Færdiguddannet person står på gaden

Færdiguddannet og uden job?

Endelig står du med dit eksamensbevis i hånden. Foran dig ligger arbejdsmarkedet åbent. Men hvad gør du, når drømmejobbet lader vente på sig og arbejdsmarkedet alligevel ikke er så nemt at komme ind på?
Cecilia Bach Baagø

Mange dimittender står ikke med en kontrakt i hånden til et nyt arbejde, som de kan begynde på dagen efter, de er blevet færdige. Derfor går mange fra en fast hverdag som studerende til en ny hverdag som ledig. Men hvordan et det egentligt lige pludseligt at blive ledig, og hvad sker der med dit sociale liv?

Sådan kommer du igennem din ledighed
  1. Hold fast i dine sociale kontakter – både fra studiet og andre vennekredse

  2. Hold dig i gang – find god hverdagsrytme og lav forskellige aktiviteter

  3. Søg et arbejde – selvom det ikke lige er drømmejobbet i forhold til din uddannelse

  4. Hav et svar klar, når du får spørgsmålet “hvad laver du så nu?”. 

  5. Fortæl åbent om din situation - måske nogle i dit netværk kan hjælpe dig i job

 - For de fleste studerende er uddannelsens højdepunkt, når den allersidste eksamen er bestået. Men bagefter oplever nogle en form for tomhedsfølelse, hvor de tænker ”hvad så nu - hvad med mig?”. Det er en kæmpe skuffelse at stå som nyuddannet og blive ledig. Samtidig er der et enormt ræs ude på arbejdsmarkedet, og du er helt klar over, at alle andre nyuddannede kæmper om de samme stillinger som dig, fortæller psykolog Ida Koch.

Når du går fra en hverdag fyldt med studiekammerater og forskellige arrangementer, kan det være noget af en omvæltning pludseligt at sidde alene derhjemme og skrive den ene ansøgning efter den anden. Måske oplever du samtidig skuffelse på skuffelse, og så kan det godt være svært at blive ved med at holde gejsten oppe.

- Nogle ledige dimittender risikerer simpelthen at blive ensomme eller føle sig sat af. Derfor er det vigtigt, at du finder nogle faste rutiner og ikke vender døgnet fuldstændigt rundt, påpeger Ida Koch.

Du skal selvfølgelig have lov til at puste ud og glæde dig over, at du er færdig med din uddannelse.

- Ida Koch, Psykolog
Ida Koch

- Har mere end 35 års erfaring som psykolog - Er blandt andet kendt fra DR’s ungdomsprogram ”Tværs” - Er forfatter til en række bøger, antologier og artikler - Foredragsholder med fokus på børn, unge og mistrivsel

Hold dig i gang

Det kan være svært at komme ud af sengen om morgenen, når du ikke har et arbejde at stå op til. Du føler sikkert at alle andre er på vej ud ad døren og har travlt med dagens gode gerninger. Men det er vigtigt, at du holder dig selv i gang og laver nogle forskellige aktiviteter. Ida Koch forklarer:

- Du skal selvfølgelig have lov til at puste ud og glæde dig over, at du er færdig med din uddannelse. Men prøv relativt hurtigt at få nogle faste og gode rutiner i hverdagen. De må også meget gerne være arbejdsmarkedsorienterede – stå op ved otte-tiden og kom ind i en almindelig døgnrytme, som svarer til andre menneskers rytme.

Ida Koch fastslår også, at det er vigtigt, du holder fast i dine sociale kontakter med venner og familie og dyrker nogle sportslige aktiviteter. Det handler om, at du holder dig selv i gang og ikke lader den ene dag tage den anden. Derfor kan det også være en fordel at søge et midlertidigt arbejde.

Det er godt at være i gang med et eller andet og have nogle sociale kontakter.

- Du skal blive ved med at søge relevante stillinger i forhold til din uddannelse og være tålmodig i jobsøgningen. Men søg gerne et midlertidigt job, du kan passe, mens du jagter det helt rigtige job. Det kan fx være, at du kan servere på en café. Det er godt at være i gang med et eller andet og have nogle sociale kontakter. Det tæller jo også på dit CV, og mentalt er det meget bedre at være i gang med noget – også selvom det ikke lige er drømmejobbet, siger Ida Koch.

Sig det, som det er

En stor del af vores identitet ligger i det arbejde eller studie, vi bruger vores tid på og den titel, vi kan sætte på os selv. Og du har sikkert oplevet, at det første, din bordherrer spørger om til en fest, er, ”hvad laver du så?”. Det kan være en rigtig ubehagelig situation at sidde i som ledig. For det er ikke sikkert, du synes, at det er særlig rart at fortælle, at du er ledig.  

- Det er okay at være uden et arbejde i et kort stykke tid efter, du er blevet færdig med din uddannelse. Det kan alle mennesker forstå. Men det med at sidde et år efter og stadigvæk ikke være kommet i gang med noget er ikke altid særlig festligt at sige. Samtalen kan også hurtigt gå i stå, når der ikke er noget arbejdsmæssigt at bygge videre på, forklarer Ida Koch.

Selvom det er sjovere at sige, at man har drømmejobbet, må du være ærlig og fortælle, hvordan din situation er lige nu. Du kan fx have forberedt, hvad du vil fortælle, og hvor meget du har lyst til, at andre skal vide om din situation. Ida Koch anbefaler, at du fortæller det, som det er:

- Sig det, som det er. Du kan fx sige ”jeg er blevet færdig med min uddannelse og glæder mig til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men det er godt nok svært at få et job inden for mit område”. Fortæl det, som det er og snak så om noget andet, som du interesserer dig for. Hvis du er heldig, kan det være, at der sidder en til festen, der har nogle idéer til, hvor du kan søge hen, pointerer Ida Koch.

Stor guide til jobsøgning

Her finder du både en guide til den gode ansøgning, et skarpt CV og den bedste forberedelse til jobsamtalen.