Person kigger på CV med lup

Hvordan laver man et CV?

Mange arbejdsgivere kigger som det første på dit CV. Derfor er det vigtigt, at det sidder lige i skabet. Her på siden finder du alt, du skal bruge for at skrive et godt CV.
Indholdsfortegnelse

Hvad er et CV

Et CV er i korte træk en oversigt over dine uddannelser, din erhvervserfaring og kompetencer – som i jobsøgningssammenhæng bruges til at give et hurtigt indtryk af, hvem du er, og hvad du har lavet. 

Når du søger job, kigger arbejdsgiveren som regel på CV’et først. Derfor er det vigtigt, at dit CV er kort, præcist og overskueligt. CV’et kan have stor betydning for, hvordan arbejdsgiverens første indtryk er af dig og er afgørende for, om du bliver taget i betragtning til jobbet. 

Hvad står CV for?

CV står for Curriculum Vitae, som på dansk betyder livsforløb. Dit CV skal præsentere dit faglige livsforløb. Dvs. at du i CV’et skal skrive om din erhvervserfaring, uddannelse, kompetencer, kurser osv., som du har haft igennem dit liv.

Der findes ikke en færdig skabelon på, hvordan et CV SKAL se ud, det afhænger nemlig af dig, din erfaring og den branche, du arbejder i. Men det, der er vigtigt ved dit CV, er, at det er tilpasset det job, du søger.

Når du søger job, skal et CV ofte sendes sammen med en ansøgning. Dog er det i nogle brancher nok kun at sende CV. Det vil fremgå af stillingsopslaget eller din snak med virksomheden, hvad du skal gøre.  

Hvad er forskellen på et CV og en ansøgning?

CV og ansøgning går hånd i hånd, men de har hver sin opgave.

 • CV: Beskriver fortiden. CV’et viser de erfaringer, resultater og kompetencer, som du har opnået i tidligere jobs eller uddannelser.

 • Ansøgningen: Beskriver fremtiden. Ansøgningen viser, hvordan du ud fra dine kvalifikationer og erfaringer vil løse opgaverne i det job, du søger. Læs om ansøgning her.


Sådan skriver du et godt CV

5 vigtige pointer til et godt CV:

Her får du 5 enkle tips til, hvordan man skriver et CV, der bliver læst og forhåbentlig bringer dig nærmere drømmejobbet.

 • 1
  Fang læseren på 30 sekunder

  30 sekunder er typisk den tid, det tager for den rekrutteringsansvarlige at vurdere, om du er kvalificeret til jobbet på baggrund af dit CV. Derfor er det vigtigt, at dit CV er overskueligt og godt struktureret og har de informationer med, som et CV skal indeholde.

  Er dit CV uoverskueligt risikerer du, at læseren mister interessen og hurtigt går videre til den næste i bunken. Få tips til at lave et overskueligt layout her. 

 • 2
  Fokusér på din baggrund

  CV’et skal pege bagud, mens ansøgningen peger fremad. CV’et er en beskrivelse af de erfaringer og resultater, som du har opnået i din karriere indtil nu.

  Skriv f.eks. ikke bare, hvor du har arbejdet, men skriv også, hvad du fik ud af jobbet, hvilke opgaver du udførte, og hvilke resultater du opnåede.

 • 3
  Målret den konkrete stilling

  Dit CV skal tilpasses det job, du søger. Det er vigtigt, at du i CV’et fremhæver de kompetencer, der gør, at du er den helt rigtige til jobbet, og det er jo forskelligt, alt efter hvilket job, du søger. Se eksempel på et CV, der er målrettet en konkret stilling

 • 4
  Professionelt og personligt

  Tænk på, under din CV-skrivning, at et CV skal give et helhedsbillede af dig. Derfor er det vigtigt, at du får både din personlige og professionelle profil med i CV’et. Mange vælger at lave et afsnit, hvor de skriver om deres interesser, familie og personprofil.

 • 5
  En længde på 2-3 sider

  Et godt CV fylder typisk 2-3 sider, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget erhvervserfaring du har, branche mm. Fylder dit CV kun én side, skal du overveje, om du har fået det hele med, og har sat nok ord på dine erfaringer.

  Fylder dit CV derimod over tre sider, så læs det kritisk igennem og vær opmærksom på, om du har information med, som ikke er relevant for den konkrete stilling, du søger.


Hvordan opbygger man et CV?

Cover image

Hvad skal der stå i et CV?

