Mand sidder og tænker.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Ryd dine stopklodser for efteruddannelse af vejen
Forside/ .../ Ryd dine stopklodser for efteruddannelse af vejen

Ryd dine stopklodser for efteruddannelse af vejen

’Jeg er dårlig til at sidde på skolebænken’. ’Jeg har kun brug for min løn, ikke uddannelse’. ’Jeg vil ikke skille mig ud på jobbet’. Barrierer kan spænde ben for efteruddannelse. Men de kan rykkes ved, siger erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Mange oplever barrierer, der står i vejen for at blive efteruddannet eller opkvalificeret.

Arbejdsmarkedsforskerne Mads Peter Klint og Morten Lassen har fundet frem til tre barrierer, vi især stiller op for os selv, når tanken om efter- og videreuddannelse dukker op.

”Alt for mange kommer ikke i gang med uddannelse, fordi vi oplever tanker eller udfordringer, som skaber barrierer for opstarten, siger erhvervspsykolog Rasmus Højbæk fra Krifa og slår fast:

”Det er ærgerligt, for det er ofte noget, der kan arbejdes med.”


De tre barrierer for at efteruddanne sig er: 

1. Jeg går udelukkende på arbejde, så jeg tjener penge til at kunne holde fri
”Det er mange arbejdstimer at bruge på noget, du bare skal have overstået for at nå dit mål om fritid og løn. Spørg dig selv, hvordan du ellers kan gøre dit arbejde meningsfuldt. Vi ved, at det giver større arbejdslyst, når vores job er meningsfuldt. Måske får du mere lyst til dit arbejde, når en efteruddannelse har opkvalificeret dig fagligt,” siger Rasmus Højbæk.

2. Jeg har dårlige erfaringer med at gå i skole
”Måske havde du en svær tid i folkeskolen eller senere i uddannelseslivet, og det kan spille ind. Snak med din leder om, hvordan I kan strikke noget sammen, du er tryg ved, så I sammen lykkes med, at du gennemfører en efteruddannelse,” siger Rasmus Højbæk.

3. Jeg vil ikke skille mig ud blandt mine kolleger
”Der kan være en kultur på arbejdspladsen om ikke at skille sig ud og vælge kollega-fællesskabet fra, når man tager en efteruddannelse. Men pas på med at lade dine antagelser styre din lyst eller dit behov for efteruddannelse. Tag en snak med dine kolleger om, hvordan din potentielle efteruddannelse ville passe ind i teamet. Husk dog at det er din leders ansvar at få hverdagen til at hænge sammen,” siger Rasmus Højbæk.

E-BOG:

Vi har lavet en e-bog, hvor du kan læse om alt, der er godt at vide om efteruddannelse. Du kan læse den her.

For nogle kan det også virke forvirrende at finde rundt i hele systemet bag efter- og videreuddannelse. Hvad skal du vælge? Kontakt os – vi er klar til at rådgive dig bedst muligt.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse