Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Sygdom og stress/ Stress er menneskeligt og økonomisk dyrt for virksomhederne
Forside/ .../ Stress er menneskeligt og økonomisk dyrt for virksomhederne

Stress er menneskeligt og økonomisk dyrt for virksomhederne

Krifas undersøgelser viser, at omkring 20 procent af danskerne oplever sig stressede hver uge – og tal viser, at vi i Danmark har over en million ekstra sygefraværsdage på grund af stress.

OLGI bekæmper stress

Organisationen:
Virksomheden har ansvar for, at der er balance mellem krav og ressourcer. Vi har en stram arbejdsmiljølovgivning i Danmark, der også gælder det psykiske arbejdsmiljø. Derudover har virksomheden ansvar for at sikre, at medarbejderne har gode ledere.

Ledelsen:
Lederne har i det daglige ansvar for at sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. De skal  løbende at have fokus på, om der er balance mellem krav og ressourcer og straks gribe ind, hvis en medarbejder får symptomer på stress.

Gruppen:
Kollegerne har ansvar for hver dag at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor man hjælper hinanden og skaber trivsel for hinanden.

Individet:
Hver enkelt medarbejder har ansvar for at skabe en fritid, hvor der er plads til at lade op og skabe kræfter til både privatliv og arbejdsliv. Og medarbejderen har ansvar for ærligt at fortælle sin leder, hvis der opstår stressreaktioner, så vi sammen kan løse udfordringerne, inden nogen bliver syge.

Af Pernille Aagaard, HR-konsulent i Krifa

Vi har større arbejdslyst, når vi oplever balance på jobbet. Det handler bl.a. om, at der er balance mellem opgaver og ressourcer, og om vi har tid nok til at løse opgaverne. Bliver vi ledt godt nok af vores ledere og har vi gode kolleger, der bakker op? Der er mange faktorer, der kan være på spil her.

Men balancen skal også være intakt i spændingsfeltet mellem vores arbejdsliv og vores privatliv. Tager arbejdet alle kræfter fra os, så vi er helt flade, når vi kommer hjem? Eller har vi sagt ja til så meget i vores fritid, at vi ikke har tid og ro til at samle kræfter til jobbet?

De fleste mennesker kan klare en ekstra belastning i en periode – hvis en stor ordre skal gøres klar, eller der er ekstra meget at se til på hjemmefronten. Men ingen kan holde til at være belastet i en længere periode.

Hjernen i ubalance

Vores hjerne er indrettet med en slags 112-alarmcentral. Den ringer fx 112, hvis vi er ved at blive kørt over eller står over for en opgave, vi ikke ved, hvordan vi skal løse. Når hjernen ringer 112, sender den besked til vores krop om, at den skal producere stresshormoner – bl.a. adrenalin, som er vores kamphormon og cortisol, som er vores ’bliv-ved’-hormon. Hvis 112 konstant melder alarm gennem måneder eller år, fordi vi ikke har balance enten på jobbet eller i vores privatliv, går det galt.

Stress er ikke en sygdom. Stress er en belastningsreaktion. Men hvis vi konstant er belastede, bliver vi syge. Og så kommer de menneskelige og økonomiske omkostninger for medarbejder og virksomhed. Styr på stress I Krifa har vi arbejdet intenst med stress. Vi vil ikke acceptere arbejdsbetinget stress blandt vores medarbejdere. Sker det alligevel, vil vi hjælpe hurtigt og effektivt. På et tidspunkt var vi helt nede på kun én stressramt ud af 850 ledere og medarbejdere! I Krifa bekæmper vi stress ud fra OLGI-modellen som ses til højre.

MUS og balance

Når du holder medarbejderudviklingssamtale (MUS) med dine medarbejdere, er det en god anledning til en snak om balance. Hvordan oplever virksomheden og lederen balancen? Hvordan oplever medarbejderen den? Er der ikke balance, hvad skal O, L, G og I så hver især gøre for at få balancen tilbage?

Det kan Krifa hjælpe med

Hvis du gerne vil vide mere om stress – eller hvis du har en medarbejder, der har fået stress, så læs om Krifas tilbud StressFri. Det er et skræddersyet værktøj både til dem, der gerne bare vil lære mere om stress og til dem, der selv er ramt af stress.

Tag også gerne en snak med Krifas virksomhedskonsulenter om, hvad I sammen kan gøre for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø i jeres virksomhed.
 
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Få hjælp til stress og forebyg
Prøv vores Stressfri-forløb og få hjælp til at forebygge og behandle stress. Det er gratis for dig som medlem af Krifa Basis eller Krifa Plus.