Kvinde kigger på computer skærm
Forside/ Inspiration/ Hjælp til stress/ Balancen mellem arbejde og privatliv er svær - Se mere her!
Forside/ .../ Balancen mellem arbejde og privatliv er svær - Se mere her!

Dine bedsteforældre havde bedre balance

Har du svært ved at finde balancen mellem arbejde og privatliv? Så er du ikke alene. Læs, hvorfor psykologen mener, at det var lettere for 50 år siden, og få Krifas råd til, hvordan du får mere balance i dit liv. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Som en linedanser, der skal balancere på den smalle snor, forsøger vi at finde balancen mellem arbejdslivet og privatlivet. Men det er som om, at der i dag er flere og flere, der træder ved siden af linen og falder ned.  Det er blevet sværere at finde balancen.   
 
Den tendens oplever Karen Albertsen, der er psykolog, arbejdsmiljøforsker og medejer af Team Arbejdsliv. 
 
- Vi møder i dag langt flere forskelligrettede krav fra samfundet. Vi skal være de bedste på jobbet og perfekte på hjemmefronten. Samtidigt har vi også flere muligheder end nogensinde, og vi skal hele tiden prioritere, hvad vi vil bruge vores tid på. Og hvad nu hvis man vælger forkert? Vi jagter en eller anden forestilling om, hvordan det perfekte og lykkelige liv ser ud. Og det gør, at vi har sværere ved at føle, at vi er i balance, for livet er jo aldrig bare perfekt eller lykkeligt, siger hun. 
 
At balancen i arbejdslivet halter, ses også i Krifas God Arbejdslyst Index 2019. For selvom undersøgelsen viser, at balance er den tredje vigtigste faktor for vores arbejdslyst, er det samtidig det område, danskerne scorer lavest på.
Er du stresset?
En dårlig balance mellem arbejde og fritid, kan give følelsen af aldrig at have fri. Det kan føre til stress og dårlig trivsel. Heldigvis, kan du gøre noget ved den stress, du oplever.

3 grunde til, at det var nemmere at finde balancen for 50 år siden

  • Der var ikke den samme teknologi, der stjal vores opmærksom og gjorde os afhængige af hele tiden at være online
  • Vi havde færre muligheder og valg, som vi skulle forholde os til
  • Der var klarere kønsopdeling og dermed ikke samme forventning til, at kvinder og mænd både skulle præstere på jobbet og på hjemmefronten. 
 

Bedre til at acceptere vores situation

Men har det altid været sådan? Ikke ifølge Karen Albertsen. Hun mener, at vores forældre og bedsteforældre havde lettere ved at finde balancen mellem arbejdsliv og privatliv.

- Jeg tror slet ikke, at man for 50 år siden tænkte over, om man havde balance i sit liv. Det var ikke en overvejelse. Der var dengang en klar opdeling af roller, så der var ikke den samme dårlige samvittighed over, at man ikke både kunne præstere fuldt ud både i arbejdslivet og på hjemmefronten. Dermed ikke sagt, at det hele var idyl dengang, for man havde bestemt andre ting at slås med, men man var nok generelt bedre til at acceptere situationen i stedet for hele tiden at stræbe efter det perfekte, siger Karen Albertsen.

Du kan ikke være perfekt

Ifølge Karen Albertsen betyder det dog ikke, at det ikke er muligt at finde balancen i dag. Men den kommer ikke af sig selv.

- Følelsen af en hverdag i balance kommer indefra, men mange faktorer i arbejds- og i privatlivet er med til at skabe den. Har du fx små børn eller en stram økonomi er det sværere at finde balancen. Du kan havne i en ond spiral, hvor du hverken føler, at du præsterer godt nok på hjemmefronten eller i jobsøgningen, men ikke har mere tid og energi at give af. Så er det vigtigt at afklare, hvordan dine prioriteringer grundlæggende ser ud – og forsøge at nå til en accept af, at du ikke kan være perfekt på alle punkter og blive bevidst om, hvad du vælger til og fra. 

Jobrådgiverens gode råd

  • Vær bevidst dine værdier, så du ved, hvorfor du gør, som du gør. 

  • Tal med din familie. Det er vigtigt, at du har opbakning til dit arbejde. Mange trives med det grænseløse job, men når det går galt, er det ofte pga. af uklarheder mellem dig selv, familien og rammerne for dit job. 

  • Afklar din arbejdstid med din arbejdsplads, så du har en klar aftale om, hvornår du er tilgængelig – og hvornår du ikke er. Hvis du arbejder meget, er det en god idé at få lagt nogle fridage i kalenderen, hvor du helt slukker telefonen. Og husk så: Lad være med at logge på og tjekke mails. Du holder fri. 
Test om du er stresset
Med Krifas stresstest kan du hurtigt få et billede af, hvor dit stressniveau ligger. Du får også konkret hjælp til, hvad du kan gøre, hvis du er stresset.

Dette kan også have din interesse