Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Er det en god ide at holde sabbat?
Forside/ .../ Er det en god ide at holde sabbat?
Pige står med ryggen til kameraet.

Er det en god ide at holde sabbat?

Et sabbatår er din chance for at prøve dig selv af i nye situationer, måske ende på dybt vand og helt sikkert få erfaringer, som du kan drage nytte af ind i dit studieliv.

Efter at have gået i skole næsten lige så længe, som du kan huske, så kan det være fristende at holde studiepause efter endt ungdomsuddannelse. Skal du tjene penge, afprøve forskellige brancher for at blive klogere på studieretning, rejse ud i verden eller på højskole, vil du flytte hjemmefra, eller måske supplere dine fag og kvalificere dig til at komme ind på den uddannelse, du har udset dig? Mulighederne er nærmest uendelige. Men et sabbatår er ikke en "one size fits all", tværtimod er det din mulighed for at prøve nogle af de ting, som du brænder for, og gerne vil udfordre sig selv med. Og naturligvis skal du overveje, om du overhovedet har brug for en sabbat, inden du læser videre.

Fra skal til vil

Skolelivet er fyldt med ting man skal gøre, der er masser af fag du skal have, timer du skal komme til, og der er meget få valg, som du selv kan træffe, når det gælder skolelivet. Holder du sabbatår er det en mulighed for at prøve at gøre noget, som du helt selv har besluttet dig for. Det handler om, at du skal gøre det, du finder meningsfyldt, og ikke lade dig rive med af andres forventninger til, hvad en sabbat bør indeholde.

En studiepause behøver ikke at indbefatte, at du brænder dine optjente penge af på et halvt år som backpacker i Sydamerika, for at din sabbat er meningsfyldt og berigende. Det at knokle på et lager, i en børnehave eller sidde ved kassen i et supermarked kan være lige så lærerigt.

"Et sabbatjob giver ikke bare penge, som kan være med til at finansiere studiebøger, indskud til kollegieværelse og lidt ekstra luft i økonomien igennem studiet. Det giver dig også erfaringer med at fungere på en arbejdsplads, med alt hvad der følger af ansvar, kollegaer og nye ukendte opgaver. Der er altså erfaringer at hente alle steder." siger Flemming Skjølstrup som er job- og karriererådgiver i Krifa.

Forvent ikke åbenbaringer

Måske er du usikker på, hvad du vil studere og håber, at lynet slår ned i løbet af dit sabbatår, og du pludselig finder ud af, hvad du vil bruge resten af dit liv på. Den dårlige nyhed er, at der er meget små chancer for, at det sker. Job- og karriererådgiver Flemming Skjølstrup mener det er vigtigt, at du bruger dit sabbatår til at prøve dig selv af i forskellige situationer:

"Har du brug for en afklaring er det vigtigt, at du bruger dit sabbatår til også at være lidt offensiv. Prøv dig selv af i brancher, som du måske tænker kunne være noget for dig. Vil du "noget med mennesker", så find et job, der giver dig mulighed for at prøve det af. Brug dit sabbatår til at opsøge andre, som måske arbejder med det, du kunne forestille dig også at lave efter endt studie. Vær nysgerrig og spørg, hvordan de havnede netop der."

Når du holder sabbatår er det også en god ide at få styr på ansøgningsfrister og Åbent-Hus-arrangementer på de uddannelser, som du måske overvejer, så du kan komme forbi og tale med studerende, undervisere og studievejledere, og blive klogere på om studiet matcher dig.

Lyt dig til flere gode råd om at holde sabbat

Hør podcasten "Få det maksimale ud af din sabbat", hvor studievejleder Rune Mastrup Lauridsen fortæller om, hvad et godt sabbatår skal indeholde. Rune Mastrup Lauridsen er daglig leder på Humaniora på Syddansk Universitets studievejledning, og har mere end ti års erfaring i at vejlede unge omkring studievalg og trivsel.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse