Hvordan laver man et CV?
Et CV er i korte træk en oversigt over dine uddannelser, din erhvervserfaring og kompetencer – som i jobsøgningssammenhæng bruges til at give et hurtigt indtryk af, hvem du er, og hvad du har lavet.
Når du søger job, kigger arbejdsgiveren som regel på CV’et først. Derfor er det vigtigt, at dit CV er kort, præcist og overskueligt. CV’et kan have stor betydning for, hvordan arbejdsgiverens første indtryk er af dig og er afgørende for, om du bliver taget i betragtning til jobbet.
Hvad står CV for?
CV står for Curriculum Vitae, som på dansk betyder livsforløb. Dit CV skal præsentere dit faglige livsforløb. Dvs. at du i CV’et skal skrive om din erhvervserfaring, uddannelse, kompetencer, kurser osv., som du har haft igennem dit liv.
Der findes ikke en færdig skabelon på, hvordan et CV SKAL se ud, det afhænger nemlig af dig, din erfaring og den branche, du arbejder i. Men det, der er vigtigt ved dit CV, er, at det er tilpasset det job, du søger.
Når du søger job, skal et CV ofte sendes sammen med en ansøgning. Dog er det i nogle brancher nok kun at sende CV. Det vil fremgå af stillingsopslaget eller din snak med virksomheden, hvad du skal gøre.
5 vigtige pointer til et godt CV:
Her får du 5 enkle tips til, hvordan man skriver et CV, der bliver læst og forhåbentlig bringer dig nærmere drømmejobbet.
Du kan opbygge dit CV på to måder:
Kronologisk CV: Alle din oplysninger skrives i omvendt kronologisk rækkefølge (det klassiske og mest brugte CV). Se eksempel på kronologisk CV
Kompetence-CV: Et mere beskrivende CV, hvor der er fokus på, hvad du kan og er god til. Godt til dig, der er nyuddannet eller ude i brancheskift. Se eksempel på kompetence CV
Forskellen på kronologisk CV og kompetence-CV
Kronologisk CV | Kompetence-CV |
---|---|
Fokuserer på dine tidligere ansættelser | Fokuserer på dine kompetencer |
Egnet til dig med mange ansættelser bag dig | Egnet til dig med minimal erhvervserfaring (fx nyuddannet) eller dig, der søger job inden for en helt ny branche |
Det mest brugte CV, som virksomheder er vant til at læse | Ikke så brugt CV, og derfor kan det skille sig positivt ud fra mængden |
Overskueligt og giver hurtigt overblik over erfaring | Giver et hurtigt og godt overblik over kompetencer |
Kronologisk CV
Det kronologiske CV er det klassiske CV, som også er det mest brugte. Her lister du dine tidligere ansættelser, uddannelser, kurser o.l. i omvendt kronologisk rækkefølge. Det betyder, at du skal skrive din nyeste erfaring først.
Under de ansættelser, som er særlig relevante, for det job du søger, vil det være en god idé at uddybe arbejdsopgaver, opnåede kompetencer og resultater. Generelt er det vigtigt, at CV’et er målrettet det job, du søger.
Det kronologiske CV er overskueligt og giver et hurtigt overblik. Det er specielt godt egnet til dig, der har flere ansættelser bag dig.
Kompetence-CV
Mangler du erfaring? Så kan et kompetence-CV være noget for dig. Det fremhæver i højere grad, hvad du kan og dine kompetencer, fremfor hvor du har været ansat. Det passer f.eks. godt til dig, der er nyuddannet, eller dig, der søger job inden for en helt ny branche. Et kompetence-CV kaldes også kompetencestyret CV eller funktionsopdelt CV.
I et kompetence-CV samler du alle dine kompetencer, som er relevante for det job, du søger. Det kan blandt andet være kompetencer fra studiejobs, frivilligt arbejde ol. Dit fokus skal være på at fortælle, hvordan din erfaring kan bruges, så arbejdsgiveren kan se, hvorfor du vil passe godt til jobbet.
