Anette laver dej på røremaskine
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Senior/ Samvær med dine børnebørn
Forside/ .../ Samvær med dine børnebørn

Tid til boller og kakao

Anette Bodilsen tager sig både af sine børnebørn og sin gamle svigermor. Men hun er også bevidst om, at der skal være tid til hende selv.
Ikon artikel
Journalist
Anette Broberg Knudsen

Det dufter ofte af nybagte boller i køkkenet hos Anette Bodilsen, der for et år siden gik på efterløn efter 38 år som sosu-assistent. For der skal stå boller og kakao parat, når de to børnebørn på seks og ni år kommer, og den slags huslige sysler har hun mere tid til som efterlønner.

Samvær med børnebørn

- Vores børnebørn bor 20 km herfra, så jeg kan ret hurtigt træde til. Vi siger aldrig nej til, at de kan komme her, men vi aflyser på den anden side ikke noget, vi skal, for at være barnepiger, fortæller Anette, der bor på et fritidslandbrug mellem Viborg og Randers sammen med sin mand.

Når børnebørnene er på besøg hos farmor og farfar, tager Anette dem med i stalden til dyrene eller i skoven, hvor de samler kogler og agern og fotograferer biller og andet småkryb. Og når der er bedsteforældredag i skolen eller børnehaven, har Anette altid troppet op, selv om hun måtte bruge en feriedag på det, da hun arbejdede.

- Det er vigtigt at snakke med børnebørnene og lytte til dem. De skal ikke bare parkeres foran tv’et. Den tid, man bruger sammen med sine børnebørn, er givet godt ud, mener Anette.

Omsorg for svigermor

Anettes svigermor bor på et plejehjem i nærheden. Og hende besøger hun mindst en gang om ugen sammen med sin mand. Hvis svigermoren skal til læge, er det Anette og hendes mand, der kører, og mens hun stadig boede i sit hus, hjalp de med haven.

- Til sidst var vi ikke trygge ved, at hun boede alene i huset. På et tidspunkt var hun indlagt, og så ville hospitalet udskrive hende til hjemmet. Det var uværdigt, at hun skulle hjem i et hus, der var uhensigtsmæssigt indrettet, og da var det godt, at jeg kendte systemet indefra og vidste, hvor jeg skulle henvende mig, husker Anette.

- Jeg hjælper gerne min svigermor, for før i tiden kom hun tit her og passede børn og lavede mad. Men det er dejligt at vide, at der er andre, der tager sig af den personlige hygiejne.

Bedre tid på efterløn

Som efterlønner har Anette tid både til at tage sig af sin familie og til sig selv. Før i tiden kunne det godt føles stressende, hvis hun havde sagt ja til at have børnebørnene på en arbejdsdag.

Men nu sørger hun for at give sig selv tid til nogle af de ting, hun ikke fik lavet før. Hun elsker at sylte og lave kryddersnaps, hun har fået anlagt højbede til grøntsager, og det næste bliver et drivhus. Samtidig synger hun i kor, går til blomsterbinding, sidder i menighedsråd og er aktiv i en Y’s Men’s klub, og sammen med andre lokale arbejder hun på en bog om det lille samfunds historie. Og nå ja, så er der bollerne. Dem bager hun mange af.

- Så jeg har god tid til mig selv. Men dagene er også blevet kortere, for nu sover jeg længere, erklærer hun.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse