Det fysisk krævende arbejde bliver i stigende grad afløst af et stillesiddende job på kontor.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sundhed/ Stillesiddende job: Fint eller farligt?
Forside/ .../ Stillesiddende job: Fint eller farligt?

Stillesiddende job: Fint eller farligt?

For flere og flere bliver kontorpladsen der, hvor vi sidder det meste af tiden fra 8 til 16. Og ofte kan vi læse om, hvor farligt det at sidde ned hele dagen. Men er det egentligt så skadeligt?
Ikon artikel
Journalist
Trine Boiskov Hansen

Det fysisk krævende arbejde bliver i stigende grad afløst af et stillesiddende job på kontor. Udviklingen med mindre fysisk aktivitet i jobbet fortsætter, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Men hvad sker der med vores kroppe, når skrivebordet og kontoret bliver det primære arbejdssted?  

- Musklerne bliver inaktive, når vi sidder ned for længe. Vi bruger slet ikke musklerne i benene, når vi sidder på kontorstolen. Det betyder, at musklerne holder for lange pauser, og så falder stofskiftet.

Det påvirker kroppens evne til at omsætte sukker og fedt, og det giver øget risiko for hjertekarsygdomme og diabetes, fortæller Kristian Overgaard, der er cand. scient. og ph.d. ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Han forsker blandt andet i stillesidning. 

Videnskaben viser ikke entydigt, at stillesiddende arbejde er farligt. Det er derimod usundt at have et stillesiddende fritidsliv

Kristian Overgaard, cand. scient. og ph.d. Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet

Tips til bevægelse på job

  • Hold korte, aktive pauser i løbet af dagen, hvor du tager trappen eller går en lille tur.
  • Har du et justerbart bord? Så stå op foran computeren.
  • Husk, at let aktivitet er bedre end ingen aktivitet

Spol 100 år tilbage

- I arbejdslivet for 100 år siden ville det være sundt at sidde ned 1 time mere. På mange arbejdspladser i dag sidder vi ned hele dagen – og det har en usund påvirkning på kroppen, fortæller forskeren.

Samtidig viser en undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred fra 2014 fra Videnscenter for Arbejdsmiljø, at jobgrupper med hårdt fysisk arbejde oftere har en arbejdsrelateret sygdom.

- Videnskaben viser ikke entydigt, at stillesiddende arbejde er farligt. Det er derimod usundt at have et stillesiddende fritidsliv, siger Kristian Overgaard.

Han fortæller videre:

- Hvis vi ser på personer med et stillesiddende job og sammenligner med personer, der har et hårdt fysisk arbejde, så vil man ofte se, at dem med stillesiddende job har en bedre sundhedsprofil end dem med fysisk krævende job. Der er generelt en tendens til, at kortuddannede har højere risiko for livsstilsygdomme, og personer med kort uddannelse er oftere i fysisk krævende jobs. Alligevel kan vi godt gøre noget for at gøre den, der sidder stille, mere sund.

Undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser da også, at flere arbejdspladser byder ind med tilbud, der skal fremme medarbejdernes sundhed.

Rør dig!

Men hvor meget af fritiden skal investeres i motion, før der er kompenseret for tiden på kontoret?

- De 30 minutters motion om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, har en positiv sundhedseffekt. Vi kender ikke det optimale niveau for at kompensere for et stillesiddende arbejdsliv, siger Kristian Overgaard.

Han anbefaler varieret fysisk aktivitet, for hvor konditionstræning er godt for stofskiftet, kan styrketræning afhjælpe smerter i nakke og skulder – der hvor man ofte bliver øm ved at sidde på kontor.

Motion via arbejdet

I 2014 fik 36 procent af medarbejderne på de danske arbejdspladser tilbud om forskellige motionsfaciliteter på deres arbejdsplads - oftest inden for brancherne politi, beredskab, kemi og medicin, energi og råstoffer og hospitaler.

Hent hjælp i pauser

 - Skal du sidde ned i flere timer, så sørg for at skifte stilling undervejs og hold aktive pauser.

Du behøver ikke at spurte på gangene. Let aktivitet er fint. Gå en lille tur eller tag trappen, siger Kristian Overgaard.

Ifølge ham ligger nøglen til det sunde liv med et stillesiddende arbejde også i et aktivt fritidsliv, for du kan kompensere for det, du sidder ned på arbejde, i dit fritidsliv.

- Det er relativt nyt, at stillesidning har en negativ sundhedseffekt. Der er ikke nok forskning på området, men vi er sikre på, at et stillesiddende job kombineret med et stillesiddende fritidsliv er en usund kombination. Det handler om balance, fastslår Kristan Overgaard.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse