Nye generationer forstyrrer arbejdslivet

Enhver generation har kendetegn og kæpheste, og nu er en ny generation på vej ind på arbejdsmarkedet. Om få år vil de sidde på fire ud af fem stole og udgøre 1,5 million af arbejdsstyrken.
Nye generationer forstyrrer arbejdslivet
00:00:00
00:26:41
Bessie Rauff

Den nye generation ønsker meningsfulde opgaver, som de kan løse i et arbejdsfællesskab, de ønsker work-life balance, hvor der er tid til andet og mere end arbejde, og hvor der er mulighed for at fordybe sig i de arbejdsopgaver de har.

I denne podcast præsenterer Alexandra Krautwald, hvilke udfordringer og muligheder den nye generation vil møde og blive mødt af i deres arbejdsliv.


Tre gode råd til den nye generation (og os andre)

  • 1Tro ikke alt du hører er sandt
  • 2Gå ydmygt til dine opgave og skab et godt samarbejde med de ældre generationer
  • 3Hold fast i det balancerede liv
Fakta om Alexandra Krautwald

Alexandra Krautwald er beslutningsrådgiver og forfatter på ledelsesbøger og Managing Partner i konsulentvirksomheden Composing.

Alexandra Krautwald er desuden forfatter til bogen “Unge generationer på arbejde – vejen til et anderledes rigt liv” - bogen er udgivet af Dansk Psykologisk forlag.

Find Alexandra Krautwald på LinkedIn.

Highlights i podcasten

[1:15] Den unge generation er vokset op i nogle nye strømninger. Unge opfører sig altid “ungt”, men samtiden har gjort de unge mere både sårbare og ressourcestærke.

[2:33] De unge kan hurtigere komme til viden og information, og tendensen for børn og unge er, at de skal være perfekte, og de kan altid finde nogen at sammenligne sig med. Og det betyder, at konkurrencen er benhård.

[3:52] Den generation, som er på arbejdsmarkedet, er resultatgenerationen, der har haft travlt med at tænke på egen karriere og ledelsesformer, der hylder individet. Den nye generation har færten af det gode arbejdsliv på en anden måde, og de vil en anden type karriere end deres forældre.

[6:55] De unge træder ind i et komplekst arbejdsliv med mange krav og masser af forandringer hele tiden. Og med en angst for om deres jobs forsvinder.

[8:05] Den store grad af selvledelse på danske arbejdspladser gør de unge usikre, for har de så løst de rette opgaver? De unge lærer en fin faglighed, men de lærer ikke at blive gjort klar til, hvordan arbejdslivet reelt fungerer.

[10:03] De unge skal begynde i deres job med en ydmyghed og med en bevidsthed om, at de kan lære af og trække på de ældre generationers viden og netværk i arbejdslivet.

[12:00] De unge vil arbejde i socialt ansvarlige, etiske og bæredygtige virksomheder. De unge vil ses som hele mennesker, hvor der er transparent kommunikation.

[13:40] De unge vil have hyppig feedback og arbejde i et nært og behageligt miljø, hvor arbejdsdagen er ukompliceret, og hvor opgaverne er meningsfulde.

[14:31] Virksomhederne er ikke klar til at modtage den nye generation. Gør virksomhederne sig ikke umage skifter de unge job.

[15:43] De unge er mere fællesskabsorienterede i arbejdslivet. De er hippie 2.0-agtige, og vil nå resultater sammen med andre.

[16:40] De unge drømmer om at blive brugt godt, og set som de dygtige voksne de er, og ikke som forkælede børn. Og de har ambitioner om en bedre verden.

[18:15] Når man ansætter en ung medarbejder, skal man være opmærksom på, at de kommer fra en anden virkelighed, end den man selv er præget af. Og være nysgerrig på deres ambitioner og forventninger.

[19:40] De unge har brug for ledere, der sætter hjørneflag og giver tydelige rammer og masser af feedback. De unge har brug for en leder, der påtager sig en art forældrerolle.

[22:00] De ældre kan også lære af de unges forventninger til et mere balanceret arbejdsliv.

[22:35] De unge vil have et job, der giver mening. De vil have et job der giver mening, også på den helt store skala, hvor man ser ud over sig selv.

[24:00] Tre gode råd til den nye generation.

Samtale om bedre arbejdslyst

Vil du vide mere om, hvad der giver dig arbejdslyst og trivsel? Book en tid til en samtale om bedre arbejdslyst.

Hold dig opdateret på Krifa Podcast

Vi tager løbende nye og spændende emner op i vores Podcast og for at være sikker på at du får hørt det hele kan du nu abonnere og følge os på både Spotify, SoundCloud Apple Podcast og Google Podcast. Hop ind og abonner, så du ikke går glip af noget!