En fagforening. Hvad er det egentligt? Læs mere her.
Forside/ .../ ung i en fagforening

De var der for mig, da jeg havde brug for hjælp

Anna havde aldrig rigtig tænkt på at melde sig ind i en fagforening, før hendes mor fortalte hende om de mange fordele. Det fik hende straks til at melde sig ind – og så var det endda helt gratis. Det viste sig at blive en stor hjælp for hende.
Ikon artikel
Journalist
Cecilia Bach Baagø

En fagforening. Hvad er det egentligt?

Måske er det, hvad du tænker, når du ser det lange ord. Og bare rolig – det er du helt sikkert ikke ene om. En fagforening hjælper og støtter dig, hvis du har brug for at kende til dine rettigheder på din arbejdsplads. En fagforening kan også hjælpe dig med alt det juridiske, hvis du får problemer med din arbejdsgiver. Det lyder måske som noget, der kun er for voksne på arbejdsmarkedet, men som ung studerende er det faktisk også en rigtig god idé at være med i en fagforening. Og så er det endda helt gratis for dig. Mød 21-årige Anna, der meldte sig ind i en fagforening, da hun gik i 2.g.

Det er rart at vide, at jeg har nogle, der hjælper mig, hvis jeg får brug for det

Anna

Ung og medlem af en fagforening

Anna havde aldrig rigtig tænkt over at være medlem af en fagforening, før hendes mor fortalte hende om de mange fordele. Der gik det op for Anna, at det nok var meget klogt, at hun meldte sig ind. Og når det alligevel var gratis, hvorfor så ikke bare få det gjort?

- Jeg har altid haft arbejde ved siden af studiet. Jeg har arbejdet mange forskellige steder, og det er måske ikke lige alle steder, hvor der har været helt styr på alt. Så jeg tænkte, at det nok var en god idé, at jeg meldte mig ind i en fagforening, når det nu samtidig var gratis. Det er rart at vide, at jeg har nogle, der hjælper mig, hvis jeg får brug for det, fortæller Anna.

Støtte og hjælp til sag

Selvom Anna i dag er universitetsstuderende, har hun alligevel tid til at have et studiejob ved siden af. Og det var netop det job, der gjorde, at hun i efteråret 2016 fik brug for rådgivning og hjælp af sin fagforening. Da hun modtog et hav af forskellige dokumenter og lønsedler i sin e-boks, kunne hun til sidst ikke finde hoved og hale i det hele.

- Jeg fik så mange forskellige informationer fra min arbejdsplads, at jeg til sidst ikke kunne overskue, hvordan det hele hang sammen. Og når det handler om min økonomi, så vil jeg bare gerne have, at der er styr og orden i det. Derfor ringede jeg til min fagforening. Jeg oplevede, at der blev lyttet til mig, og jeg følte virkeligt, at de tog min sag seriøst. Det var super rart, for det var noget, der betød rigtig meget for mig, siger Anna.

To uger efter, at Anna havde kontaktet sin fagforening, fik hun svar på, hvordan de mange dokumenter omkring hendes løn hang sammen, og hvad hun havde af rettigheder på sin arbejdsplads.

- Jeg fik styr på så meget. Noget af det vidste jeg slet ikke, at jeg havde ret til, men nu ved jeg, hvordan tingene hænger sammen. Og al den tid, som det har sparet mig for. Det var dejligt, at jeg kunne overlade det hele til min fagforening, for jeg har selv meget andet at holde styr på, forklarer Anna.

Jeg vil helt sikkert råde andre unge til at melde sig ind i en fagforening.

Anna

Derfor skal du have en fagforening

I Annas omgangskreds, er hun en af de eneste, der er medlem af en fagforening. Men hun anbefaler klart andre unge studerende at melde sig ind. Især når det alligevel er gratis.

- Jeg vil helt sikkert råde andre unge til at melde sig ind i en fagforening. Det er trygt at vide, at der er nogle for dig, hvis du får brug for hjælp i forhold til noget på din arbejdsplads. Mit eksempel er nok bare et lille et. Men for mig var det fedt, at der var nogle, der hjalp mig. Jeg er ret sikker på, at jeg vil melde mig ind i en fagforening igen, når jeg er færdig med at studere. Det er altså rart at vide, at man ikke står alene, hvis man får problemer, pointerer Anna.

Personen i denne historie er anonym. Anna er et fiktivt navn. Redaktionen kender det rigtige navn.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar