Stress påvirker din krop
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sygdom og stress/ Sådan påvirker stress kroppen
Forside/ .../ Sådan påvirker stress kroppen

Sådan påvirker stress kroppen

Stress er en stor trussel for kroppen, og derfor sætter den alt ind for at beskytte dig. Den tror nemlig, at du er i livsfare.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Når et stort dyr truede stenaldermanden, stod han ikke bare og så på. I stedet gjorde hans krop sig klar til at kæmpe. Spændte op i musklerne og pumpede blodet hårdere rundt i årerne. Præcis på samme måde sætter kroppen sig i alarmberedskab, når den trues af stress. Tag med stressen på tur gennem kroppen.

Hjernen

Når vi bliver stressede, øges blodgennemstrømningen i hjernen. Den del af hjernen, hippocampus, som vi bruger til at se muligheder og finde løsninger, bliver overbelastet. Den kan ikke længere regulere stresshormoner og begynder på længere sigt at skrumpe. Det gør os blandt andet dårligere til at huske. Samtidig vokser en anden del af hjernen, amygdala, og det giver os destruktive følelser. Pludselig kan vi ikke længere overskue situationen eller se nogen vej ud.

Lungerne

Under stress ændres vejrtrækningen automatisk. Vi trækker vejret hurtigere og mere overfladisk, fordi kroppen tror, vi er i fare. Det betyder, at åndedrætsmusklen arbejder alt for svagt, og hjælpemusklerne omkring må derfor på overarbejde for at sikre, at der kommer ilt nok rundt i kroppen. Den dårlige vejrtrækning kan give muskelspændinger, dårlig fordøjelse og en endnu mere stresset psyke.

Hjertet og blodtrykket

Stressen baner sig også vej ud i vores blodbaner. Det gør, at vores blodtryk stiger, og det tvinger hjertet til at arbejde hårdere på at pumpe blodet rundt i kroppen. Det kan svække hjertet. Faktisk viser undersøgelser, at stress kan skade hjertet næsten lige så meget som tobak. Det høje blodtryk forøger også risikoen for blodpropper og kan give smerter i brystet.

Maven

Stress går også udover maven. Det sænker vores produktion af bugspyt og galde, som er nødvendige for at nedbryde maden. Det kan give maveproblemer som forstoppelse eller diarré. Derudover begynder leveren at frigøre fedtsyrer til musklerne for at give dem mere energi til fysisk kamp. Fedtsyrerne ender dog oftest med at være nytteløse, fordi kroppen ikke skal præstere fysisk.

Musklerne

En del af kroppens alarmberedskab går også ud på at klargøre musklerne til kamp. Stress udløser på samme måde spændte muskler, særligt i nakke og skuldre. Længerevarende muskelspændinger kan give smerter og gøre dig mere træt, fordi kroppen bruger energi på at holde musklerne spændte.

Kilder: netdoktor.dk, stressforeningen.dk, hjerteforeningen.dk, lunge.dk, sundhedsguiden.dkstressfri-med-garanti.dk

Få hjælp til stress og forebyg
Meld dig ind og få adgang til vores forløb.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse