To mennesker diskuterer styrker og svagheder

Få tjek på dine styrker og svagheder

Mange, der skal til jobsamtale, frygter at få spørgsmål, de ikke kan svare på. Hvad fortæller man lige om sig selv og sine stærke og svage sider? I virkeligheden handler det om forberedelse.
Dorte Toft Pedersen

Hvad er dine styrker? Hvor er du mindre stærk? Som med alt andet i jobsamtalen handler det om at svare ærligt. Dine svar skal gerne matche arbejdspladsens behov og forventninger til dig som ansøger. Morten Højbjerg Jacobsen, der er HR-konsulent i Krifa, giver dig en række gode råd til din forberedelse.

Inden samtalen er det en god ide at skrive tre stærke og svage sider ved dig selv ned og svar over for dig selv på, hvorfor det er vigtigt at fremhæve netop disse ting i det job, du søger.

Nævn dine tre stærkeste sider

Dit svar skal gerne matche det, der bliver spurgt efter i stillingsannoncen. Samtidig skal du være ærlig, så du kan leve op til dine ord, hvis du får jobbet.

Dine svar skal vise, at du har tænkt over, hvad dine styrker er, og at du ved, hvordan du bruger dem. Kom med eksempler på, hvordan du har brugt dine styrker i tidligere jobs. Forklar også, hvorfor dine styrker har været en fordel tidligere. Tænk på forhånd over, hvorfor det er vigtigt at fremhæve disse ting i forhold til det job, du søger?

3 eksempler på stærke sider:

  • “Jeg har sans for detaljer og udsmykning”

    En af mine stærke sider er, at jeg har sans for detaljer og udsmykning. Jeg har meget erfaring med at indrette en butik, så den fremstår præsentabel og indbydende. Jeg er god til at dekorere vinduerne ved at tænke i anderledes baner, så det vækker opmærksomhed hos kunderne. I mit tidligere job som salgsassistent, havde jeg ansvaret for vinduesudsmykning og fik tit positive kommentarer fra kunderne.

  • “Jeg er god til at håndtere forandringer”

    En af mine styrker er, at jeg er god til at håndtere forandringer. Jeg kan li’, at der sker forandringer, og derfor har jeg en positiv tilgang. Jeg går gerne forrest og hjælper de af mine kollegaer, som har sværere ved, at der sker noget nyt. I mit tidligere job, formåede jeg at blive den, som mine kollegaer gik til, når det var i tvivl om noget i forbindelse med nye tiltag.

  • “Jeg er god til at have overblikket”

    En af mine stærke sider er, at jeg er god til at holde overblik. Det mener jeg også, er et af de stærkeste værktøjer for en kontorassistent, så mine kollegaer omkring mig kan føle sig trygge. Jeg er god til at se, hvad der skal gøres, prioritere opgaver og løse dem i den rigtige rækkefølge. I mit tidligere job, var jeg den, som mine kollegaer gik til, hvis de havde travlt og brug for hjælp til at få skabt et overblik.

Nævn tre af dine svage sider

Det er en god idé at fortælle, hvordan du arbejder med dine svage sider. På den måde viser du, at du ønsker at udvikle dig.

Er en af dine svage sider, at du indimellem kommer til at sige ja til for mange opgaver, kan du sige, at du arbejder med det på den måde, at du ved hver uges afslutning ser på dine planer for næste uge. Du skriver dine planer ned og får overblik over, hvor meget tid du har til nye opgaver.

De fleste svagheder kan i virkeligheden være en styrke. Det handler om forskellige personlighedstyper. Derfor kan du også vende svaghederne til en styrke, når du fortæller om dem.

Er en af dine svagheder, at du gerne vil have styr på detaljer og have overblik over en opgave, inden du går i gang med den, kan det omvendt også være en styrke, fordi du til gengæld leverer høj kvalitet.

Det at være bevidst om dine styrker og svagheder er en styrke i sig selv. For du viser, at du kender dine muligheder og begrænsninger.

3 eksempler på svage sider:

  • “Jeg siger ja til for mange opgaver”

    En af mine svage sider er, at jeg indimellem kommer til at sige ja til for mange opgaver. Men jeg er bevidst om det, og arbejder med det på den måde, at jeg hver fredag ser på mine planer for næste uge. Her skriver jeg mine planer ned og får overblik over, hvor meget tid jeg har til nye opgaver.

  • “Jeg er meget detaljeorienteret”

    En af mine svage sider er, at jeg er meget detaljeorienteret og gerne vil have fuldstændig overblik over en opgave, inden jeg går i gang med den. Jeg arbejder på det, ved at sætte deadlines for mig selv. Denne svaghed ser jeg dog også som en styrke, da jeg altid leverer en opgave af høj kvalitet.

  • “Jeg kan blive utålmodig, hvis en opgave tager længere tid end forventet”

    En af mine svage sider er, at jeg kan miste tålmodigheden, hvis en opgave pludselig tager længere tid, end jeg havde troet. Grunden er, at jeg er meget resultatorienteret og får motivation af at have løst en opgave. Jeg er bevidst om, at det er noget jeg skal arbejde med. Derfor prøver jeg altid, at forberede mig på mulige forhindringer og et bevidst om at “bump” på vejen kan skabe et endnu bedre resultat i sidste ende.

Hvad kan du, som andre ikke kan

Et andet spørgsmål, der kan være svært lige at svare på, er, hvad du kan tilbyde virksomheden, som andre ikke kan. Det er jo ikke nok at sige, at man er dygtig – for det er de andre også.

Først og fremmest skal du på forhånd sætte dig grundigt ind i, hvad det er for en virksomhed, du skal til jobsamtale hos. Fortæl dem, hvad de får ud af at ansætte netop dig. For eksempel at de får en medarbejder, der brænder for det og det - som du kan stå inde for, og du ved, at virksomheden lægger vægt på. Fortæl hvilke af dine specifikke kompetencer og vigtigste erfaringer, der kan bruges på lige præcis den arbejdsplads, fordi de arbejder med det og det. Vær konkret.

Skal der ske noget nyt i dit arbejdsliv?

Som medlem af Krifa kan du booke en jobskifte- og karrieresamtale. Her får du hjælp og vejledning inden for brancheskift, jobsøgning, kompetenceafklaring og meget mere.