Sundhed er en del af forretningsstrategien
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sundhed/ Sundhed giver energi på jobbet
Forside/ .../ Sundhed giver energi på jobbet

Sundhed giver energi på jobbet

Hos Nordea Liv & Pension har man siden 2009 arbejdet målrettet med at skabe en kultur, der tilbyder en sundere hverdag for medarbejderne. Frivilligt og uden løftede pegefingre. Og det virker.
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

Når man træder ind på Nordea liv & Pensions hovedkontor i Ballerup er det første, der møder én, et byskilt med teksten: ”Velkommen til Den Nordiske By”. Den lange kontorgang i to etager er byens hovedgade, hvor en række markant træer og andet grøn fanger opmærksomheden.

Et kontor med posthus, hotel og bibliotek

Men også de forskellige mødelokalers navne er ud over det sædvanlige. Som for eksempel: Posthuset, Biblioteket, Skolen, Hotellet med videre, hvor indretningen afspejler lokalets navn. Men har indretningen også noget med stedets interne sundhedsprogram "Sund hverdag" at gøre?

I Den Nordiske Bys Café tager corporate health manager Nina Frimodt-Møller imod til en snak om, hvordan man siden 2009 målbevidst har arbejdet med Sund hverdag på arbejdspladsen.

Vi diktere ikke medarbejdere.

Vidste du, at...

I 2010 blev Nordea Liv & Pension kåret som Danmarks sundeste arbejdsplads, i 2011 som Danmarks anden bedste store arbejdsplads kun slået af MacDonald’s. Så ambitionen om at blive den bedste arbejdsplads i pensionsbranchen blev indfriet. I 2012 blev Nordea Liv & Pension kåret som Europas 6. bedste.

I dag er Nordea Liv & Pension – i partnerskab med Dansk Erhverv, Dansk Firmaidrætsforbund og SundhedsDoktor – med til at kåre Danmarks sundeste virksomhed samt Danmarks sundeste ide.

Mødelokalerne hos Nordea Liv & Pension har forskellige navne som Posthuset, Biblioteket, Skolen og Skoven. Indretningen afspejler lokalets navn. 

En nordisk by – hvorfor

- Hos Nordea Liv & pension har vi en meget forskelligartet kultur – en kultur, hvor vi har respekt for forskelligheden, som vi ser som en styrke hos os. Det minder om en by, hvor man har fælles drømme og hilser på sin nabo. En god nordisk by. Da vi er en del af Nordea blev det til en nordisk by, hvor alle fælles faciliteter i en by er med, fortæller Ninna og tilføjer: 

- Byens hjem er afdelingerne. Her må man godt kunne se, at vi er i en bestemt afdeling, der er indrettet efter de mennesker, der er i afdelingen.

Den Nordiske By tænkt med i sund arbejdsplads

Indretningen af Den Nordiske By er også tænke med ind i Sund hverdag. Her er en legeplads med bordtennis, hvor man kan få en aktiv pause. Andre steder er der et roligt hjørne, hvor man uforstyrret kan tale i telefon.

- Gode pauser er ikke bare at gå hen til kaffeautomaten, men at vi bevæger os på en anden måde. Derfor er der også alle mulige træningsremedier, man kan låne til en sundere hverdag. Ligesådan er der på Sundhedsbiblioteket bøger om sundhed, man kan låne med hjem. 

Vores kultur er, at vi vil hinanden. Der er plads til forskellighed i respekt for, at vi har forskellige behov.

Nina Frimodt-Møller, corporate health manager

- Vores kultur er, at vi vil hinanden. Der er plads til forskellighed i respekt for, at vi har forskellige behov. Vi dikterer således ikke medarbejderne, hvad der er rigtigt og forkert. Vi har for eksempel ikke afskaffet sodavandsautomaterne. Men lige ved siden af har vi en hane med koldt, frisk vand, der er gratis på samme måde, som kaffen er det.  Kort sagt stræber vi efter, at der altid er sunde alternativer, så medarbejderne har mulighed for at vælge en sund hverdag.

Integration af kultur, sundhed og fysiske rammer

Kultur, sundhedssyn og de fysiske rammer er tænkt sammen, så de forskellige tiltag ikke bare bliver løsrevne projekter.

sundhedstilbuddende har resulteret i  mere aktivitet og velvære
- Jeg synes, at sundhedstilbuddene har gjort min arbejdsplads mere attraktiv, siger controller Vibeke Irby til højre. 

- Det handler om, hvordan vi agerer og fungerer, når vi er på vores arbejdsplads, siger kommunikationskonsulent Nana Sofie Due Jensen, der sammen med Nina Frimodt-Møller står for det daglige arbejde med sundhedsprogrammet.