Video med hurtig hjælp til CV
Her får du en video-guide til dit CV, så du kan tjekke, om du har fået det hele med. Der er ingen facitliste over, hvad dit CV SKAL indeholde, det er selvfølgelig op til dig selv. CV-guiden bygger på vores jobrådgiveres erfaring med, hvad der er en god idé at have med i et CV.
Læs, hvad der bliver sagt i videoen her
CV’et er det hurtige overblik over dine faglige og personlige kompetencer. Men husk, du skal hver gang lave et målrettet CV. Standard-CV'er virker ikke. Så er det sagt.
Kontaktoplysninger og et foto
Det første du skal have med i dit CV er dine kontaktoplysninger og et foto. Her er det vigtigt, at det er let at finde ud af, hvad du hedder, hvor du bor, og hvordan man kommer i kontakt med dig. Det vil sige: husk at angive din e-mailadresse og dit telefonnummer. Sæt også gerne et professionelt og vellignende foto af dig selv på CV’et.
Resumé
Dernæst skal du lave et resume. Husk på, at du kun har få sekunder til at overbevise en kommende arbejdsgiver. Det er derfor meget effektfuldt at lave et resumé, der kort opsummerer dit CV, og hvor du nævner dine bedste kort på hånden.
Erhvervserfaringer
Det næste punkt er erhvervserfaringer. Her skriver du, hvad du har haft af ansættelser tidligere, hvad du har lavet i de forskellige jobs og hvilke ansvarsområder, du har haft.
Spidskompetencer
Uddyb herunder, hvilke spidskompetencer du har i forbindelse med din erhvervserfaring. Nævn og uddyb de kompetencer, som arbejdsgiveren efterspørger.
Uddannelse og kurser
Det tredje punkt er uddannelse og kurser. Du kan vælge at dele det op i to, men her vælger vi at samle det til uddannelse og kurser. Her angiver du din primære uddannelse, og beskriver de kurser, der er relevante for den stilling, du søger.
IT-kundskaber
IT-kundskaber kunne være næste punkt, hvor du beskriver, hvilke programmer og software du har arbejdet med, hvor mangle år du har arbejdet med programmerne, og hvornår du senest har arbejdet med programmet. Det kan nogle gange være en idé at lave en namedropping, hvor man nævner nogle af de forskellige typer af programmer, man har arbejdet i. Også dem, der ikke direkte efterspørges i jobopslaget, fordi det indirekte sender et signal om, at du ikke er IT-forskrækket.
Sprog
Det næste punkt kunne være sprog. Her kan du fortælle, hvilke sprog du taler og skriver. Fortæl også på hvilket niveau, du mestrer sproget.
Fritidsinteresser og private forhold
Et sidste punkt kunne være fritidsinteresser og private forhold. Du har indtil nu fortalt om din faglighed. Nu kan du fortælle om det hele menneske. Hvem er du privat? Er du gift? Har du børn? Har du en hund? Hvad går du op i, i din fritid?
Hermed har du fået en gennemgang af, hvordan du kan opbygge dit CV – held og lykke med det!
Stil krav til jobtrivsel i dit CV
Du må også godt stille krav til din kommende arbejdsplads i dit CV. Det kan ligefrem hjælpe dig med at skille dig ud fra de andre CV’er i bunken. Start med at lave en 20/5 liste, som viser hvilke ønsker DU har til dit kommende job, og skriv så dele af den ind i dit CV. Se her, hvordan du laver en 20/5 liste.
Er du kørt lidt fast i at lave dit CV, så kan det være en hjælp at se konkrete eksempler på, hvordan et CV kan se ud.
Her finder du en række eksempler og skabeloner, som du kan lade dig inspirere af, når du skal skrive dit CV. Skabelonerne kan du bruge til at skrive dit eget CV ind i. Det kan være en hjælp til at få en god struktur og komme godt fra start med dit CV.
Du kan f.eks. se eksempler på CV for nyuddannet, kandidatuddannet, multimediedesigner, frisør, pædagog og SOSU-assistent (eksemplerne er CV på dansk).
Få styr på, hvad du kan - og lav CV ud fra det
Et CV er en oversigt over, hvilke kompetencer du har opnået både igennem tidligere jobs, uddannelse, kurser osv., som passer til det job, du søger.