Se vores tjekliste over, hvad der er en god ide at have med i dit CV.

Du kan opbygge dit CV på to måder:

 • Kronologisk CV: Alle din oplysninger skrives i omvendt kronologisk rækkefølge (det klassiske og mest brugte CV). Se eksempel på kronologisk CV

 • Kompetence-CV: Et mere beskrivende CV, hvor der er fokus på, hvad du kan og er god til. Godt til dig, der er nyuddannet eller ude i brancheskift. Se eksempel på kompetence CV

Forskellen på kronologisk CV og kompetence-CV 

Kronologisk CVKompetence-CV
Fokuserer på dine tidligere ansættelser Fokuserer på dine kompetencer
Egnet til dig med mange ansættelser bag dig Egnet til dig med minimal erhvervserfaring (fx nyuddannet) eller dig, der søger job inden for en helt ny branche
Det mest brugte CV, som virksomheder er vant til at læseIkke så brugt CV, og derfor kan det skille sig positivt ud fra mængden
Overskueligt og giver hurtigt overblik over erfaringGiver et hurtigt og godt overblik over kompetencer

 Kronologisk CV 

Det kronologiske CV er det klassiske CV, som også er det mest brugte. Her lister du dine tidligere ansættelser, uddannelser, kurser o.l. i omvendt kronologisk rækkefølge. Det betyder, at du skal skrive din nyeste erfaring først.   

Under de ansættelser, som er særlig relevante, for det job du søger, vil det være en god idé at uddybe arbejdsopgaver, opnåede kompetencer og resultater. Generelt er det vigtigt, at CV’et er målrettet det job, du søger.  

Det kronologiske CV er overskueligt og giver et hurtigt overblik. Det er specielt godt egnet til dig, der har flere ansættelser bag dig.  

Kompetence-CV 

Mangler du erfaring? Så kan et kompetence-CV være noget for dig. Det fremhæver i højere grad, hvad du kan og dine kompetencer, fremfor hvor du har været ansat. Det passer f.eks. godt til dig, der er nyuddannet, eller dig, der søger job inden for en helt ny branche. Et kompetence-CV kaldes også kompetencestyret CV eller funktionsopdelt CV.  

I et kompetence-CV samler du alle dine kompetencer, som er relevante for det job, du søger. Det kan blandt andet være kompetencer fra studiejobs, frivilligt arbejde ol. Dit fokus skal være på at fortælle, hvordan din erfaring kan bruges, så arbejdsgiveren kan se, hvorfor du vil passe godt til jobbet. 


Video med hurtig hjælp til CV

Her får du en video-guide til dit CV, så du kan tjekke, om du har fået det hele med. Der er ingen facitliste over, hvad dit CV SKAL indeholde, det er selvfølgelig op til dig selv. CV-guiden bygger på vores jobrådgiveres erfaring med, hvad der er en god idé at have med i et CV.

Læs, hvad der bliver sagt i videoen her

CV’et er det hurtige overblik over dine faglige og personlige kompetencer. Men husk, du skal hver gang lave et målrettet CV. Standard-CV'er virker ikke. Så er det sagt.  

Kontaktoplysninger og et foto

Det første du skal have med i dit CV er dine kontaktoplysninger og et foto. Her er det vigtigt, at det er let at finde ud af, hvad du hedder, hvor du bor, og hvordan man kommer i kontakt med dig. Det vil sige: husk at angive din e-mailadresse og dit telefonnummer. Sæt også gerne et professionelt og vellignende foto af dig selv på CV’et.  

Resumé

Dernæst skal du lave et resume. Husk på, at du kun har få sekunder til at overbevise en kommende arbejdsgiver. Det er derfor meget effektfuldt at lave et resumé, der kort opsummerer dit CV, og hvor du nævner dine bedste kort på hånden.  

Erhvervserfaringer

Det næste punkt er erhvervserfaringer. Her skriver du, hvad du har haft af ansættelser tidligere, hvad du har lavet i de forskellige jobs og hvilke ansvarsområder, du har haft.  

Spidskompetencer

Uddyb herunder, hvilke spidskompetencer du har i forbindelse med din erhvervserfaring. Nævn og uddyb de kompetencer, som arbejdsgiveren efterspørger.  

Uddannelse og kurser

Det tredje punkt er uddannelse og kurser. Du kan vælge at dele det op i to, men her vælger vi at samle det til uddannelse og kurser. Her angiver du din primære uddannelse, og beskriver de kurser, der er relevante for den stilling, du søger.  

IT-kundskaber

IT-kundskaber kunne være næste punkt, hvor du beskriver, hvilke programmer og software du har arbejdet med, hvor mangle år du har arbejdet med programmerne, og hvornår du senest har arbejdet med programmet. Det kan nogle gange være en idé at lave en namedropping, hvor man nævner nogle af de forskellige typer af programmer, man har arbejdet i. Også dem, der ikke direkte efterspørges i jobopslaget, fordi det indirekte sender et signal om, at du ikke er IT-forskrækket.  

Sprog

Det næste punkt kunne være sprog. Her kan du fortælle, hvilke sprog du taler og skriver. Fortæl også på hvilket niveau, du mestrer sproget.  

Fritidsinteresser og private forhold

Et sidste punkt kunne være fritidsinteresser og private forhold. Du har indtil nu fortalt om din faglighed. Nu kan du fortælle om det hele menneske. Hvem er du privat? Er du gift? Har du børn? Har du en hund? Hvad går du op i, i din fritid?  

Hermed har du fået en gennemgang af, hvordan du kan opbygge dit CV – held og lykke med det!  

Stil krav til jobtrivsel i dit CV

Du må også godt stille krav til din kommende arbejdsplads i dit CV. Det kan ligefrem hjælpe dig med at skille dig ud fra de andre CV’er i bunken. Start med at lave en 20/5 liste, som viser hvilke ønsker DU har til dit kommende job, og skriv så dele af den ind i dit CV. Se her, hvordan du laver en 20/5 liste.

Sådan laver du en 20/5 liste


CV-eksempler og skabeloner

Er du kørt lidt fast i at lave dit CV, så kan det være en hjælp at se konkrete eksempler på, hvordan et CV kan se ud.

Her finder du en række eksempler og skabeloner, som du kan lade dig inspirere af, når du skal skrive dit CV. Skabelonerne kan du bruge til at skrive dit eget CV ind i. Det kan være en hjælp til at få en god struktur og komme godt fra start med dit CV.

Du kan f.eks. se eksempler på CV for nyuddannet, kandidatuddannet, multimediedesigner, frisør, pædagog og SOSU-assistent (eksemplerne er CV på dansk).

Cover image

Få skabeloner til CV

Her kan du downlade skabeloner til CV, som du kan bruge til at lave dit eget CV.

Kend dine personlige og faglige kompetencer

Få styr på, hvad du kan - og lav CV ud fra det

Et CV er en oversigt over, hvilke kompetencer du har opnået både igennem tidligere jobs, uddannelse, kurser osv., som passer til det job, du søger.

Det kan være svært at sætte ord på, hvad man er god til. Vi anbefaler, at du sætter dig ned og får overblik over dine kompetencer, inden du begynder at skrive dit CV. På den måde, er det også lettere for dig at finde ud af, hvilke jobs du skal gå efter, og hvad du kan sige til samtalen.

Find dine personlige og faglige kompetencer

Når du er jobsøgende, er det godt at have styr på dine faglige og personlige kompetencer. Men hvad er en kompetence egentlig? Og hvordan finder du frem til dem? Det giver vi dig svar på her.

TEST: Hvilken persontype er du?

En anden ting, du kan gøre for at blive endnu klogere på dig selv her i jobsøgningen, er at tage en personlighedstest. Testsvaret kan hjælpe dig til at sætte ord på, hvem du er som person.


En persontypetest kan fx gøre dig klogere på:

 • hvad du foretrækker frem for andet
 • hvor du henter din energi
 • hvorfor du gør, som du gør i bestemte situationer
 • hvordan du er i en gruppe af mennesker

I testen skal du svare på en række spørgsmål og udsagn, som til sidst vil kategorisere dig i en af de 16 persontyper. Testen tager 5-10 min at gennemføre.


Du kan godt lave et CV, selvom du ikke har meget erfaring

Hvordan laver jeg et CV, når jeg har så lidt erhvervserfaring? Det er et spørgsmål, vi hører ofte. Men du kan sagtens lave et godt CV alligevel og være interessant for arbejdsgiveren. Læs med her. 

Alle dine kompetencer tæller på dit CV

Det bedste du kan gøre, hvis du synes dit CV er ”tyndt”, er at lave et kompetence-CV. Her fokuserer du på det, du er god til og kan, frem for din erhvervserfaring.

Sådan kan et kompetence-CV se ud

Husk at du har erfaring fra andet end arbejde 

Det er ikke kun tidligere ansættelser, du har erfaring fra – du har helt sikkert også en masse andre erfaringer, som viser noget om, hvem du er som person, og hvad du er god til. Det handler bare om at finde frem til det og gøre brug af det i dit CV.

Måske disse eksempler kan få dig til at tænke på noget, som du kan skrive på CV’et?

 • Jeg er en ægte computernørd og kan løse de fleste computer-problemer

 • Jeg taler flydende spansk, fordi min mor er fra Spanien

 • Jeg er spejder og har været leder i 5 år

 • Jeg er god til at optage og redigere videoer på min iPhone

 • Jeg er kreativ og maler i min fritid

 • Jeg er god til at sætte gang i aktiviteter i sociale sammenhænge

 • Jeg er frivillig i Dansk Røde Kors

 • Jeg læser meget faglitteratur og elsker ny viden

 • Jeg er med i skolebestyrelsen på mit barns skole

Husk at uddybe, hvordan din erfaring kan bruges i det job, du søger.

Sæt barsel eller orlov på CV’et

Det kan være en god idé at gøre plads til “pauser” fra arbejdslivet, såsom barsel, orlov og rejser på CV’et. “Pauserne” giver dig nemlig helt særlige og andre kompetencer, som en arbejdsgiver, kan se som positivt. Du kan f.eks. skrive, hvis du under din orlov har brugt ekstra meget tid på en spændende interesse eller har gennemgået en personlig udvikling. 

Bliv klogere på, hvorfor barsel på CV’et giver god mening

Skriv et CV som nyuddannet  

Her har vi samlet inspiration til dig, der står overfor at søge dit første job som nyuddannet. Du finder både konkrete råd til at skrive dit CV, men også til din jobsøgningsproces generelt som ny på arbejdsmarkedet. 


CV-hjælp - Få sparring og feedback på dit CV

Vores jobkonsulenter læser hvert år hundredvis af CV’er og har derfor stor erfaring med at få øje på, hvad der er godt og mindre godt i et CV. De vil selvfølgelig også gerne gennemgå dit CV!

Skal vi gennemgå dit CV sammen?

Book en samtale med en af vores jobkonsulenter og få professionel CV-hjælp - I gennemgår dit CV sammen, så det kommer til at sidde lige i skabet.

Jeg kontaktede Krifa, hvor jeg fik en samtale med en af deres jobkonsulenter. På et tidspunkt spurgte hun om, hvorfor jeg skrev min alder på ansøgningerne. Hendes råd var at lade være. Vi fik også talt mit CV igennem. Det var kronologisk bygget op med job og uddannelser og meget langt. I stedet skulle jeg lave et kompetence-CV, der hver gang skulle være tilpasset jobbet, jeg ville søge.

- Pia L. Jørgensen

Læs her, hvad Pia fik ud af en samtale om sin jobsøgning

Bliv medlem af Krifa og få adgang til fordelene

Er du ikke medlem? Og vil du også have adgang til Krifas medlemsfordele med hjælp til din jobsøgning?

Ring og høre mere på 7227 7227 eller læs mere om at blive medlem her.


Kom med på CV kursus

I Krifa holder vi mange spændende kurser for vores medlemmer, som er jobsøgende.

Du kan fx komme og få hjælp til at skrive et CV og en ansøgning, der sidder lige i skabet, at planlægge og strukturere din jobsøgning, at oprette og udfylde din LinkedIn-profil og bruge den i din jobsøgning og meget mere.

Se alle kurser her

Job- og KarrierePortal - et stærkt fundament til din jobsøgning.

Få hjælp til dit CV og ansøgninger, bliv jobmatchet med stillinger og virksomheder og tag en personlighedstest, der stiller skarpt på dine bløde kompetencer. Som medlem af Krifa, kan du begynde din jobsøgning lige her - uanset om du allerede har et job, eller du er ledig.

LinkedIn er dit online CV

Mange arbejdsgivere kigger i dag på LinkedIn, når de er på jagt efter nye medarbejdere. Og nogle kigger ovenikøbet kun der. Så er du jobsøgende, er det en god ide at være synlig på LinkedIn.

Vi har lavet en guide, der hjælper dig til at få en skarp LinkedIn–profil, som du kan bruge aktivt i din jobsøgning. Og hvis du ikke allerede har en LinkedIn-profil, så er det måske nu, du skal have en?