Det skal du holde øje med
Forside/ .../ Spot stress hos din kollega

Spot stress hos din kollega

Se det også som dit ansvar, når en kollega har lidt for lange dage, lidt for travle skridt eller måske lettere til tårer. Det kan være tegn på en begyndende stress-sygdom - og som kollega skal du handle, mener Krifas stresskonsulent. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

I en personalegruppe bruges mange timer sammen. Opgaver løses i fællesskab, der er sammenhold om det faglige. Som på de fleste arbejdspladser måske også udfordringer og fnidderfnadder i krogene.

Uanset omstændighederne på arbejdspladsen, gode eller dårlige, er kollegaer ofte de første til at bemærke ændringer hos den enkelte. Det kan være små ting, men som måske kan lede til noget stort og alvorligt. Det kan være, at din kollega begynder at ’stresse mere rundt’.

Vidste du, at ...

- Over halvdelen af danske lønmodtagere har spottet tegn på stress hos en kollega inden for det seneste år?

- 47 procent af danskerne ikke så stresstegnene hos kollegaen, før vedkommende blev sygemeldt?

- 7 ud af 10 danskere taler med den pågældende kollega, når de spotter tegn på stress? 

Kilde: Stressundersøgelse lavet af TNS Gallup for Krifa

Din kollega husker ikke andre måder

- Travlhed kan være en god følelse. Man føler sig vigtig, betydningsfuld, at mange vil mig noget. Det kan blive et kick at have travlt. Men mennesker kan blive suget ind i den fælde, og der er det vigtigt, at kolleger er OBS, siger Bente Fischer-Nielsen og pointerer:

- Du må som kollega meget gerne udtrykke din bekymring, for mange med begyndende stress har manglende selverkendelse. De kan slet ikke huske, at de reagerer anderledes, end de plejer at gøre, for de kan ikke huske andre måder at gøre det på end at suse rundt.

Det skal du holde øje med

De stress-symptomer, der finder sted inde i din kollega, er svære at spotte. Men der er også dem, du kan se udenpå: Din kollega sveder, er anspændt, tisser oftere eller kan midlertidigt ryste. Disse tegn vil ofte opstå ved en begyndende stress. 

Bliver det mere alvorligt, skal du holde øje med: Din kollega fortæller, at hun sover dårligere om natten, og derfor er hun træt. Hun er irritabel, indesluttet og har let til tårer.

Du skal reagere med bekymring for din kollega nu og især, hvis det bliver værre: Din kollega glemmer ting og er fraværende. Hun får eksem eller en forværring i en eksisterende sygdom, hun bliver mindre social, aggressiv. Begynder måske at drikke eller ryge mere end sædvanligt

Drag omsorg for din kollega

- Gå til din kollega et sted, hvor I er alene og fortæl, hvad du har observeret. Hold dig til fakta og del din bekymring. Det kan tit være nødvendigt at sige det flere gange, da det kan være svært for din kollega at få den nødvendige selverkendelse til at handle på det, du fortæller, siger Bente Fischer-Nielsen.

Vil du have konkrete værktøjer til at støtte en stressramt?

Er du tæt på en, der er stressramt, kan du få hjælp og vejledning i Krifas nye Stressfri-værktøj. 

Her findes nemlig en Stressfri pårørendepakke, hvor du får råd til, hvordan du bedst støtter den stressramte og øvelser til at passe på dig selv. Vi har både noget til dig, der er ægtefælle partner til en stressramt, og dig der har en stressramt kollega. 
 
Stressfri består også af en forebyggelsespakke, hvor du finder gode og konkrete værktøjer til, hvordan du forebygger stress i din hverdag - både på arbejdet og privatlivet. Og så tilbyder vi et skræddersyet Stressfri-forløb til den stressramte, som får vejledning, støtte og hjælp til, hvordan han eller hun kan mindske stressen. 

Læs mere om Stressfri og tilmeld dig. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse