Ung kvinde arbejder ved pc

Rettigheder gælder også på dit studiejob

Er du klar over, hvilke rettigheder du har på dit studiejob? Det kan være en jungle at finde rundt i regler, love og paragraffer. Krifa hjælper dig både med at kende reglerne og sørge for, at de bliver overholdt.
Sebastian Persson Iversen

Mange unge har et studiejob for at supplere SU’en eller få noget ekstra på CV’et. Det er dog ikke alle - hverken arbejdsgivere eller ansatte - der kender rettighederne for de unge medarbejdere.

5 regler

Vi har samlet fem af de vigtigste regler i forbindelse med dit studiejob, som kan være nemme at overse:

  • 1
    Funktionæransat

    Hvis du i gennemsnit arbejder mindst otte timer ugentligt og har med kunder eller handel at gøre, er du omfattet af Funktionærloven. Det betyder blandt andet, at du har ret til løn ved sygdom og en længere opsigelsesperiode.

  • 2
    Sygdom

    Hvis du er syg, har du ret til at blive hjemme – og du skal ikke selv finde en afløser.

  • 3
    Ferie

    Alle lønmodtagere er dækket af ferieloven. Det betyder for eksempel, at du har krav på fem ugers ferie om året.

  • 4
    Løn

    Du skal som udgangspunkt altid have løn for den tid, du er på arbejdspladsen. Det gælder også, hvis det er under oplæring eller til et vagtmøde.

  • 5
    Vilkår

    Hvis din ansættelse varer mere end en måned, eller du arbejder mere end otte timer om ugen, har du ret til en ansættelseskontrakt, hvor de væsentligste vilkår er skrevet ned.

Ifølge Mathias Staugaaard Nielsen, der er advokat hos Krifa, er en af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, hvorvidt du er funktionæransat eller ej.

- Hvis du er funktionæransat, hører du under Funktionærloven. Det er på en måde en stor pakke af beskyttelsesregler, som du er dækket af. Men det er ikke alle, der er klar over, om de er med eller ej. Telefonsælgere hører for eksempel med, så længe de arbejder over otte timer om ugen, siger Mathias Staugaard Nielsen.

To muligheder for hjælp

Hvad kan du så gøre, hvis din arbejdsplads ikke overholder loven? Selvom vi i dag har det største sikkerhedsnet af regler nogensinde, har du faktisk kun to muligheder: Enten skal du være medlem af en fagforening, eller også skal du selv hyre en advokat til at føre din sag.

- Problemet er, at hvis du ikke er medlem af en fagforening, der kører sagen for dig, så er udgifterne til advokathjælp ofte større end den mulige erstatning i de her sager. Selv hvis du vinder hele skidtet. Så det kan sjældent betale sig, hvis ikke du er medlem af en fagforening, siger Mathias Staugaard Nielsen, advokat ved Krifa.

Tal med vores jurister

Som medlem af Krifa Start har du altid juridisk hjælp lige ved hånden