Person sidder i en vindueskarm med korslagte arme og kigger ud af vinduet

Stress – få hjælp til et overbelastet nervesystem

Indholdsfortegnelse

Stress kan besøge os alle. Og den påvirker i høj grad velbefindende, overskud og generel trivsel. Få hjælp til stress fra vores psykoterapeut Erik Hougaard, der gør dig klogere på stress og symptomer – og ikke mindst, hvilke redskaber du kan tackle den med.

Stress er en naturlig reaktion på en usund belastning. Det kan være én stress-definition ifølge vores psykoterapeut Erik Hougaard.

Hvis du forestiller dig en vægt, vil stress være udtryk for en ubalance mellem dine daglige udfordringer og din følelse af at kunne håndtere dem. Det får vægtloddet med udfordringerne til at veje tungest.

Ligesom en muskel kan blive overanstrengt, kan din hjerne blive overbelastet. Det kan vise sig som stress med en lang række stresssymptomer. Og så kan hjernen have brug for en pause for at tanke energi og komme tilbage i balance.

Når kroppen har været belastet længe

Travlhed er ikke et stresssynonym. For travlhed og stress er ikke det samme. Travlhed kan betegnes som en form for ”akut stress”, der skærper dit fokus, din opmærksomhed og ydeevne. Din krop kan håndtere at have travlt i en kortvarig periode på ca. 2-4 uger.

Men når kroppen reagerer med symptomer længere end 2-4 uger, kan stress begynde at komme på besøg. Fortsætter stresssymptomerne i månedsvis og mere end 6-12 måneder, kan du opleve langvarig stress. En særlig følgevirkning her kan være udbrændthed som en form for alvorlig arbejdsrelateret stress.

Jeanette fik besøg af stress

Jeanette er et af vores medlemmer, som har været stressramt. Efter en årrække med udfordringer både privat og på arbejdet begyndte stresssymptomerne at vise sig. Arbejdsbyrden voksede hende over hovedet, og hun oplevede manglende opbakning.

Hjertet hamrede løs, og søvnen udeblev. En dag reagerede hendes krop voldsomt på overbelastningen:

”Da jeg skal tage telefonen på arbejdet, begynder jeg at græde og hyperventilere. Jeg kan simpelthen ikke få min krop til at tage den. Gråden starter igen, da jeg kommer hjem.”

Få hele Jeanettes stresshistorie og vej tilbage til trivsel. Bliv også klogere på Annes og Maries vej ud af stress.

Stresssymptomer – sådan kan stress føles

Hvordan føles stress? Det er der ikke ét svar på. For stress kan ifølge psykoterapeut Erik Hougaard føles forskelligt fra person til person. Nogle oplever blandt andet hjertebanken, andre problemer med søvn. Eksempelvis kan kvinder opleve andre symptomer end mænd.

Overordnet set kan symptomer på stress inddeles i tre kategorier:

  • Fysiske

  • Psykiske

  • Adfærdsmæssige

Kan du genkende et par symptomer, er du ikke nødvendigvis stresset. Det vil altid være et samlet billede af dine symptomer, der afgør, om du har en belastningsreaktion.

Lær dit stressniveau at kende med vores stresstest

Vores team af psykologer og psykoterapeuter har udviklet en stresstest, der giver dig en idé om dit stressniveau – og hvordan du kan håndtere det. Stresstesten kan være en øjenåbner i forhold til at spotte både de første tegn og de mere alvorlige tegn på stress.

Testen stiller en række spørgsmål om symptomer. Ud fra dine svar får du en score, der rangerer dit stressniveau. Det kan enten være:

  • Lavt stressniveau

  • Mellem stressniveau

  • Højt stressniveau

Scoren afgør, hvilke tiltag vores team foreslår dig.

Føler du dig stresset?

Få gratis hjælp til at tackle din stress med Krifas online StressFri-forløb. Det er et ’hjælp til selvhjælp’-forløb, som består af videoer og værktøjer, som kan hjælpe dig med at mindske dit stressniveau.

Hvorfor bliver du stresset?

Stress kan komme på besøg af mange grunde. Årsagerne afhænger af det enkelte menneske.

De væsentligste årsager:

63%
33%
32%
23%
4%
9%
Kilde: Videncenter for God Arbejdslyst
Cover image

Stress kan ramme alle – om du er i arbejde eller ledig

Jobbet og arbejdsopgaver er én af de største stress-syndere. Men også ledige oplever ofte stress. Hverdagen som ledig kan være lige så stressende som en travl dag på jobbet. Derfor oplever næsten hver anden jobsøger symptomer på stress.

Forebyg stress og undgå mistrivsel

Fokus på arbejdsglæde og trivsel er et vigtigt skridt i forebyggelsen af stress. Ved at være bevidst om hvordan du selv kan være med til at skabe det bedste arbejdsmiljø for dig, kan du styrke din modstandsdygtighed over for stress.

Få vores psykoterapeuts 10 gode råd til at forebygge stress.

Håndtér stress ud fra din personlige situation

Vores psykoterapeut Erik Hougaard understreger, hvor vigtigt det er at tackle stress med udgangspunkt i dig.

Hver person og situation er unik. Derfor kan det være forskelligt, hvordan stress bør håndteres. Alligevel gælder nogle generelle råd til at håndtere stress – hvad enten du er i arbejde eller sygemeldt.

I mange tilfælde kan professionel psykoterapeut- og psykologhjælp være en god støtte til at finde den rette vej ud af stress.

Vores team af psykologer og psykoterapeuter har bred erfaring i at vejlede omkring stress.

De tilbyder:

Sygemelding med stress

Med professionel hjælp til at håndtere og mindske dit stressniveau kan du komme langt. Men har du allerede fået besøg af alvorlig stress, kan det være nødvendigt at trække sig fra arbejdsmarkedet i en periode med en sygemelding.

Vores stressteam råder dig også altid til at snakke med din læge, hvis du fornemmer, at du er stresset.

I vores guide til sygemelding med stress finder du information omkring, hvordan du sygemelder dig, og hvilke regler og rettigheder du har under en sygemelding med stress. Vores jurist svarer på nogle af de mest gængse spørgsmål omkring stresssygemeldinger – blandt andet ferie og fyring under sygemelding.

Cover image

Kom godt tilbage på arbejde efter stress

Efter en stresssygemelding kan det være en mundfuld at komme tilbage på jobbet. For hvornår er du klar? Og hvordan kommer du bedst i gang?

Få hjælp til dit arbejdsliv som medlem hos os

Har du et problem, der står i vejen for din trivsel, hjælper vi dig. Vil du have et bedre job, efteruddanne dig eller specifik rådgivning, står eksperter også klar til at følge dig hele vejen til dit mål.

Som Krifa-medlem har du ikke bare professionel rådgivning og støtte i ryggen, hvis du bliver ramt af stress. Vi hjælper dig med alt fra lønforhandling og konflikthåndtering til efteruddannelse og kompetenceudvikling. Så kan du få god arbejdslyst – uanset hvad du laver.