det er vigtigt at sige fra
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Det er vigtigt at sige fra ved sine grænser
Forside/ .../ Det er vigtigt at sige fra ved sine grænser

Sådan siger du fra

Hvis man altid siger JA til andre, kan man ende med at blive et stort ignorerende NEJ overfor sig selv. At sige fra kræver øvelse og er helt afgørende for vores trivsel – især din egen.
Ikon artikel
Journalist
Michelle Haubo Kogstad Nielsen

Har du en i længere periode tilladt, at nogen overtræder dine grænser? Måske er der en næsten automatisk forventning om træder til, når der er behøv for børnepasning og hjælp til husprojekter. Så er det tid til, at du siger fra. 

- Uden at gøre andre opmærksom på dine grænser, siger du til både dig selv og dine omgivelser, at dine grænser og behov ikke er lige så vigtige som deres, forklarer Erik Hougaard og fortsætter:

- Hvis du ikke siger fra, behandler du dig selv respektløst. Og afhængigt af hvor hård situationen er, kan det ende med nedbrudt selvværd eller stress.

Det er vigtigt at sige fra

Mange af os er for blinde til at se vigtigheden af at sige fra - selvom vi egentligt burde i flere situationer.

- Måske har du en ven eller noget familie, der møder dig med større krav om at hjælpe til, og du får ikke sagt fra. Det kan også være, at der er en, der taler respektløst eller nedsættende til dig, men som du ikke siger fra over for, fortæller jobtrivselskonsulent i Krifa Erik Hougaard og uddyber:

- Man kan få oplevelsen af, at det alligevel ikke nytter at sige noget – eller føle, at man er fanget i et mønster, som det er svært at se sig ud af.

Hvad sker der med mig, når jeg siger fra? 

Frygten for at sige fra kan være en udfordring for de fleste. Men ofte er det tanken om at sige nej, der er værst.

- I de fleste tilfælde vil du ikke møde kritik eller få en reaktion fra hverken familien eller din ven, når du siger nej. Men på et mentalt plan, sker der alligevel noget afgørende hos dig. Du lader dig og dine omgivelser vide, at du prioriterer dig selv. Ved at kommunikere dine grænser, drager du med andre ord omsorg for dig selv og din værdi.

Men hvis folk ikke accepterer dine grænser, anbefaler Erik Hougaard, at du sætter foden ned:

- Hvis presset eller krænkelserne fortsætter, er det vigtigt, at du er vedholdende og kommunikerer dine grænser igen. Du skal stå fast og huske på, at du har værdi og krav på at blive behandlet med respekt. 

Sådan siger du fra

Jobtrivselskonsulent Erik Hougaard har tre anbefalinger til, hvordan du lettere får sagt nej:

  1. En løsning kan være at købe sig tid. Sig til din familie eller ven, at du lige har brug for tid til at tænke over det eller kigge i din kalender.

  2. Undgå at tøve. Det kan være udtryk for, at du har brug for at tænke. Men det kan også være udtryk for ubeslutsomhed. Mærk i stedet efter med det samme. Vær ærlig overfor dig selv og tag en beslutning.

  3. Husk på, at når du siger ja til en ting, siger du samtidig nej til noget andet. På den anden side: Når du siger nej til familie eller venner, siger du også ja til noget andet. Det kan være dine behov, grænser, tid med dig selv eller din partner.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse