Person der ser glad ud

Brug din personlighed i jobsøgningen

Når en virksomhed søger en ny medarbejder, er det ofte vigtigere, at vedkommende passer godt ind socialt, end at CV’et spiller hundrede procent, siger jobkonsulent Peter Manniche
Fie Rødkjær Møller

Hvordan skiller du dig ud fra dine konkurrenter på jobmarkedet? Svaret er simpelt: Din personlighed. Der er ikke andre som dig.

Det kan du bruge i din jobsøgning. For der findes tusindvis af jobsøgere med samme uddannelsesmæssige baggrund og lignede CV. Og mange af dem har også løbet maraton eller besteget et bjerg i Kilimanjaro.  Der, hvor du i dén grad kan skille dig ud, er på dine sociale kompetencer. Din evne til at passe ind i lige netop den virksomhed, du drømmer om at arbejde hos.

-Når man har været i en krisetid, så er der rigtig mange om buddet. Derfor vil virksomhederne gerne finde den helt rigtige”, siger Peter Manniche, der er jobkonsulent i Krifa.

-Det halve ved en ansættelse er kemi og sociale relationer. Jeg hører ofte chefer sige, at hvis en jobansøger bare har et rimeligt CV, så ansætter de på kemien. Man kan altid komme på kursus og lære et eller andet program at kende, men det er sværere at lære at passe ind, hvis man ikke gør det, fortsætter han.

3 gode råd - få god kemi til jobsamtalen

  • 1
    Tjek virksomheden på Google. Hvilke værdier har de? Tjek også side 2 og 3– står der fx noget i en lokalavis om, at de har haft problemer med stress? Så kan du fokusere på, hvordan du bidrager til trivslen.
  • 2
    Overvej, hvordan du bidrager til god arbejdslyst – hvad gjorde du fx på din tidligere arbejdsplads?
  • 3
    Ring, og få en snak med lederen, inden du søger jobbet. Både for at gøre dig synlig, men også for at få noget, du kan bruge i din ansøgning. Spørg fx, hvordan du kan bidrage med fleksibilitet.

Headhunting er yt

Ifølge jobkonsulenten kan det splitte en projektgruppe på 25 personer ad, hvis den forkerte kommer ind på holdet – og det kan både resultere i opsigelser og sygemeldinger, og det er dyrt og bøvlet.

Derfor er der heller ikke længere så mange, der bliver headhuntet i traditionel forstand. For når der er så mange at vælge i mellem, så tager man ikke bare chancen.

Til gengæld er der stadig masser at hente ved at søge uopfordret fx ved at sende en mail, gribe telefonen eller invitere på en kop kaffe.

8 ud af 10 job bliver besat gennem uopfordrede ansøgninger, så aktiv headhunting, hvor man bringer sig selv i spil, er stadig populært.

- Peter Manniche, jobkonsulent

Sæt dig ind i virksomheden

Han understreger, at det allervigtigste er at sætte sig ind i den virksomhed, man søger job hos. Der er stadig en del virksomheder, hvor det eneste, der betyder noget, er bundlinje og resultater.

-Hvis det er vigtigt for virksomheden, at du skal kunne a,b og c, så nytter det ikke at begynde på d”, siger han.

Få flere gode råd og hjælp til din jobsøgning, eller book en samtale med en af vores arbejdslivsskonsulenter.

Få en jobskifte- og karrieresamtale

Skal dit arbejdsliv have en ny retning? Få sparring på hvordan, du kommer godt videre i dit arbejdsliv.