Det kan være svært at sætte ord på, hvad man er god til. Vi anbefaler, at du sætter dig ned og får overblik over dine kompetencer, inden du begynder at skrive dit CV. På den måde, er det også lettere for dig at finde ud af, hvilke jobs du skal gå efter, og hvad du kan sige til samtalen.
TEST: Hvilken persontype er du?
En anden ting, du kan gøre for at blive endnu klogere på dig selv her i jobsøgningen, er at tage en personlighedstest. Testsvaret kan hjælpe dig til at sætte ord på, hvem du er som person.
I testen skal du svare på en række spørgsmål og udsagn, som til sidst vil kategorisere dig i en af de 16 persontyper. Testen tager 5-10 min at gennemføre.
Hvordan laver jeg et CV, når jeg har så lidt erhvervserfaring? Det er et spørgsmål, vi hører ofte. Men du kan sagtens lave et godt CV alligevel og være interessant for arbejdsgiveren. Læs med her.
Alle dine kompetencer tæller på dit CV
Det bedste du kan gøre, hvis du synes dit CV er ”tyndt”, er at lave et kompetence-CV. Her fokuserer du på det, du er god til og kan, frem for din erhvervserfaring.
Sådan kan et kompetence-CV se ud
Husk at du har erfaring fra andet end arbejde
Det er ikke kun tidligere ansættelser, du har erfaring fra – du har helt sikkert også en masse andre erfaringer, som viser noget om, hvem du er som person, og hvad du er god til. Det handler bare om at finde frem til det og gøre brug af det i dit CV.
Måske disse eksempler kan få dig til at tænke på noget, som du kan skrive på CV’et?
Jeg er en ægte computernørd og kan løse de fleste computer-problemer
Jeg taler flydende spansk, fordi min mor er fra Spanien
Jeg er spejder og har været leder i 5 år
Jeg er god til at optage og redigere videoer på min iPhone
Jeg er kreativ og maler i min fritid
Jeg er god til at sætte gang i aktiviteter i sociale sammenhænge
Jeg er frivillig i Dansk Røde Kors
Jeg læser meget faglitteratur og elsker ny viden
Jeg er med i skolebestyrelsen på mit barns skole
Husk at uddybe, hvordan din erfaring kan bruges i det job, du søger.
Sæt barsel eller orlov på CV’et
Det kan være en god idé at gøre plads til “pauser” fra arbejdslivet, såsom barsel, orlov og rejser på CV’et. “Pauserne” giver dig nemlig helt særlige og andre kompetencer, som en arbejdsgiver, kan se som positivt. Du kan f.eks. skrive, hvis du under din orlov har brugt ekstra meget tid på en spændende interesse eller har gennemgået en personlig udvikling.
Bliv klogere på, hvorfor barsel på CV’et giver god mening
Skriv et CV som nyuddannet
Her har vi samlet inspiration til dig, der står overfor at søge dit første job som nyuddannet. Du finder både konkrete råd til at skrive dit CV, men også til din jobsøgningsproces generelt som ny på arbejdsmarkedet.
Vores jobkonsulenter læser hvert år hundredvis af CV’er og har derfor stor erfaring med at få øje på, hvad der er godt og mindre godt i et CV. De vil selvfølgelig også gerne gennemgå dit CV!
Læs her, hvad Pia fik ud af en samtale om sin jobsøgning
Bliv medlem af Krifa og få adgang til fordelene
Er du ikke medlem? Og vil du også have adgang til Krifas medlemsfordele med hjælp til din jobsøgning?
Ring og høre mere på 7227 7227 eller læs mere om at blive medlem her.
Mange arbejdsgivere kigger i dag på LinkedIn, når de er på jagt efter nye medarbejdere. Og nogle kigger ovenikøbet kun der. Så er du jobsøgende, er det en god ide at være synlig på LinkedIn.
Vi har lavet en guide, der hjælper dig til at få en skarp LinkedIn–profil, som du kan bruge aktivt i din jobsøgning. Og hvis du ikke allerede har en LinkedIn-profil, så er det måske nu, du skal have en?