Alt for ofte får hjernen lov til at slå autopiloten til, fordi den er supersmart og vil gøre tingene nemmest, fortæller Troels W. Kjær.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sundhed/ Træn hjernen og hold den sund hele livet
Forside/ .../ Træn hjernen og hold den sund hele livet

Træn hjernen og hold den sund hele livet

Hvornår har du sidst helt bevidst kørt en anden vej hjem fra arbejde eller gået baglæns gennem et rum? Hvis du er, som danskerne er flest, så er det ikke sket fornylig. Men det skylder vi hjernen, siger hjerneforsker Troels W. Kjær.
Ikon artikel
Journalist
Christian Bruun

Vi er blevet for dårlige til at udfordre hjernen. Alt for ofte får den lov til at slå autopiloten til, ikke fordi den er doven; den er bare supersmart og vil gerne gøre tingene nemmest. Men vil man holde hjernen sund og frisk hele livet, skal man snyde hjernen, så den kommer på arbejde, fortæller Troels W. Kjær.

- Det er præcis, som hvis man skulle løbe et maraton. Så ville man omlægge sin kost og begynde at træne kroppen op. Vil man styrke sin hjerne, skal den også trænes og holdes i gang, siger Troels W. Kjær.

Og det behøver ikke at være svært. Man kan lægge simple øvelser ind i sin hverdag, som træner hjernen - ligesom man kan tage trappen i stedet for elevatoren eller cykle i stedet for at tage bilen. 

Smartphonen gør hjernen sløv

- Det handler om, at man lader indkøbssedlen ligge hjemme på køkkenbordet. Man kommer med garanti til at glemme noget de første gange, men det gør kun succesen større, når man efter en uge eller to oplever at have husket det hele, siger Troels W. Kjær.

Man skal tage hjælpemidlerne fra hjernen, så den ikke får lov til at slå autopiloten til. Det kræver ikke meget. Ifølge Troels W. Kjær er det nok, at man to gange om dagen tager hjernens hjælpemidler fra den.

- Det kan være, at man i stedet for at bruge lommeregneren lægger overkommelige tal sammen i hovedet, lukker kalenderen og Facebook og i stedet for husker fødselsdage i hovedet, siger Troels W. Kjær og understreger, at det aldrig er for sent.

- Alle kan have gavn af at træne hjernen. Når vi går ud af folkeskolen, så udvikler hjernen sig mere snævert. Vi har ikke den alsidige træning af hjernen, som den har godt af. Så selvom man tænker, at hovedet fungerer ret godt, så kan det sagtens betale sig at få trænet, og man kan sagtens gå i gang i dag, siger Troels W. Kjær og afslutter:

- Når man gør noget andet, end det man plejer, aktiverer man nye kanaler i hjernen, som sætter hjernen i arbejde.

Simple øvelser til at træne hjernen

Troels W. Kjær har et par øvelser, som du kan kaste ud i, hvis du gerne vil i gang med at træne din hjerne. Øvelserne træner både opmærksomhed, rumlig orientering og hukommelse.

  • Kør en anden vej på arbejde
  • Find vej uden gps
  • Gå på indkøb uden indkøbssedlen
  • Brug venstre hånd til at skrive eller børste tænder med
  • Gå baglæns gennem et lokale
  • Husk telefonnumre og fødselsdage i hovedet.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse