l
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Er dit liv stoppet efter jobbet
Forside/ .../ Er dit liv stoppet efter jobbet

Er dit liv stoppet efter jobbet?

På efterløn har du fået syv timers ekstra fritid om dagen. Men er det kommet bag på dig, hvad du nu vil bruge din tid og dit liv på?
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

Syv timer om dagen. Det er, hvad du har fået til disposition, når du ikke længere skal på arbejde hver morgen. Men hvordan kan det være, at nogle får meget travlt, mens andre ikke kan få tiden til at gå og overvejer at vende tilbage til arbejdsmarkedet i større eller mindre grad?

Vi har spurgt Peter Øhrstrøm, der er professor ved Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, hvorfor det er sådan. Han har blandt andet forsket i tidsbegrebet og tidslogik. 

Vi reagerer forskelligt

For nogle har det været let at komme på efterløn. De har så mange ting, de gerne vil nå, at ønskerne nærmest står i kø, og tiden ikke slår til. For andre er det kommet som en overraskelse, hvad det betyder, at skellet mellem arbejdsliv og fritid er væk. Der er ikke samme struktur på hverdagen mere. De ønsker sig tilbage på arbejdsmarkedet. Om den sidste gruppe af efterlønnere siger Peter Øhrstrøm:

- Selvom jeg ikke har noget statistik på det, tror jeg, at det skyldes, at de ikke har forberedt et fritidsliv, der er værdifuldt for dem.  I stedet har jobbet givet dem værdi og identitet. Og det indhold, deres job har haft, har de ikke kunnet fortsætte med som hobby.

Ifølge Peter Øhrstrøm er det ikke usædvanligt, at mange knytter deres identitet og status til den jobfunktion, de har haft. Og når jobbet forsvinder, forsvinder identiteten også, hvis de ikke har andet at knytte deres identitet op på i fritiden.

- Der bliver et tomrum, der ikke bare handler om at fylde syv timer ud om dagen. Det kommer også til at handle om at finde sig en identitet, der giver livskvalitet og mening. 

Tiden har to sider

- Tiden har mindst to sider. Den ene handler om struktur og opdeling af tiden i timer og minutter, hvornår man er vågen, spiser og sover. Den anden handler om det indhold, man lægger ind i tiden. Hvad man anser for betydningsfuldt, og som giver kvalitetstid. Det handler om oplevelsen af vigtige og meningsbærende øjeblikke.

- Hvis de øjeblikke kun ligger i arbejdet, er de væk, når tiden på jobbet stopper. Man skal i stedet finde dem andre steder.

Peter Øhrstrøm sammenligner disse intense øjeblikke med oplevelser fra en ferie.

- Vi husker ikke hele ferien. Vi husker glimt fra rejsen, og det er disse glimt, der bærer helheden af oplevelsen.

- At finde intensiteten i sin tid og sit liv er et ansvar, man må tage på sig. Hvad er der i din fritid, som er mest betydningsfuldt, og som kan gøre, at dit liv kan fortsætte med at være meningsfyldt, efter du har forladt arbejdsmarkedet? Hvordan får du opfyldt dine drømme og lever dem ud? Ingen andre end dig selv kan svare på det.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse