Glemte mødeaftaler, mørke tagrender under øjnene og pludselige aggressive udbrud hos en kollega kan være tegn på stress.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sygdom og stress/ Sådan hjælper du en stressramt kollega
Forside/ .../ Sådan hjælper du en stressramt kollega

Sådan hjælper du en stressramt kollega

Glemte mødeaftaler, mørke tagrender under øjnene og pludselige aggressive udbrud hos en kollega kan være tegn på stress. Få gode råd til, hvad du kan gøre som kollega.
Ikon artikel
Journalist
Rebekka Torp Boileau

Din kollega har måske ikke selv indset det endnu. Men du har lagt mærke til det opgivende blik og bunken af opgaver, som ikke bliver løst. At konfrontere en kollega, der virker stressramt, kan være rigtig svært.

Alligevel kan det være lige præcis dig, der giver det første skub i den rigtige retning.

Hvilke symptomer ser du?

- Start med at spørge dig selv: ”Hvad er det egentlig, som du har lagt mærke til ved kollegaen?”, råder jobtrivselskonsulent i Krifa, Erik Hougaard.

Som kollega kan man ikke se alle symptomerne, da nogle er fysiske, mens andre er psykiske. Men du kan som kollega lægge mærke til de typiske adfærdsmæssige symptomer, som viser sig, når stressen er på banen.

Det kan være at din kollega tjekker sig selv igen og igen. Det giver ofte din kollega en følelse af at arbejde hårdere og hårdere, men opnår mindre og mindre. Effektiviteten vil altså typisk dale.

Andre typiske tegn er, at man:

 • Har svært ved at koncentrere sig.
 • Dropper pauserne.
 • Øger forbruget af kaffe og andre stimulanser.
 • Har lettere til tårer.
 • Trækker sig socialt.
 • Har mindre humoristisk sans.
 • Begynder at gøre ting hurtigere, fx går, taler, spiser hurtigere.

Hvis der er en eller to af disse symptomer til stede, betyder det naturligvis ikke, at kollegaen med sikkerhed er ramt af stress. Men giver dit samlede billede en fornemmelse af, at kollegaen har stress, er det vigtigt, at du gør noget ved det.

5 trin til at reagere

Jobtrivselskonsulent i Krifa, Erik Hougaard giver fem gode råd til, hvad du kan gøre:

 1. Gå til din kollega, og spørg omsorgsfuldt og nysgerrigt til, hvordan han har det.
 2. Fortæl din kollega om de ændringer i adfærden, du oplever. Fx ”du virker træt, når du møder ind på arbejde” eller ”du virker mere trist, end du plejer”.
 3. I nogle tilfælde vil din kollega åbne op og dele, at tingene er ved at vælte. Foreslå, at I sammen går ind til lederen og finder en løsning. Det er ofte nemmest med en kollega under armen.
 4. Det kan være, at din kollega ikke vil indse, at han er stressramt. Hvis situationen går ud over dine arbejdsopgaver, skal du gå til din leder, så du ikke selv bliver stresset.
 5. Hvis din kollega erkender, at han har stress eller ikke føler sig godt tilpas, så opfordr ham til at få en tid hos egen læge.
Få hjælp til stress og forebyg
Meld dig ind og få adgang til vores forløb.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse