Gode råd til eksamen.
Forside/ .../ 5 geniale eksamensråd

5 geniale eksamensråd

Venter dine eksaminer lige rundt om hjørnet? Så læs guiden her, hvor eksperten giver sine fem bedste råd til både før, under og efter eksamen.

Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Om Studenterrådgivningen

- Studenterrådgivningen rådgiver unge på videregående uddannelser inden for alt lige fra studiestress til eksamensangst.

- Det er gratis at ringe ind, og bag telefonerne sidder blandt andet psykologer og socialrådgivere klar til at rådgive dig.

Læs mere på Studenterrådgivningens hjemmeside.

Hvad enten de er mundtlige eller skriftlige, er eksaminer noget, der virkelig kan give svedige håndflader. Men der er heldigvis hjælp at hente. Santos Paz Pérez, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, guider dig igennem den gode eksamen.

1. Forbered dig ordentligt

- En eksamen kræver selvfølgelig grundig forberedelse. Men det er vigtigt, at du ikke forbereder dig for meget. Se i stedet eksamen ligesom et maraton. Det kræver også god forberedelse, så du er klar på selve dagen, men hvis du løber 30 km hver dag, får du jo skader og kan ikke præstere, når det kræves. På den måde kan man sige, at for meget forberedelse også skader din præstation. Så sørg for at have noget struktur i din læseplan, og husk at holde pauser!

2. Hvad gør du, hvis du går i stå?

- Rigtig mange er bange for at gå i stå, når de står til den mundtlige eksamen. Derfor kan det være en rigtig god idé at overveje på forhånd, hvad du vil gøre, hvis du går i stå. For nogle hjælper det at sige højt ”jeg er lige gået i stå, kan jeg få spørgsmålet igen?”, mens det for andre virker bedre lige at tage et par dybe vejrtrækninger. Det er bare afgørende, at du ikke retter al opmærksomhed på, at du er gået i stå – for så kan det være svært at komme videre derfra.

 

Få mere hjælp - på video

Har du svært ved at fremlægge, præstere og gå til eksamen? Så er der mere hjælp at hente. Se videoforedraget Træn dig til den gode eksamen. 

 

 

Tag kontrol over krop og stemme 

Ro, karisma og kontrol over krop og stemme. Det er vigtigt, hvad end du står til eksamen eller jobsamtalen. Læs her, hvordan du speaker up som Obama. 

3. Start med det letteste

- Når man sidder til en skriftlig eksamen, kan det virke helt uoverskueligt, hvor man skal starte. Og her er mit bedste råd, at man skal starte med det letteste. Læs opgavebeskrivelsen igennem og start så ved den redegørende del. På den måde varmer du langsomt op og er klar til det mere komplicerede, når du når dertil. Og går du i stå, så hop videre til noget af det andet, så kan du altid vende tilbage igen.

4. Eksamen er ikke en krig

- Jeg hører mange studerende sige, at de skal op og forsvare en opgave til eksamen. Og bare det ordvalg gør, at det føles meget mere alvorligt. At forsvare noget er jo ligesom i en krig, og det er eksamen altså ikke. Så måden, vi taler om det, kan gøre os endnu mere nervøse. Tænk i stedet på det, som om du bare skal op og tale om et emne.

5. Efter den dårlige eksamen

- Nogle gange går eksamen bare ikke, som vi gerne vil. Men det skal du ikke lade dig slå ud af. Tænk på, hvad du kan gøre bedre næste gang, men lad være med at lægge for meget i det. Det er trods alt ikke et spørgsmål om liv eller død.

 

Er det din sidste eksamen?

Som færdiguddannet skal du huske at være tilmeldt en a-kasse. Ellers er du nemlig ikke berettiget til dagpenge, hvis du går ledig.

For at få dagpenge fra den dag, du står med eksamensbeviset i hånden, skal du have været medlem af en a-kasse i mindst et år. Men har du ikke fået gjort det, er der håb endnu. Hvis du melder dig ind senest 14 dage, efter du har modtaget eksamensbeviset, så får du dagpenge allerede en måned senere.

Det kræver bare, at du har erhvervs- og videregående uddannelse på mindst 18 måneders varighed.

I Kristelig A-kasse får du både økonomisk tryghed og masser af støtte og vejledning i din jobsøgning. Og du får det til Danmarks skarpeste pris. Læs mere og meld dig ind som nyuddannet. 

Udfordringer i studielivet?
Vi sidder klar til at hjælpe dig - med alt lige fra eksamensangst til tjek af din ansættelseskontrakt.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse