Find dine personlige og faglige kompetencer
Kompetencer er det, du er god til
Kompetencer er de færdigheder og egenskaber, som gør os dygtige til det, vi laver.
Personlige vs. faglige kompetencer
Kompetencer er det du er god til at gøre i praksis - både fagligt og personligt. For eksempel er det en faglig kompetence at være god til at lave regnskaber, mens det er en personlig kompetence at være loyal.
Personlige kompetencer | Faglige kompetencer |
---|---|
Dine personlige kompetencer er dem, der kendetegner din personlighed og dine menneskelige egenskaber. Personlige kompetencer har betydning for, hvordan du løser en opgave, og hvordan du arbejder sammen med andre. | Dine faglige kompetencer, er det du har lært gennem din uddannelse, tidligere jobs eller andre erfaringer. |
Eksempler på personlige kompetencer: udadvendt, initiativrig, humoristisk, detaljeorienteret, energisk, positiv, nysgerrig, struktureret, grundig, beslutsom, god til at samarbejde osv. | Eksempler på faglige kompetencer: retstavning, kundebetjening, div. IT-programmer, projektledelse, planlægning, god sælger osv. |
Mange har ikke styr på deres kompetencer
- Jeg taler med mange mennesker, som ikke kan se deres egne kompetencer. De skriver i deres CV, at de har været fem år i butik, men nævner ikke, hvilke opgaver og ansvar de havde i butikken. Hvilke kompetencer opnåede de, og hvordan kan disse kompetencer bruges i et fremtidigt job? Det er jo det, arbejdsgiverne ser efter, siger Flemming Skjølstrup, der er jobkonsulent i Krifa.
Skriv kompetencerne på CV’et
Når kompetencerne er fundet, skal de skrives ind i dit CV. Og her er det vigtigt, at du fremhæver dem, der særligt passer til de jobs, du søger. Flemming Skjølstrup fortæller:
- CV’et er ikke stationært, men skal konstant tilpasses. Hvis du for eksempel søger en stilling som sælger, skal du fremhæve dine kompetencer inden for det område. Det kan blandt andet være faglige kompetencer inden for salg og personlige kompetencer i forhold til at omgås andre mennesker. Gå i dybden med dem og fortæl, hvordan du bruger dem i praksis.
Selvom man ifølge Flemming Skjølstrup ikke kan have for mange kompetencer, skal man dog overveje, hvor mange man skriver på CV’et. Nævner man en lang række kompetencer, der ikke er vigtige for jobbet, stjæler de nemlig opmærksomheden fra de mere relevante.
- Fokuser din ansøgning og dit CV, så den er målrettet jobbet og viser den bedste udgave af dig selv. Selvfølgelig uden at overdrive. For du skal kunne udføre arbejdet i virkeligheden. Det er jo egentligt det, hele kompetencebegrebet handler om - at du har de her evner, som du kan bruge i praksis, og som gør dig til den helt rigtige medarbejder.
Forskel på kompetencer og kvalifikationer
Du kan støde på både kompetencer og kvalifikationer i jobannoncer. Det er ikke helt det samme.
Kvalifikationer er det, du kan læse dig til i en bog, og kompetencer er det, du rent faktisk kan gøre i praksis.
- Jeg vil faktisk sige, at kompetencerne er de vigtigste. Kvalifikationer er ofte noget, de fleste kan lære undervejs, mens dine kompetencer er det, der gør, at du kan udføre arbejdet, mener Flemming Skjølstrup. Han tilføjer, at det samtidigt gør det sværere at få øje på kompetencerne.
Du har jo ofte ikke papirer på dem, ligesom du har det på dine kvalifikationer. Så her handler det om at kunne se indad og reflektere over, hvor dine styrker ligger. Det kan være svært. Så for nogle er det en stor hjælp at spørge tidligere kolleger. De kan nogle gange se ting, du ikke selv kan.
Har du styr på opbygningen af dit CV?
Nu har du styr på kompetencerne i CV’et, men det er også vigtigt, at dit CV er rigtigt opbygget, og at du har de rigtige informationer med.