Det er ikke altid travlhed eller frygten for at blive upopulær, der får os til at møde på job, selv om vi er syge.
Forside/ .../ Derfor går vi syge på job

Derfor går vi syge på job

Det er ikke altid travlhed eller frygten for at blive upopulær, der får os til at møde på job, selvom vi er syge. Ofte skyldes det såkaldte sygenærvær helt andre årsager.
Ikon artikel
Journalist
Jannie True Hansen

I et nyt studie har engelske forskere analyseret data fra 34 europæiske lande for at kortlægge hovedårsagerne til, at mange af os går på arbejde, selvom vi egentlig burde blive hjemme og pleje os selv under dynen.

Forskerne har fundet frem til, at bl.a. travlhed på jobbet, frygten for arbejdsløshed og mangel på nogen til at overtage ens arbejdsopgaver spiller en rolle for beslutningen om at gå syg på arbejde, men at også positive motivationsfaktorer som høj jobtilfredshed og gode kolleger kan få os afsted om morgenen trods ømhed i kroppen og et par ekstra streger på termometeret.

– Når man taler om sygefravær og sygenærvær, lægger man typisk meget vægt på de økonomiske incitamenter for at gå på arbejde, men faktum er, at de sociale relationer betyder utrolig meget for, om folk beslutter sig for at tage en sygedag eller ej, siger Claus D. Hansen, der er lektor ved Aalborg Universitet og har skrevet ph.d. om danskernes sygefravær.  

- Derudover kan vores job simpelthen være så spændende, at det er svært at holde sig væk, og det engelske studie viser jo også netop en tæt forbindelse mellem jobtilfredshed og sygenærvær.

Flertallet er mødt syge op på jobbet

Ifølge Claus D. Hansen angiver op mod 70 procent af de danske lønmodtagere, at de har prøvet at møde syge på arbejde, og det gør sygenærværet på det danske arbejdsmarked næsten lige så udbredt som det mere kendte sygefravær.

Og selvom det kan virke som den rigtige beslutning at møde syg på job, kan tendensen til at forsømme sin seng under sygdom på lang sigt have nogle uheldige konsekvenser for både den enkelte, arbejdspladsen og for samfundet.  

– Vores undersøgelser viser en forhøjet risiko for en længerevarende sygemelding, hvis man gennem en periode ofte møder syg på arbejdet, mens andre studier viser en sammenhæng mellem sygenærvær og depression. Noget tyder altså på, at man bør holde sig hjemme, når man er syg, selvom der helt sikkert også er en masse situationer, hvor det ikke har den store betydning, om man bliver hjemme eller ej, bare man kan passe sit job og ikke udsætter andre for smitte, siger Claus D. Hansen. 

Vidste du, at:

  • 150.000 mennesker hver dag bliver hjemme fra arbejde på grund af sygdom?
  • 20 procent af befolkningen står for 80 procent af sygefraværet?
  • Ansatte over 60 år er den gruppe medarbejdere, der har mindst sygefravær?
  • Sygefraværet påvirkes af ting som køn, alder, uddannelse, job og socialgruppe og af, om man er offentligt eller privat ansat?

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse