Bliv jobsøgende i udlandet
At søge job uden for Danmarks trygge grænser kan virke skræmmende. Men det kan faktisk være en rigtig god idé, hvis man som jobsøgende er klar på nye og anderledes udfordringer.
- Job i udlandet er oplagt, hvis man gerne vil udvikle sit sprog eller jobkompetencer. Men det kan også bare være, at man er kørt fast i jobsøgningen i Danmark og har lyst til at prøve noget helt andet, fortæller Charlotte Sohn Christensen, der er a-kassekonsulent i Krifa.
Og fremtiden behøver faktisk ikke være så usikker. Man har nemlig mulighed for at få såkaldte EØS-dagpenge, mens man søger job i udlandet.
EØS - hvad er det?
EØS står for Europæisk Økonomisk Samarbejde og er en aftale mellem EU-landende og Norge, Island, Lichtenstein og Schweiz. Aftalen betyder, at du som ledig kan få dine danske dagpenge med, når du søger job i et andet EØS-land.
- Det fungerer sådan, at du bliver tilmeldt jobcentret i det EØS-land, hvor du gerne vil søge job. Herefter har du tre måneder, hvor du får udbetalt dagpenge fra Danmark, mens du søger, forklarer Charlotte Sohn Christensen.
Ifølge hende er der dog flere ting, man skal være opmærksom på, inden man kaster sig ud i EØS-eventyret.
- Du skal være klar over, at du skal være fuldt jobsøgende i det andet EØS-land og dermed stå fuldt til rådighed. Det kan derfor være en stor fordel at kunne klare sig nogenlunde på det pågældende lands sprog. Særligt i de sydeuropæiske lande oplever vi, at det ikke er nok at kunne tale engelsk, når man fx skal tale med jobcentret, siger hun og forsætter:
- Det er i det hele taget en god idé lige at tjekke op på landet. Hvor høj er arbejdsløsheden, og er det realistisk, at jeg kan få et job der? Har jeg særlige kompetencer, som gør mig egnet der? Og har jeg kontakter i landet, som jeg kan trække på? Det er godt at tage med i sine overvejelser.
Cecilie fik job gennem EØS: "Det har givet mig en oplevelse for livet"
For 23-årige Cecilie var EØS-aftalen en unik mulighed for at afprøve drømmen om et job i udlandet.
- Jeg har altid elsket at rejse, og i december 2014 var jeg netop hjemvendt fra en tre ugers rejse til Peru. Jeg syntes, at det der med at komme tilbage til Danmark og skulle i gang med jobsøgningen var ret hårdt. Så jeg begyndte at lege med tanken om et arbejde i et andet land og på den måde opleve en masse nye ting, fortæller hun.
I januar 2015 pakkede Cecilie derfor kufferten og tog til London. Hjemmefra havde hun sørget for at kontakte a-kassen, så hun kunne tage sine dagpenge med sig. Dermed havde hun tre måneder til at finde et job i London.
Bidt af udlandet
Og Cecilie var heldig. Fra marts stod hun nemlig med et job på hånden.
- Jeg havde egentligt planlagt kun at arbejde herovre i et år, men jeg er slet ikke klar til at komme hjem. Så selvom jeg regner med, at jeg skal hjem til Danmark og studere på et tidspunkt, er jeg ikke i tvivl om, at jeg kommer til at bo i udlandet igen.
Hun påpeger, at man dog skal tænke sig godt om, før man rejser ud.
- Man skal være opmærksom på, at jobcentrene i London ikke er som i Danmark. Hvis man ikke er meget proaktiv og selvstændig, vil man nok ikke have bedre held med jobs i London end i Danmark.
Desuden er huslejen her højere, mens lønningerne er lavere, så det er bestemt ikke det rigtige valg for alle. Men det er muligt, hvis man vil det nok. Og for mig er det virkelig en oplevelse for livet, som jeg ikke ville være foruden.