Mange efterlønnere arbejder nogle timer om måneden for at holde sig i gang og være sammen med kollegaer.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Seniorjob: På arbejde som efterlønner
Forside/ .../ Seniorjob: På arbejde som efterlønner

På arbejde som efterlønner

At være efterlønner betyder ikke nødvendigvis at have forladt arbejdsmarkedet. Mange efterlønnere arbejder nogle timer om måneden for at holde sig i gang og være sammen med kollegaer. A-kasse-konsulent Annelise Viktor giver et indblik i reglerne.
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

- Det sociale spiller en stor rolle, når efterlønnere fortsætter med at arbejde. De vil gerne uden for husets fire vægge og ud at opleve noget.

Sådan lyder det fra Annelise Viktor, der er a-kassekonsulent i Krifa. Hun understreger, at de fleste på efterløn stadig har et meget aktivt liv. En del fortsætter med at arbejde et større eller mindre antal timer. Nogle fortsætter i det job, de havde, før de gik på efterløn, mens andre finder et helt nyt job.

-En del på efterløn arbejder som vikarer eller afløsere, blandt andet fordi det giver frihed. Man kan selv sige til og fra, siger Annelise Viktor.

Begynder du på et job, mens du er på efterløn, er det vigtigt, at du giver a-kassen besked hurtigst muligt. Det gælder, uanset om du har fast arbejde eller job som vikar.

Sådan er reglerne

Kort og godt: Du må arbejde, alt det du vil. Men alt arbejde giver fradrag i din efterløn. Derfor skal du skrive alt arbejde på efterlønskortet. Fradraget afhænger af dit timeantal og din løn. Overordnet gælder:

- Er din timeløn over 225,13 kr., trækkes alle timer fra i din efterløn.

- Har du en timeløn på under 225,13 kr., bliver dit fradrag mindre. Men kun for de første 36.840 kr., du tjener om året. Herefter fratrækkes dine faktiske timer i din efterløn.

- Er din timeløn mellem 112,97 kr. og 225,13 kr. og dit arbejde er kontrollerbart, bliver din indtægt omregnet med 225,13 til et færre antal timer.
Eksempel: Hvis du arbejder 20 timer i en uge til en løn på 120 kr. i timen, skal der ikke fradrages 20 timer, men: 20 timer x 120 kr. = 2400 kr./ 225,13 kr. = 10,7 timer.

- Er din timeløn under 112,97 kr., skal vi fastsætte din løn til 112,97 kr., inden vi omregner til et lempet fradrag. Hvis du arbejder 10 timer i en uge til en løn på 85 kr. i timen, bliver der fratrukket 10 timer x 112,97 kr./225,13 = 5 timer.

Arbejder du mere end 29,6 timer i en uge, kan du ikke få udbetalt supplerende efterløn i denne uge.

Læs mere om efterløn på krifa.dk

Mere inspiration i din indbakke?
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt nyhedsmail

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse