Kan man elske sine kolleger?

Er der mon er en grænse for, hvad det kollegiale fællesskab kan rumme?
Kan man elske sine kolleger?
00:00:00
00:29:08
Jacob Fabricius

Næst efter familien er vores kollegaer oftest dem, som vi tilbringer det meste af vores vågne tid sammen med.

Hvor venskabelige kan vi blive? Og hvilken rolle spiller vores nære relationer uden for arbejdet i forhold til vores måde at være i arbejdet på? Alt det og meget mere taler vi med Mattias Stølen Due om, som er ekspert i familie og relationer.


Vi bruger mange af vores vågne timer sammen med vores kollegaer. Her får du fem gode råd til at skabe det gode kollegiale fællesskab

  • 1Vi kan alle strække os 5-10 % mere i bestræbelserne på at være en bedre kollega, f.eks. helt lavpraktisk ved øjenkontakt, ved at smile og spørge lidt mere ind til hinanden
  • 2Husk altid at tjekke ind med kollegaen, før I spørger ind til et sårbart emne?
  • 3Hold dig magtforholdet for øje, hvis du som leder taler med en ansat, om et sårbart emne
  • 4Find et sted at komme af med frustrationer derhjemme. Der er en stor fordel i at kunne ’ventilere’ derhjemme med en kone, mand eller kæreste – om en irriterende kollega eller chef
  • 5Find det rette mix af tryghed og udfordringer i dit arbejde. Hyggeklub er godt, men der må også gerne være noget, som udfordrer os og strækker os lidt

Highlights fra podcasten

[2:20] Hvorfor er familien vigtig? Der er blevet lavet en videnskabelig undersøgelse, hvor top tre svar af ting, vi anser som vigtige i livet alle indeholder ordene: parforhold og familie.

[6:15] Har vi større ambitioner på arbejdets end familiens vegne? Ja det har vi ofte – vi burde have en PUS samtale (parudviklingssamtale) i familien.

[7:45] Hvor går grænsen for, hvad jeg som kollega kan spørge ind hos en kollega f.eks. ved skilsmisse? Hvis det er en symmetrisk relation: Så bør jeg som kollega være interesseret og nærværende. Man bør spørge ind til, om det er okay, at jeg spørger ind til det her?

[11:00] Og kan chefen ikke gøre det? Jo, men man skal holde sig magtforholdet for øje, og ikke indgå i en terapeutisk samtale med sin ansatte.

[11:50] Kan en chef elske sine kollegaer? Ja, med en Kirkegaard’sk forståelse af kærlighedsbegrebet. Som handler om at skabe gode rammer og tryghed for den anden. Det bliver sværere med den emotionelle kærlighed – for den kan vi ikke kræve af hinanden. Og er det en romantisk forståelse, så bliver det let en rodebutik af dimensioner!

[14:30] Kan det blive for venskabeligt? Ja, det bliver sværere at stille krav - især i den asymmetriske relation.

[15:20] Kan det blive for behagligt for mig, så jeg ikke flytter mig? Det afhænger af persontype. Det er et delikat mix af krav og tryghed alt afhængig af persontype.

[17:45] Hvad er de typiske årsager, når mennesker oplever stress? Et underbelyst forhold i stressdiskussionen er det, som omhandler de private relationer. Altså at mistrivsel i privatsfæren kan komme til udtryk som stress på jobbet. Der er en stor fordel i at kunne ’ventilere’ derhjemme med en kone, mand eller kæreste – om en irriterende kollega eller chef.

[23.30] Hvordan kan man styrke det relationelle? Vi kan strukturelt sørge for at synliggøre vores arbejdsopgaver. Et andet vigtigt element er de mikroprocesser, der foregår i hverdagen f.eks. smil, øjenkontakt og interesse. Nærvær. Vigtigt at have interesse for noget, der ikke handler om performance. Kig hinanden i øjnene – vis oprigtig interesse for den anden

[25:00] Hvad har du af råd til de mennesker, som synes, det er svært at tale om det "ikke-faglige". Vi skal udfordres til at række lidt mere ud. Alle kan give 5-10 procent for at anerkende vores kollega.

Hold dig opdateret på Krifa Podcast

Vi tager løbende nye og spændende emner op i vores Podcast og for at være sikker på at du får hørt det hele kan du nu abonnere og følge os på både Spotify, SoundCloud Apple Podcast og Google Podcast. Hop ind og abonner, så du ikke går glip af noget!