din computer og mobiltelefon


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar