Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Få det maksimale ud af din sabbat
Forside/ .../ Få det maksimale ud af din sabbat
Få det maksimale ud af din sabbat

Få det maksimale ud af din sabbat

8 ud af 10 unge holder sabbat efter studentereksamen. Men er det en god ide at holde sabbat og hvad skal du have ud af den?
Ikon podcast
Seniorkonsulent
Bessie Rauff

Skal du rejse jorden rundt? Skal du bruge tiden på at finde et arbejde eller flytte hjemmefra? Er det vigtigt, at du har lavet en gennemarbejdet masterplan for din studiepause?

Måske er du i tvivl om, hvad du skal studere, og hvad du "vil bruge resten af dit liv på". Så håber du måske lyset går op for dig, mens du holder sabbat. Men kan du overhovedet forvente at finde svar på din fremtid, hvis du vælger at tage en pause fra studielivet. Og hvad skal du gøre for at komme lidt nærmere et valg af studievej, som vil give dig god arbejdslyst i fremtiden?

Dette er nogle af de spørgsmål som studievejleder og specialkonsulent Rune Mastrup Lauridsen svarer på i denne podcast. Rune arbejder som daglig leder på Humaniora på Syddansk Universitets studievejledning, og han har mere end ti års erfaring i at vejlede unge omkring studievalg og trivsel.

Medvirkende

Rune Mastrup Lauridsen, studievejleder på SDU
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, berf@krifa.dk 

Tre tips til en god sabbat

  1. Giv dig selv lov til at prøve forskellige ting af, og find ud af hvad der driver dig, når du selv vælger, hvad du bruger din sabbat til.
  2. Brug sabbatåret til at sætte dig selv i ukendte situationer og få "hår på brystet".
  3. Brug (også) din sabbat på at opsøge studiesteder og studievejledere på uddannelsesstederne du overvejer, og bliv klogere på, om det er et sted, der passer dig.

Highlights

[1:48] Kan man bruge sin sabbat til at finde ud af, hvad man vil resten af sit liv? Og hvilke svar søger unge på en sabbat?

[2:34] Der er tre ting man skal bruge sin sabbat til ifølge studievejleder Rune Mastrup Lauridsen; 1. Få nye erfaringer og sætte sig i nye situationer 2. Lære at stå på egne ben og få hår på brystet 3. Finde ud af, hvad der driver en når man selv træffer sine valg ift. hvad man bruger sin tid på.

[11:31] Er det realistisk at finde ud af præcis, hvad man vil resten af sit liv i løbet af en sabbat. Og kan man spilde tiden, når man er på sabbat? 

[14:10] Forpasser unge en chance ift. at komme ind på den uddannelse, de drømmer om, hvis de holder sabbat?

[15:53] En sabbat kan hjælpe til, at man bliver klogere på sig selv og træffe et mere kvalificeret uddannelsesvalg. Man kan ikke på forhånd vide, hvad man får ud af en sabbat, og det er ok. 

[17:51] Kan man holde orlov midt i studiet og holde sabbat? 

[19:24] Hvad nu hvis man godt ved, hvad man vil studere, bør man så alligevel holde sabbat?

[20:08] Unge er meget målrettede i dag, og er meget opmærksomme på, hvad udbyttet er af de ting, som de kaster sig over. Det betyder mange unge går glip af oplevelser og læring, fordi de ikke prøver kræfter med det ukendte.

[22:11] I sabbatten prøver man for måske første gang i sit liv at kaste sig ud i noget selvvalgt og den erfaring kan bruges i studielivet.

Links

Uddannelsesguiden.dk kan du læse mere om de mange videregående uddannelser.

På uddannelsesguiden kan du også læse en artikel med fokus på sabbattens muligheder.

Måske du skal bruge din sabbat til at vælge studieretning, lyt til podcasten "hvordan vælger jeg studie" og få gode råd til et studievalg der passer dig.

sabbatår.dk kan du læse forskellige historier om hvordan unge har brugt deres sabbatår og få inspiration til, hvordan du kan bruge din sabbatperiode.

Analysevirksomheden Kraka har lavet undersøgelse om unges sabbat, og blandt andet hvad det betyder for gennemførelsen af studierne.

Er du i tvivl om hvordan du skal bruge din sabbat? 

Bliv medlem af Krifa og få hjælp til din jobsøgning og få sparring på, hvordan du kan bruge din sabbat til at blive klogere på dine karrieredrømme. Book en samtale med en karrierekonsulent. Som studerende er dit medlemskab og karrieresamtaler i Krifa gratis.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar