Fly bliver pålæsset
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Påvirker skæve arbejdstider helbredet?

Som udgangspunkt er mennesker dagdyr, og det udfordrer vores biologi at arbejde om natten, siger Anne Helene Garde, der er seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Her viser forskning og undersøgelser, at natarbejdere har større risiko for blandt andet hjerte-kar-sygdomme og brystkræft. Men med det forbehold at mennesker er forskellige, og at den øgede risiko måske knytter sig til andre forskelle mellem dag- og natarbejdere og ikke alene til det faktum, at han eller hun arbejder om natten.

- Men de akutte effekter kender vi med sikkerhed. Der ved vi, at natarbejde gør en træt, irritabel og mindre opmærksom på en anden måde, end folk, der er udkørte, når de tager hjem fra arbejde kl. 16. Arbejder man en hel nat, er man træt, og vi ved, at har man for eksempel været vågen i 18 timer, svarer det til en promille på 0,5 procent, og allerede der må man jo ikke køre bil, siger Anne Helene Garde. 

Det har ikke tilsvarende negative effekter på helbredet at arbejde aften og weekend. Det er ikke undersøgt, om arbejdsglæde og tilfredshed med netop at arbejde om natten, kan give en modsvarende positiv indvirkning på helbredet hos ”nattevagterne”, men det er et interessant spørgsmål, siger Anne Helene Garde.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse