Hjælp til selvhjælp

Ulovlig diskriminering

Det er ikke tilladt at afskedige personer på grund af ordblindhed.

I loven om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet fremgår det i allerførste paragraf, at man ikke må diskriminere en person på grund af et handicap. Og ordblindhed, eller dysleksi som det også kaldes, er et handicap.

Få hjælp, hvis du er ordblind

Der er mange muligheder for at få hjælp som ordblind. Du kan tale med dit jobcenter eller kontakte Ordblindeforeningen, der kan guide dig. Desuden findes der en række brugbare apps til din telefon eller tablet. Du kan f.eks. få hjælpeprogrammer til diktering eller skrivning, oversættelsesprogrammer, scanning, højtlæsning og meget mere.

Her følger viden og gode råd om, hvad du selv kan gøre, hvis du er ansat eller jobsøgende. Det er vigtigt at vide, hvad dine rettigheder er, hvilke muligheder der findes, og hvordan du bedst hjælper dig selv.

De følgende forslag og kompenserende strategier kan være med til at sikre, at du mestrer og fastholder din faglighed

 • Tænk over de justeringer, som du har brug på arbejdspladsen. Det kan være justeringer, som tidligere har hjulpet dig, så du er bevidst om dine behov. Det er vigtigt, at du fortæller din arbejdsgiver, hvad dine konkrete behov er. Så kan I sammen finde de rigtige tilpasninger og løsninger til dig. I Danmark har vi en stærk lovgivning på området, der giver dig adgang til forskellige muligheder.
 • Hvis stavning er svært for dig, så lær og udnyt de læse-skriveteknologier, som tilbyder ordforslag og oplæsning på din mobil eller på din computer, så du kan se dine stavefejl, og du kan lytte til ordene og høre, om de er OK.
 • Hvis du skal udfylde rapporter som en del af dit job, og det er svært for dig, så efterlys muligheden for, at der kan udvikles en standardskabelon for en rapport med overskrifter, så du ved, hvad der forventes af dig.
 • Tale-til-tekst programmer kan hjælpe dig, hvis du har gode mundtlige færdigheder og ved, hvad du vil sige, men har svært ved at stave til det.
 • Lær at bruge autokorrektur som fx findes i Word i Microsoft Office, især hvis du bruger ord, som du ofte laver fejl i eller sørg for at få oprettet en fagordsliste, som er specifik i forhold til det arbejde, du varetager.
 • Overvej om du skal anvende en iPad eller en tablet. De er lette og bærbare, og de kan indeholde det meste af den software, du har brug for med et bærbart tastatur.
 • Overvej hvordan du forbedrer din måde at organisere og strukturere dit arbejde på, og overvej hvordan du får styr på din tid og din kalender.
 • Bed om regelmæssige korte statusmøder med din nærmeste leder for at prioritere og overvåge fremskridt i dit arbejde.
 • Brug et dagbogssystem til at indstille alarmer som påmindelser, når arbejdet skal udføres.
 • Overvej at bruge en digital optager til møder, så du kan lytte dig frem til de centrale nøglepunkter, der skal laves.
 • Sæt ALLE arbejdsopgaver i et onlinesystem, så snart du får dem og synkronisér med din telefon og computer, så det er altid er med dig.
 • Bed om at al relevant kommunikation og information bliver mailet til dig, så du kan bruge dit oplæsningsprogram til at få det læst højt.
 • Hvis du ikke er sikker på at have forstået instruktionerne til dine arbejdsopgaver, så bed om at få dem gentaget.