Mindsteløn under 18 – her er reglerne

Hvad skal du have i mindsteløn under 18? Og hvilke regler er der på området? Det bliver du klogere på her, hvor lønspecialist Heidi Hovmann Nonbo fører dig sikkert rundt i mindstelønsreglerne i overenskomsterne for dig under 18 år.

Hvad betyder mindsteløn?

Mindsteløn er den løn, du som minimum skal have udbetalt af din arbejdsgiver.

Dog er der ingen lov i Danmark om mindsteløn – det gælder både for mindsteløn som ungarbejder og voksen.

Overenskomst sikrer mindsteløn

Selvom der ikke findes en dansk lov om mindsteløn under 18 eller derover, er du alligevel sikret en minimumsbetaling gennem en overenskomst.

På den måde beskytter overenskomsten dig mod at få en alt for lav løn.

Du må forhandle uden en overenskomst

For dig uden en overenskomst ser det anderledes ud. Uden en overenskomst er du ikke garanteret mod urimelige lønninger.

Her er det arbejdsgiveren, der fastsætter din løn – uden at skulle følge krav i en overenskomst.

Det er derfor op til dig selv at sikre, at du ikke får en for lav løn. Det gør du ved at forhandle dig frem til en rimelig betaling for dit arbejde.

Ungarbejder og løn – hvornår er du ungarbejder?

Mindsteløn skelner mellem, om du er under eller over 18. Det er derfor din alder, der afgør, hvad du får i mindsteløn – og om du betragtes som ungarbejder.

Som udgangspunkt må du ifølge Arbejdstilsynet først arbejde for en arbejdsgiver, når du fylder 13 år. Derfor gælder mindsteløn under 18 år for aldersgruppen 13-17-årige.

Det betyder også, at din mindsteløn ved 13 år er den samme som din mindsteløn ved 14 år – hvis det altså er under den sammen overenskomst.

Overenskomst sikrer mindsteløn

Selvom der ikke er nogen dansk lov om mindsteløn under 18, er du alligevel garanteret en, hvis du arbejder under en overenskomst.

Fx vil en mindsteløn under 18 i butik under en overenskomst sikre dig, at du ikke får en for lav løn, når du arbejder som butiksmedhjælper.

En løn under 18 år i en butik vil ikke være den samme som den, du får på en restaurant. Mindstelønnen afhænger af overenskomsten – og overenskomsten afhænger af branchen.

Du må forhandle uden en overenskomst

Der gælder ingen regler for mindsteløn, hvis du arbejder som ungarbejder og får en løn under 18 uden en overenskomst.

Her kan din arbejdsgiver i princippet selv bestemme din løn – uden at følge nogle retningslinjer. Det er derfor også din egen opgave at forhandle en højere løn, hvis du mener, at du får en for lav.

Hvis du skal forhandle en højere løn, er det altid en god idé at tjekke op på, hvad andre med samme baggrund som dig tjener. Det giver dig et stærkt kort på hånden at kende markedsværdien til din lønforhandling.

Tjek, hvordan din løn ligger

Vores gratis lønberegner er et værktøj til dig, der gerne vil sammenligne din egen løn med andre med samme baggrund og branche som dig selv.

Hvad skal du have i mindsteløn under 18?

Som ungarbejder kan din løn variere. Både på det private og det offentlige arbejdsmarked.

Der er ikke nogen fast mindsteløn under 18, som alle ungarbejdere får. Det afhænger af den overenskomst, du er ansat under. Derfor får en ungarbejder én løn i butik, men en anden på et lager.

Lov om mindsteløn forhindrer social dumping

Den bedste måde at sikre sig mod social dumping er at hæve løn-bundniveauet og sikre alle danske lønmodtagere en ordentlig løn. Det understreger vores politiske konsulent, Rolf Weber.

Derfor mener vi, at den danske model bør få en makeover. Med en lovbestemt mindsteløn for alle lande i EU kan vi sørge for, at alle lønmodtagere får en retfærdig løn og ikke bliver ladt i stikken uden en overenskomst.

Det er med rimelige lønforhold, at trivsel og god arbejdslyst starter.

Hvad er social dumping?

Social dumping er en bred betegnelse, der kan dække over en arbejdsgiver, som på den ene eller anden måde sætter løn og arbejdsvilkår under pres. Fx ved at hente billigere arbejdskraft til et arbejdsområde.