Glemte mødeaftaler, mørke tagrender under øjnene og pludselige aggressive udbrud hos en kollega kan være tegn på stress.
Forside/ Inspiration/ Hjælp til stress/ Sådan hjælper du en stressramt kollega
Forside/ .../ Sådan hjælper du en stressramt kollega

Sådan hjælper du en stressramt kollega

Glemte mødeaftaler, mørke render under øjnene og pludselige aggressive udbrud hos en kollega kan være tegn på stress. Få gode råd til, hvad du kan gøre som kollega.
Ikon artikel
journalist
Dorte Toft Pedersen

Vidste du, at...

 • Over halvdelen af danske lønmodtagere har spottet tegn på stress hos en kollega inden for det seneste år? 
 • 47 procent af danskerne ikke så stresstegnene hos kollegaen, før vedkommende blev sygemeldt? 
 • 7 ud af 10 danskere taler med den pågældende kollega, når de spotter tegn på stress?

Din kollega har måske ikke selv indset det endnu. Men du har lagt mærke til det opgivende blik og bunken af opgaver, som ikke bliver løst. At konfrontere en kollega, der virker stressramt, kan være rigtig svært. 
 
Alligevel kan det være lige præcis dig, der giver det første skub i den rigtige retning, for at hjælpe din kollega ud af stress.

Hvilke symptomer ser du?

- Start med at spørge dig selv: ”Hvad er det egentlig, du har lagt mærke til ved kollegaen?”, råder jobtrivselskonsulent i Krifa, Erik Hougaard. 
 
Som kollega kan man ikke se alle symptomer på stress, da nogle er fysiske, mens andre er psykiske. Men du kan som kollega lægge mærke til de typiske adfærdsmæssige symptomer, som viser sig, når stressen er på banen.  
 
Typiske tegn på stress kan være, at din kollega:

 • Har svært ved at koncentrere sig 
 • Dropper pauserne 
 • Øger forbruget af kaffe og andre stimulanser 
 • Har lettere til tårer 
 • Trækker sig socialt 
 • Har mindre humoristisk sans end normalt 
 • Begynder at gøre ting hurtigere, f.eks. går, taler, spiser hurtigere. 
 • Snakker om at have sovet dårligt og derfor er træt (gentagne gange).

Hvis der er en eller to af disse symptomer til stede, betyder det naturligvis ikke, at dine kollega med sikkerhed er ramt af stress. Men giver dit samlede billede en fornemmelse af, at din kollega har stress, er det vigtigt, at du gør noget ved det.

5 trin til at reagere

Jobtrivselskonsulent i Krifa, Erik Hougaard giver fem gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du spotter stress hos en kollega:

 1. Gå til din kollega, og spørg omsorgsfuldt og nysgerrigt til, hvordan han har det.

 2. Fortæl din kollega om de ændringer i adfærden, du oplever. F.eks. ”du virker træt, når du møder ind på arbejde” eller ”du virker mere trist, end du plejer”. 

 3. I nogle tilfælde vil din kollega åbne op og dele, at tingene er ved at vælte. Foreslå, at I sammen går ind til lederen og finder en løsning. Det er ofte nemmest med en kollega under armen. 

 4. Det kan være, at din kollega ikke vil indse, at han eller hun er stressramt. Hvis situationen går ud over dine arbejdsopgaver, skal du gå til din leder, så du ikke selv bliver stresset. 

 5. Hvis din kollega erkender, at han eller hun har stress eller ikke føler sig godt tilpas, så opfordr din kollega til at få en tid hos egen læge.
Vil du have konkrete værktøjer til at støtte en stressramt?
Er du tæt på en, der er ramt af stress, kan du få hjælp og vejledning i Krifas online Stressfri-forløb.  Her får du råd til, hvordan du bedst støtter den stressramte og øvelser til at passe på dig selv som pårørende.

Dette kan også have din interesse