- Vi er meget opmærksomme på, hvordan vores kolleger modtager de forskellige sundhedstilbud, vi har, siger Nana Sofie Due Jensen og tilføjer: 

Sundhed i hverdagen er en meget stor del af det at skabe en god arbejdsplads.

Nana Sofie Due Jensen, kommunikationskonsulent

- Vi har en ambition om at være lydhøre og at stille tilbud til rådighed for de ansatte, der kan gøre en forskel. Sundhed i hverdagen er en meget stor del af det at skabe en god arbejdsplads. Folk skal have det godt, for at de kan yde deres bedste og være friske og kreative på jobbet.

Sundhed er en del af forretningsstrategien

At Nordea Liv & Pension arbejde med en sund arbejdsplads skyldes, at man i 2008 fik en ny forretningsstrategi. Den gik ud på, at man ville skabe Danmarks bedste arbejdsplads i pensionsbranchen.

Ledelsen var overbevist om, at hvis man skabte en god arbejdsplads, ville det have indflydelse på kreativiteten, innovationsevnen og sammenhængskraften. Det ville i sidste ende påvirke evnen til at udvikle nye produkter, services og gode kundeoplevelser. Nina Frimodt-Møller fortæller:

- Vi havde et godt fundament at stå i forvejen. Så vi samlede meget af det, vi allerede havde af sundhedstiltag, og iscenesatte det, så det var synligt for alle medarbejdere. Vi udpegede en række sundhedsambassadører, der gik foran. 

- Samtidig definerede vi sundhed som energi. Ikke at vi skal leve op til et bestemt sundhedsmæssigt ideal. Men vi forventer, at når medarbejderne møder ind om morgenen, så har de energi til at passe deres arbejde og nå deres mål. De kan så til gengæld forvente, at når de går her fra, så har de energi til at leve det liv, de gerne vil som privatpersoner.

Sundhed er energi

- Det fantastiske ved at definere sundhed som energi er, at det er enorm bredt. Man kan definere energi på mange måder. Det kan være mentalt, fysiologisk, kost og motion, indskyder Nana Sofie Due Jensen.

Siden 2009 har man oprettet holdaktiviteter, der understøtter både fysik og mental sundhed, bl.a. Løbehold, styrketræning, spinning, kosttjek og meditation. Derudover har der været events og temadage med emner som løbeskader, blodtryksmåling og pollenallergi.

Ledelsen har indgået den aftale med medarbejdere om, at arbejdspladsen skaber rammerne for at have en sund hverdag, mod at medarbejderne giver en vis egenbetaling for at deltage, og at de bruger fleks/fritid på det. 

et kontor med posthus, hotel og bibliotek

Resultatet har været, at flere medarbejdere via sundhedstilbuddene nu kender hinanden og føles sig som en del af noget større end blot den afdeling, de organisatorisk hører til.

Mere energi og større sammenhold 

Controller Vibeke Irby i Økonomiafdelingen oplever, at de mange sundhedstilbud giver et større sammenhold internt i Nordea Liv & Pension.  Hun sidder i en afdeling, der ikke har så meget med de andre afdelinger at gøre i det daglige. Men ved at deltage i de forskellige sundhedstilbud har hun lært andre kolleger at kende.

- Jeg har blandt andet været med i tælle-skridt-kampagne, at cykle til arbejde, løbehold, meditation, yoga og nu haka-dans. Nogle af tilbuddene har været i arbejdstiden, hvor jeg så har flekset ud for at deltage.

Det har været fint, at det er foregået på arbejdspladsen, så jeg ikke selv skal ud at opsøge tilbuddene.

Vibeke Irby, controller
- Det har været fedt at komme tilbage til skrivebordet med et boost til resten af arbejdsdagen. Det har været fint, at det er foregået på arbejdspladsen, så jeg ikke selv skal ud at opsøge tilbuddene. Det kommer til mig. Skulle jeg have været til nogle lignende efter arbejdstid, tror jeg, at har sofaen nok trukket mere, erkender Vibeke Irby, der ikke synes, at hendes arbejdsgiver blander sig i hende sundhed. 

- Selvom det ikke er alle mine kolleger, der deltager, oplever jeg ikke, at vi er et a- og et b-hold på arbejdspladsen. Jeg synes, derimod sundhedstilbuddene har gjort min arbejdsplads mere attraktiv. Ledelsen gør noget, for at vi som medarbejdere får det godt. Vi er et pensionsselskab, derfor giver det sig selv, at det skal være sundt. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse