Økonomisk omvæltning ved at gå på efterløn
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Senior og efterløn - Læg et budget
Forside/ .../ Senior og efterløn - Læg et budget

Når økonomien går på efterløn

Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Vidste du, at…

Hver tredje efterlønner og pensionist har svært ved at få privatøkonomien til at løbe rundt?

Da du som ung trådte ind på arbejdsmarkedet, skulle du vænne dig til en hel ny økonomisk situation. Præcis det samme gør sig gældende, når du træder ud igen. Den dag du går på efterløn, ændres hele din økonomiske situation nemlig.

- Det kan være en stor økonomisk omvæltning at gå på efterløn. Man har brugt hele livet på at spare op, og nu skal man pludselig til at spare ned – altså til at bruge sin opsparing. Det kan tage lang tid at vænne sig til, fortæller Kim Valentin, der er økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg.

Han mener, at der derfor er mange økonomiske forhold, man skal tage stilling til.

- Du skal fx tage stilling til, om du skal flytte i noget billigere, og hvor mange penge du kan bruge på sigt. Det er nogle beslutninger, som kan være svære at lave om. Hvis du har brugt for mange penge, kan du jo ikke bare tjene dem ind igen, påpeger han.

Aldrig for sent at lægge et budget

Han understreger, at det derfor er vigtigt at tænke sig godt om, inden man træffer beslutningerne.

- Det er faktisk et problem for mange, at de træffer det forkerte valg og derefter fortryder. Der er også nogle, der udskyder beslutningerne, fordi de ikke kan overskue de mange valg. Begge dele er lige slemt for økonomien, for der skal gøres noget aktivt, hvis man vil have en sund efterlønsøkonomi.

Kim Valentin foreslår, at man starter med at danne sig et overblik og lægge et budget.

- Et budget er helt essentielt. Desværre er der en del, der ikke har et, fordi de synes, det er for uoverskueligt. Men det behøver det slet ikke at være. Så det er om at komme i gang, for det er aldrig for sent at få overblik over økonomien, siger han.

Få overblikket her

Når der skal lægges et budget, skal du sammenligne indkomst med udgifter. Det kan let gøres i et skema. Herefter kan du begynde at se på, hvor der kan skrues ned.

finanshus.dk kan du finde flere værktøjer til at få overblik over din økonomi.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse