Person sidder ved computer og forbereder sig til jobsamtale

Forberedelsesguide til jobsamtalen

Jobsamtalen er et stort skridt på vejen mod et nyt job. Men for at nå det endelige mål og få en underskrevet kontrakt i hus, er det vigtigt med en god forberedelse.
Dorte Toft Pedersen

Når du bliver kaldt til samtale, er det fordi, din ansøgning var god. Glæd dig over det og brug den gode stemning til at forberede dig til jobsamtalen. En god forberedelse kan være det, der sikrer dig jobbet.

Her får du en række gode råd til din forberedelse.

1. Lav din research hjemmefra

Brug virksomhedens hjemmeside til at lære virksomheden, dens kultur og værdier bedre at kende. Søg information om de personer, du skal tale med til jobsamtalen på fx Google og LinkedIn. Spørg i dit netværk, om nogen kender virksomheden eller branchen.

2. Læs din ansøgning igen

Måske er der noget, du ikke fik forklaret godt nok på skrift, men som du kan tage op til samtalen. Vælg ud, hvad du vil uddybe. Det er trods alt ansøgningen som fik dig ind til samtalen, så noget må have vagt en interesse.

Har du søgt en opslået stilling, så læs også stillingsopslaget igen, så det er frisk i din erindring, hvad virksomheden søger.

3. Hvad spørger de mon om?

Spørgsmålet om, hvorfor du har søgt stillingen, er en klassiker at åbne jobsamtalen med. Men der er også en række andre spørgsmål, du sikkert kommer til at få. 10 typiske spørgsmål til samtalen (og hvad du kan svare på dem).

4. Forbered dine egne spørgsmål

Nu har du forberedt dig på, hvad virksomheden kan spørge DIG om – nu skal du finde ud af, hvad du vil spørge DEM om.

Du skal jo også finde ud af, om jobbet er noget for dig, ikk?

Stil spørgsmål til noget af det, du er i tvivl om eller bare gerne vil have uddybet vedrørende stillingen eller virksomheden. Når du stiller spørgsmål, viser det også, at du er engageret og oprigtig interesseret.

Se her, hvad DU kan spørge om til samtalen

5. Vid, hvad du vil have i løn

Afklar, hvad du forventer i løn. Hvad er dit minimums lønkrav. Du kan naturligvis gå ud fra det, du fik i dit tidligere job eller bruge vores lønberegner. Du kan selvfølgelig også få telefonisk sparring hos Krifa, når det kommer til løn.

Til mange første-samtaler bliver spørgsmålet om løn slet ikke bragt frem, men det er en god idé, at du er forberedt på det, hvis det skulle komme.

6. Få en god nattesøvn

Det er vigtigt, at du er frisk og klar i hovedet til jobsamtalen - og det hjælper en god nattesøvn til. Men rigtig mange har svært ved at finde ro natten inden jobsamtalen pga. nervøsitet, eller fordi tankerne flyver rundt. Det er helt naturligt, men du kan faktisk gøre flere ting for at få en god nattesøvn.

7. Det skal du medbringe til samtalen

Husk at have stillingsannoncen, din ansøgning, dit CV, dine spørgsmål og eventuelle eksamenspapirer, udtalelser og referencer med i tasken. Måske du fx bliver spurgt ind til noget konkret i dit CV, og så er det godt at kunne kigge på det sammen. Det viser også, at du er godt forberedt.

8. Lad joggingbukserne blive hjemme

Din påklædning skal naturligvis afspejle dig med tilpasning til den virksomhed, du skal til samtale hos. Joggingbukser går ikke i en bank, men du skal heller ikke være ”overdressed”. Vær dig selv, men en seriøs udgave af dig selv.

9. Samtalen begynder på parkeringspladsen

Vigtigt! Mød op til jobsamtalen før tiden, ca. 10 min. før.

Samtalen begynder i princippet, når du bevæger dig ind på virksomhedens område. Så tænk fx. over, hvordan du vil fremstå på virksomhedens parkeringsplads og i deres reception/venteområde.

Sådan gør du for at komme godt fra start (allerede inden samtalen begynder).

10. Hvad siger dit kropssprog?

Undersøgelser viser, at 60-80 procent af dit førstehåndsindtryk af andre mennesker er baseret på kropssproget. Til jobsamtalen skal man derfor være opmærksom på, at kroppen udtrykker det rigtige.

Sådan giver du et godt indtryk med dit kropssprog

11. Få styr på din nervøsitet

Nervøsitet er helt naturligt, når du skal til samtale. Det er godt at være nervøs, men det er vigtigt, at nervøsiteten ikke forhindrer dig i at give et godt indtryk til jobsamtalen.

Husk på, at det er helt ok, at ansættelsesudvalget kan se, at du er nervøs - de forstår dig, og har helt sikkert selv stået i samme situation som dig.

3 tips til at mindske nervøsiteten:

  1. Træk vejret dybt helt ned i maven tre gange. Så bliver din vejrtrækning roligere.

  2. Sæt dig godt til rette i en stol med begge ben på jorden, så du kan mærke dig selv.

  3. Tænk på, at virksomheden allerede har vurderet dig egnet til jobbet.

Professionel karriererådgivning

Bliv medlem og få personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige karrierekonsulenter.