Her får du overlæge Thea Kølsen Fischers fem bedste råd til at undgå en influenzaepidemi på din arbejdsplads.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sundhed/ Slip for influenza på jobbet
Forside/ .../ Slip for influenza på jobbet

Slip for influenza på jobbet

Kroppen er øm, kinderne blusser, og hovedet værker – influenzasæsonen er over os endnu en gang. Her får du overlæge Thea Kølsen Fischers fem bedste råd til at undgå en influenzaepidemi på din arbejdsplads.
Ikon artikel
Journalist
Jannie True Hansen

Hver eneste vinter rammes en stor del af os danskere af en irriterende omgang influenza. Mens lægen ordinerer dyner, tålmodighed og rigeligt med væske, tager mange af os på job på trods af tydelige influenzasymptomer som feber, træthed og ømme muskler.

Ifølge Thea Kølsen Fischer, der er overlæge og leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit ved Statens Serum Institut, er det en rigtig dårlig beslutning.

– Mange danskere har lidt en heltemoral, hvor vi kæmper os på job, selvom vi har det rigtig skidt. Influenza er imidlertid en ret smitsom virus, som smitter både gennem hoste, nys og ved indirekte berøring, og sygdommen kan derfor hurtigt brede sig på kontoret. Hvis man er syg, skal man altså blive hjemme, ligesom man skal sende sine syge kolleger hjem under dynen, siger overlæge Thea Kølsen Fischer.

Hun giver følgende råd for at undgå influenza på jobbet:

Nys, og host i dit ærme i stedet for i hånden

Mange af os har fra barnsben lært, at vi skal holde os for munden, når vi hoster eller nyser. Det er imidlertid en rigtig dårlig idé, fordi vi derved kan afsætte viruspartikler på alt, hvad vi efterfølgende rører ved. Nys, eller host i stedet ned i dit ærme, lyder rådet fra Thea Kølsen Fischer.

Hold lidt afstand til dine syge kolleger, og luft godt ud

Et enkelt nys kan sprede adskillige tusinde viruspartikler ud i et rum. Står man i vejen for et nys, kan man få virus ned i luftvejene, hvor den straks kan begynde at lave ballade.
Om vinteren er vi ekstra udsatte for influenzavirus, fordi vi lufter mindre ud og ofte klumper os sammen inden døre. Dermed kan virus lettere spredes gennem luften.

Husk håndhygiejnen

Dørhåndtag, tastaturer, lyskontakter og knapperne i elevatoren. Arbejdspladsen er fuld af overflader, der hver dag er i berøring med mange forskellige hænder. Husk at vaske dine egne hænder flere gange i løbet af dagen, så gør du dit til ikke at bære influenzaen videre til kollegerne.

Hold dig varm og sund

Ifølge Thea Kølsen Fischer har undersøgelser vist, at virus lettere trænger igennem slimhinderne, når du er kold. Derfor er det ifølge overlægen en god idé at klæde sig varmt på og i det hele taget huske at passe på sit immunforsvar ved fx at få nok søvn, spise sundt og varieret og undgå stress.

Tag først på arbejde, når du er helt rask

Har du ligget under dynen med en omgang influenza, kan du let være utålmodig efter at komme tilbage på job. Ifølge Thea Kølsen Fischer er det imidlertid vigtigt, at du venter, til feberen er væk, og du føler dig helt rask.

Du kan nemlig let ramle ind i en ny omgang sygdom, hvis kroppen og immunforsvaret endnu ikke er helt oppe at køre, når du møder på arbejde.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse