Senoir sidder og kigger
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Hvem er du, når du ikke arbejder længere?
Forside/ .../ Hvem er du, når du ikke arbejder længere?

Hvem er jeg, når jeg ikke arbejder mere?

For nogle er det frihed og nye muligheder, når de går på efterløn eller pension. For andre er det et tab, der sender dem til tælling
Ikon artikel
Journalist
Anette Broberg Knudsen

Det er en af livets store omvæltninger, når man går fra at møde på arbejde hver dag til at have fri hver dag, fordi man er gået på efterløn eller pension. Vi har spurgt psykoterapeut Hanne Esmarch, hvordan man håndterer situationen bedst.

- Det er altid en stor udfordring at holde op med at arbejde, for det er en slags overgangsfase. Nogle glæder sig og tænker på frihed, mens andre er kede af, at en periode i deres liv er slut. Det er kun én selv, der kan udtrykke, hvor man står henne. Ingen kan komme og fortælle mig, hvordan jeg skal føle i den situation, siger hun.

Ramt af tab

Nogle mennesker oplever en nedtur, efter de er stoppet. Næsten som en sorg.

- Her må andre have respekt for, at jeg oplever et tab. Jeg må også øve mig i at respektere mig selv og de følelser, jeg har. Jeg skal møde mig selv der, hvor jeg er. Jeg skal ikke slå mig selv i hovedet og sige, at jeg burde også være glad. For så ryger jeg endnu længere ned, påpeger hun.

Hun sammenligner det med et hamsterhjul, hvor man hele tiden kører rundt i de samme tanker: Jeg dur ikke mere, jeg er kasseret osv.

Det bedste råd, Hanne Esmarch kan give, er at hoppe af hamsterhjulet og sortere i tankerne. Man skal se på, hvad der fungerer godt: Det er måske børnebørn, gode naboer, en god forening, man er med i. Og man skal se på, hvilke udfordringer der er: Måske føler man sig ensom og savner kollegerne og ansvaret på jobbet. Først når man har sorteret i tankerne og følelserne, kan man komme videre.

Identitet og lykke

En undersøgelse, som Ældresagen har lavet blandt aldersgruppen 50-85-årige, viser, at arbejdet ikke er det altafgørende for vores identitet. For dem i 50’erne fylder arbejdet meget, men overgås alligevel af både familie og venner.

For de over 60-årige scorer arbejdet betydeligt lavere. Og når det handler om, hvad der gør os lykkelige, ligger arbejdet nærmest på en sidsteplads for alle aldersgrupper. De absolutte topscorere i kategorien ”lykke” er familie og helbred.

Sig ordentligt farvel

- Det er vigtigt, man får sagt ordentligt farvel på arbejdspladsen, mener psykoterapeuten.

Det vil blandt andet sige, at man forbereder sig på at stoppe i god tid og for eksempel snakker det igennem med et menneske, man har tillid til, for der skal være tid til forandring. Men også at man trodser klumpen i halsen den sidste dag og måske får holdt en tale til kollegerne.

Tag identiteten med

Hanne Esmarch har erfaring for, at mange føler sig ensomme, når de er holdt op med at arbejde, fordi vi har meget af vores sociale liv på arbejdspladsen. Arbejdet giver identitet; det er der, vi hører til.

- Men jeg kan godt tage min identitet med ind i fremtiden. Én gang sygeplejerske, altid sygeplejerske, og én gang murer, altid murer. Jeg er jo stadig den samme. Vi har mange sider, vi har brugt i vores arbejde, og de forsvinder ikke, fordi vi stopper. Måske skal vi bare bruge dem andre steder. Men vi kan også opdage nye sider af os selv, som vi ikke har brugt før.

Hun foreslår, at man gennemtænker, hvilke ressourcer man har. Er man fx socialt anlagt, kan man måske blive besøgsven, er man praktisk anlagt, kan der være mulighed for at hjælpe frivilligt til med håndværksmæssige opgaver.

- Man skal bevæge sig fra tanke til handling, så man ikke bare går rundt og tænker over, hvad man vil bruge sit liv på, men faktisk gør noget. Det er med til at skabe en ny identitet. Prøv at finde ind i nye sociale sammenhænge, og vær opmærksom på, hvad du kan selv kan bidrag med der, siger hun og fortsætter:

- Man skal turde se ud over det nye landskab, som ens liv som efterlønner eller pensionist er. Det kan være skræmmende. Men det er også spændende!


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse