Stress er med til at udløse sigalstoffet dopamin. Læs mere her.
Forside/ Inspiration/ Stress/ Stress har gjort mange klogere på sig selv
Forside/ .../ Stress har gjort mange klogere på sig selv

Stress har gjort mange klogere på sig selv

Det, at du én gang har haft stress, er ikke ensbetydende med, at du er et svagere menneske. Du kan derimod blive et klogere menneske, mener erhvervspsykolog Marianne Bach Lauridsen.
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

- Har du én gang haft stress, skal du ikke nødvendigvis gå og være bange for pludseligt at få det igen. For den, der har gennemlevet et stressforløb, er ofte mere opmærksom på at tage symptomerne på stress i opløbet, siger erhvervspsykolog Marianne Bach Lauridsen fra Aarhus.

 Accepten

Noget af det, som erhvervspsykologen arbejder med i sine samtaler, er, at få stressramte til at acceptere, at  tingene er, som de er lige nu.
- Derefter kan vi gå ind og arbejde på at lave nogle nye gode vaner. Når de først er inde på rygraden, kører det der fra. Så har du lært, hvordan du justerer i din hverdag.
Marianne Bach Lauridsen pointerer, at der i forbindelse med stress også sker noget rent fysiologisk i hjernen.
- Du bliver lidt mere tyndhudet. Der skal ikke nødvendigvis så meget til, før du kommer i alarmberedskab. Hjernen scanner det, der potentielt kan være en risiko ved. Det er vigtigt at acceptere, at du nu har en lavere tærskel, ændret opmærksomhed og måde at reagere på. Du kan ikke blive ved med at gøre det, du plejer at gøre. Min erfaring er, at jo mere du kan stoppe op og mærke efter, jo bedre kan du få det bagefter.

Nærkontakten

Stress er med til at udløse sigalstoffet dopamin, der er kroppens pendant til kokain. Man kan blive afhængig af det. Det er kroppens måde at belønne den hårde anstrengelse på. Men samtidig gør det en mindre empatisk. Denne tilstand er typisk ikke noget man tænker over – før bagefter.

- Jeg oplever, at nogle – især mænd - efter et stressforløb får en helt anden relation til deres kone og børn.

Marianne Bach Lauridsen
- Jeg oplever, at nogle – især mænd - efter et stressforløb får en helt anden relation til deres kone og børn. De er mere nærværende og ser værdien i den nære kontakt igen på en helt anden måde. Noget som mange fuldstændig havde glemt midt i den hektiske hverdag. De bliver oprigtigt interesserede i andre mennesker og mere forstående over for andre, der har stået i samme situation, som dem selv.

Klogere

Marianne Bach Lauridsen oplever ofte, at folk ikke føler, at de er så stærke, som før de fik stress.
- Det passer ikke helt. Problemet er jo, at du har knebet ballerne sammen for længe. Når du tænker på, hvad du plejede at kunne, var det måske, da du var i 20’erne. Nu er du måske i 40’erne og har tre små børn. Det er en anden sammenhæng - en anden situation. Der skal du se på den nuværende livssituation, og der er bare forskel. Så det med at sige ”plejer” er uhensigtsmæssigt. På den måde lægger du et pres på dig selv ved at sammenligne dig med et urealistisk ideal. Du er som regel ikke svagere end før. Næh, du er blevet klogere og bedre til at mærke dine grænser og stoppe før, du løber ud over kanten med 130 km i timen.

- Du kommer som regel ud af et stressforløb som et nyt menneske.

Marianne Bach Lauridsen
- Du kommer som regel ud af et stressforløb som et nyt menneske. Ikke nødvendigvis et dårligere menneske, men derimod et klogere menneske med nogle andre værdier og prioriteter. Du kan måske ligefrem takke stressen for, at du tog dit liv op til revision.
Få hjælp til stress og forebyg
Prøv vores Stressfri-forløb og få hjælp til at forebygge og behandle stress. Det er gratis for dig som medlem af Krifa Basis eller Krifa Plus.

Dette kan også have din interesse