Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Voxpops: Overvejer du et sabbatår?
Forside/ .../ Voxpops: Overvejer du et sabbatår?
Overvejer du et sabbatår?

Voxpops: Overvejer du et sabbatår?

I Krifa har vi spurgt en række sabbatister, hvad de har brugt deres sabbattid på. Hvad lærte de og hvad kan og vil de bruge det til i deres fremtidige studieliv? Læs med og få inspiration til, hvad du kan gøre i din sabbatperiode.

Adreas Rabjerg Jørgensen, (I gang med sit første sabbatår):

Hvad har du beskæftiget dig med under dit sabbatår?

I starten af september tog jeg til Sydafrika sammen med en ven for at være volontører. Vi var volontører for organisationen YMCA, og arbejdede hovedsageligt med planlægning af events, herunder efterskolearrangementer og forskellige aktiviteter for hjemløse. Vi boede gratis og havde fri i weekenderne. Derudover havde vi to ugers ferie, hvor vi var ude at opleve Sydafrika. Så det var en kombination af en oplevelsestur og et arbejde, hvor vi fik mulighed for at opleve det lokale liv.

Hvorfor valgte du at være volontør i dit sabbatår?

Jeg nød at gå i skole, så det var ikke fordi jeg var skoletræt, at jeg tog et sabbatår, men som volontør fik jeg en mulighed for at opleve noget helt andet end, hvad jeg vil gøre på et studie eller et almindeligt arbejde. At det lige blev i Sydafrika, var lidt tilfældigt. Jeg ville opleve kultur og det lokale liv. Det fik jeg som volontør, og jeg fik ovenikøbet et sted at bo, som gjorde turen billigere. Jeg valgte også et sabbatår, fordi jeg har haft svært ved engelsk i skolen, og kunne tænke mig at blive bedre til det. Under mit ophold talte vi kun engelsk, og jeg blev derfor mere sikker i sproget, og jeg fandt også ud af, at jeg faktisk sagtens kunne finde ud af det.

Hvad har du fået ud af dit sabbatår?

Jeg har lært, at der er mange forskellige og spændende ting, man kan opleve. Jeg synes, det har været interessant at arbejde med noget, som er helt anderledes end, jeg forestiller mig mit studieliv bliver. Jeg synes generelt, at det er godt at komme lidt væk hjemmefra og møde mennesker med en helt anden kultur. Jeg har været i et fremmed land, hvor jeg selv skulle finde rundt og stå for alt i dagligdagen, og dermed er jeg blevet mere ansvarsbevidst.


Jonatan Dam Christensen, (Er i gang med sit tredje sabbatår):

Hvad har du beskæftiget dig med under dit sabbatår?

I starten var jeg ude og rejse til Vietnam og Cambodja. Herefter har jeg været lærervikar et år og tjente penge til at rejse igen. Jeg har også haft et spændende højskoleophold med udeliv, fællesskab og en rejse til Iran. Herefter var jeg volontør i Sydafrika. Her arbejdede jeg som frivillig for YMCA i Pietmaritzburg, hvor jeg var med i deres dagligdag. Jeg var bl.a. med i et "gadedrenge-projekt" for folk mellem 28 og 32 år. Jeg var også en del af arbejdet med børn og "SOS børnebyerne". Nu er jeg i gang med at tjene penge til studiestart, til sommer.

Hvorfor valgte du et sabbatår og bruge tiden på at være volontør?

Da jeg var i gang med HF, ville jeg være dyrepasser. Men inden HF sluttede, vidste jeg, at det ikke var det jeg ville alligevel, men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle studere i stedet for. Jeg havde hørt fra mange, at de tog ud at rejste, derfor valgte jeg at blive volontør, også fordi jeg rigtig gerne ville til Sydafrika. Jeg så et tilbud igennem en organisation, hvor man kunne rejse til Sydafrika igennem dem, arbejde frivilligt og få et sted at bo i perioden – hvilket var helt perfekt for mig. Derfor udnyttede jeg muligheden.

Hvad har du fået ud af dit sabbatår?

Jeg har lært forskelligt fra mine rejser. Den første rejse til Asien var første gang, jeg skulle rejse langt væk uden mine forældre. Min rejse gav mig gode oplevelser, og jeg blev overrasket over, at jeg egentlig godt kunne klare mig selv. Jeg har fundet ud af, at jeg ikke altid behøver at have mine forældre til at bakke mig op. Jeg fik ihvertfald et enormt selvværd. Jeg blev mere ansvarsbevidst, og blev bedre til at stå på egne ben. Hvis jeg ikke selv gjorde de ting, som skulle gøres, mens jeg var i Sydafrika og Asien, så var der ikke nogen, som ville gøre det for mig.


