krifa hjælper dig både med at kende reglerne og sørge for, at de bliver overholdt
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Rettigheder gælder også på dit studiejob
Forside/ .../ Rettigheder gælder også på dit studiejob

Rettigheder gælder også på dit studiejob

Er du helt klar over, hvilke rettigheder du har på dit studiejob? Det kan være en jungle at finde rundt i regler, love og paragraffer. Krifa hjælper dig både med at kende reglerne og sørge for, at de bliver overholdt.
Ikon artikel
Journalist
Sebastian Persson Iversen

Mange unge har et studiejob for at supplere SU’en eller få noget ekstra på CV’et. Det er dog ikke alle - hverken arbejdsgivere eller ansatte - der kender rettighederne for de unge medarbejdere. 

Vi har samlet fem af de vigtigste regler, som kan være nemme at overse

1. Funktionæransat? Hvis du i gennemsnit arbejder mindst otte timer ugentligt og har med kunder eller handel at gøre, er du omfattet af Funktionærloven. Det betyder blandt andet, at du har ret til løn ved sygdom og en længere opsigelsesperiode. 

2. Sygdom? Hvis du er syg, har du ret til at blive hjemme – og du skal ikke selv finde en afløser.

3. Ferie? Alle lønmodtagere er dækket af ferieloven. Det betyder for eksempel, at du har krav på fem ugers ferie om året.

4. Løn? Du skal som udgangspunkt altid have løn for den tid, du er på arbejdspladsen. Det gælder også, hvis det er under oplæring eller til et vagtmøde.    

5. Vilkår? Hvis din ansættelse varer mere end en måned, eller du arbejder mere end otte timer om ugen, har du ret til en ansættelseskontrakt, hvor de væsentligste vilkår er skrevet ned.

Ifølge Mathias Staugaaard Nielsen, der er advokat hos Krifa, er en af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, hvorvidt du er funktionæransat eller ej.

- Hvis du er funktionæransat, hører du under Funktionærloven. Det er på en måde en stor pakke af beskyttelsesregler, som du er dækket af. Men det er ikke alle, der er klar over, om de er med eller ej. Telefonsælgere hører for eksempel med, så længe de arbejder over otte timer om ugen, siger Mathias Staugaard Nielsen. 

To muligheder for hjælp

Hvad kan du så gøre, hvis din arbejdsplads ikke overholder loven? Selvom vi i dag har det største sikkerhedsnet af regler nogensinde, har du faktisk kun to muligheder: Enten skal du være medlem af en fagforening, eller også skal du selv hyre en advokat til at føre din sag.

- Problemet er, at hvis du ikke er medlem af en fagforening, der kører sagen for dig, så er udgifterne til advokathjælp ofte større end den mulige erstatning i de her sager. Selv hvis du vinder hele skidtet. Så det kan sjældent betale sig, hvis ikke du er medlem af en fagforening, siger Mathias Staugaard Nielsen, advokat ved Krifa. 

Tal med vores jurister
Som medlem af Krifa Start har du altid juridisk hjælp lige ved hånden
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse