Sådan skal du IKKE søge job
6 ting du IKKE skal gøre i din ansøgning
1. Skriv kun om dig selv
Jeg synes, jeg vil, jeg kan, jeg har. Har du en ven eller et familiemedlem, der kun snakker om sig selv, og aldrig spørger til dig? Det er irriterende i virkeligheden, og det er irriterende i en ansøgning. Skriv i stedet om, hvad virksomheden får ud af det, du synes, kan, har og vil – og skriv, hvad I skal og kan sammen.
2. Skriv for langt
Arbejdsgivere får ofte flere hundrede ansøgninger, og derfor er det vigtigt, at de ikke føler, at du spilder deres dyrebare tid med fyldord, klichéer og alt for meget snak. Vis, at du kan begrænse dig og fange deres opmærksomhed med en kort tekst, og giv dem lyst til at høre mere. På den måde har I også noget at snakke om til samtalen. Prøv at holde dig inden for én enkelt A4-side.
3. Skriv en standard-ansøgning ud fra en skabelon
Chancen for at blive kaldt til samtale stiger ikke automatisk med, hvor mange ansøgninger du sender. Hvis de ikke er gennemarbejdede og målrettede, ryger de hurtigt ud af bunken. Virksomheden skal kunne mærke, at du vil virksomheden og har gjort dit forarbejde.
4. Vælg et gammelt billede
Det er fristende at vedhæfte et billede, hvor du tager dig ud fra din bedste side. Måske er der lidt færre rynker, fordi billedet er ældre, og måske er du mere stylet, end du er til hverdag. Svend Andreasen, der er job-, karriere- og arbejdslystkonsulent i Krifa, understreger, at man skal vælge et billede, der hænger sammen med virkeligheden. Det giver ikke noget godt førstehåndsindtryk, hvis den måske kommende arbejdsgiver bliver for overrasket ved jobsamtalen, fordi vedkommende slet ikke kan genkende dig fra billedet.
5. Spil smart
Lad være at overdrive dine kompetencer. Det, du siger, skal holde vand. Ifølge Svend Andreasen nytter det ikke noget at skrive, at man er verdensmester, hvis man ikke er det. Det skal nok blive opdaget. Husk at arbejdsgiveren tjekker dig ud på forhånd. Måske ringer de til en af dine tidligere arbejdsgivere og spørger ind til, hvad du kan.
6. Følg Janteloven
Selvom du ikke skal overdrive dine kompetencer, er det også vigtigt, at du ikke underdriver dem. Du skal fremstille det, du kan. Mange har svært ved at skrive positivt om sig selv eller se, hvad det egentlig er, man kan. Har du også svært ved det? Så kan det være en fordel at bede om hjælp til at få sat ord på dine kompetencer. Spørg nogle, der kender dig godt i dit netværk, om de fx vil nævne tre kompetencer, som de synes, kendetegner dig.
Er du medlem af Krifa Fagforening, kan du gratis booke en jobskifte-og karrieresamtale, hvor du får professionel hjælp til at få styr på dine kompetencer og din jobsøgning.