Signe Mærkedahl Hansen, (studerer psykologi og har holdt et sabbatår):

Hvad har du beskæftiget dig med under dit sabbatår?:

Jeg begyndte med at være afløser på et plejehjem. Her arbejdede jeg fuldtid i et halvt år. Efterfølgende var jeg volontør i to måneder i organisationen YMCA i Lima, Peru. Her var jeg en del af en masse forskellige tilbud til børn og unge. Det var fx babysvømning, teater og før-skole. Derudover var jeg også med på en lejrtur, hvor jeg hjalp til med en masse praktiske ting.
Herefter tog jeg til Asien, hvor jeg sammen med to veninder backpackede i tre måneder. Da jeg kom hjem, fik jeg arbejde på det samme plejehjem som tidligere. Her arbejdede jeg, indtil jeg flyttede til Aarhus for at studere psykologi på universitetet.

Hvorfor valgte du et sabbatår og bruge tiden på at være volontør?

Sabbatåret har jeg faktisk bare altid taget som en selvfølge. Jeg havde brug for at komme lidt væk fra skolen, og komme ud og prøve noget andet. Jeg ville også være helt sikker på, at jeg ville studere psykologi. Jeg har ikke fortrudt min pause. Det har givet mig meget, som jeg kan bruge fremadrettet. Det har gjort det meget nemmere at starte på studiet, fordi min sabbat har lært mig noget om struktur og disciplin i min hverdag. Volontørperioden skete igennem en ungdomsorganisation, som jeg har været medlem af hele mit liv. Jeg vidste godt, at de havde en masse muligheder, men jeg havde ikke planlagt noget. Så faldt jeg over det her rejsetilbud. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle bruge mit sabbatår til udover, at jeg skulle backpacke med mine veninder. Da jeg så volontørtilbuddet tænkte jeg, at det kunne være spændende.

Hvad har du fået ud af dit sabbatår?

Vi arbejdede med børn og unge, og vi var mange frivillige på samme alder, og vi lærte egentlig meget af hinanden. Jeg lærte kort sagt, at mange unge, lever som jeg gør, men på forskellige måder. Jeg fandt ud af, at vi unge ligner hinanden, men alligevel har vi vidt forskellige liv og værdier. Jeg lærte også meget af, at være langt væk hjemmefra. Jeg er blevet mere ansvarsbevidst, og er blevet mere taknemmelig for min mor, og generelt alt, hvad jeg er og har. Mine erfaringer har også gjort det nemmere at flytte hjemmefra, da jeg begyndte på studiet.


Sebastian Bach (holdt sabbat i tre år, og læser nu til lærer)

Hvad har du beskæftiget dig med i dit sabbatår?

Jeg har arbejdet mange forskellige steder, fx som lærervikar, på et lager, som handicaphjælper på en højskole og på et landbrug i Canada. Og ind imellem mine mange jobs har jeg rejst rundt i blandt andet USA og Sydamerika. Efter gymnasiet troede jeg, at jeg skulle være maskinmester, men efter at have arbejdet på lager og i Canada fandt jeg ud af at det ikke var noget for mig alligevel, det var for ensomt et job.

Hvordan fandt du frem til dit nuværende studievalg?

Efter tre års sabbatperiode, hvor jeg blandt andet arbejdede på en højskole som handicaphjælper, og var leder på internationale og lokale sommerlejre for teenagere fandt jeg ud af, at jeg skulle noget helt andet end at arbejde med maskiner.
Jeg opdagede, at jeg gerne ville noget med mennesker, og at jeg på højskolen og på sommerlejrene lærte vanvittig meget om pædagogik og relationer. Og det synes jeg var super interessant. Så nu studerer jeg på læreruddannelsen.

Hvorfor føler du, at læreruddannelsen er det rette for dig?

Jeg besluttede mig for, at læreruddannelsen måtte være noget for mig. Mit frivillige engagement og mine rejseoplevelser har helt sikkert været med til, at jeg endte her. Det er fedt, fordi jeg kan arbejde med børn og unge, og samtidig udfordre mig selv fagligt, og hele tiden få stillet min nysgerrighed og lære nyt.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse