find en virksomhed der har grundværdier, man søger
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Er du ung? Så skal du gøre en forskel!
Forside/ .../ Er du ung? Så skal du gøre en forskel!

Er du ung? Så skal du gøre en forskel!

Det er ikke kun forbeholdt læger og nødhjælpsarbejdere at opleve, at de gør en forskel for andre. Det er nemlig en følelse, alle kan opnå – og som faktisk er helt afgørende for arbejdslysten hos unge. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Det er sommer, og mange nyuddannede er sprunget ud og er klar til at indtage arbejdsmarkedet. Men de gør det ikke kun for de spændende opgaver og den fede løn. De drømmer i høj grad også om at gøre en forskel.

En ny undersøgelse om mening i arbejdslivet, som Krifa står bag i samarbejde med WICE og TNS Gallup, viser nemlig, at unge motiveres mere af at gøre en forskel for andre end deres ældre kolleger.  

- De unge er jo opvokset med en langt større bevidsthed om de udfordringer, som verden står over for. Jeg tror, det gør, at mange unge har højere idealer til, hvad de skal udrette på arbejdsmarkedet, og at de mener, at de skal ud og gøre en forskel, siger Mads Lindholm, der er erhvervspsykolog hos WICE.  

Find den rigtige virksomhed

Så skulle man jo tro, at det optimale job for alle unge ville være som læge, politimand eller nødhjælpsarbejder. Men sådan forholder det sig ikke. For ifølge Mads Lindholm kan man sagtens føle, at man gør en forskel for andre, når sidder på kontor eller arbejder på fabrik. 

- Det handler om at finde en virksomhed, der har de grundværdier, man søger.

Mads Lindholm, erhvervspsykolog

- Det handler om at finde en virksomhed, der har de grundværdier, man søger. Du kan sagtens føle, at du bidrager til en overordnet mission gennem dit arbejde i en virksomhed – du behøver ikke redde menneskeliv for at få følelsen af at gøre en forskel, siger han. Derfor er vigtigt, at man spørger ind til kerneværdierne i virksomheden, når man er til jobsamtale.  

- Undersøg, hvad virksomheden vil udover at sikre sin egen bundlinje. Virksomheder har i dag fået meget mere fokus på socialt ansvar, så det handler om at finde en arbejdsplads, som bidrager til verden på den måde, som du gerne vil, så dit arbejde føles meningsfyldt.  

Afgørende for din arbejdsglæde

Oplevelsen af, at jobbet giver mening, er faktisk helt essentielt for vores arbejdsglæde. Det viser Krifas God Arbejdslyst Indeks 2016. Her lander mening nemlig øverst på listen over de faktorer, der giver danskerne god arbejdslyst. Den tendens ser Mads Lindholm også.

- Hvis du ikke kan se en mening med det, du laver, vil du hurtigt miste motivationen og lysten til at gå på arbejde. Og det vil jo afspejle sig i din generelle trivsel, fordi du bruger så meget af din tid på jobbet. Så det er meget vigtigt for dit velbefindende, at du finder et arbejde, der giver mening for lige præcis dig. 

De fire typer mening

Når du motiveres af at gøre en forskel i dit job, er der tale om en bestemt type mening, du søger - nemlig den større mening. Mads Lindholm har sammen med Krifa og TNS Gallup fundet frem til fire forskellige typer af mening, som alle er vigtige at opleve i sit job. 

• Den større mening, der handler om, at man motiveres af at gøre en forskel for andre og af at kunne se et større formål med ens arbejde.

• Den kollegiale mening, der handler om, at man motiveres af at arbejde sammen med andre om i fællesskab at løse arbejdsopgaverne.

• Den indre mening, der handler om, at man motiveres af fagligt interessante opgaver og oplevelsen af at lykkes som menneske.

• Den organisatoriske mening, der handler om, at man kan se meningen i de beslutninger, der træffes på arbejdspladsen.

Læs mere om mening og resultaterne fra meningsundersøgelsen

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse