Forside/ Om Krifa/ Det mener vi/ Frihed på arbejdsmarkedet
Forside/ .../ Frihed på arbejdsmarkedet

Frihed på arbejdsmarkedet

Krifa arbejder for, at alle har ret til at være medlem af den fagforening, de ønsker. Vi arbejder også for, at virksomheder skal have ret til at indgå overenskomst med den fagforening, de ønsker. Det er rettigheder, som i dag ikke eksisterer alle steder på det danske arbejdsmarked - men som er grundlæggende for et godt arbejdsmiljø. 

1. Frihed for lønmodtagere

Lønmodtagere skal have frihed til at være medlem af den faglige organisation, de ønsker. Tvunget medlemskab af en bestemt fagforening blev forbudt ved lov i forbindelse med eksklusivaftalernes afskaffelse i 2006.

Men problemet er ikke løst med dette forbud. Institut for Menneskerettigheder lavede i 2009 en udredning om fagforeningspres på det danske arbejdsmarked. Den dokumenterede, at fagforeningspres stadig er udbredt på det danske arbejdsmarked. Mange medlemmer oplever stadig chikane, presses og diskrimineres på grund af deres fagforeningsvalg. Krifa ønsker at sætte fokus på dette åbenlyse menneskeretslige problem.

Krifa får ind imellem historier fra medlemmer, som oplever pres og diskrimination, som Krifa netop arbejder på at eliminere, så mennesker i stedet kan opleve frihed på det danske arbejdsmarked. Det gode arbejdsliv bør være i højsædet for alle, og fagforeningspres på den enkelte medarbejder trækker i den helt modsatte retning. 

2. Frihed for arbejdsgivere

Arbejdsgivere skal have frihed til at tegne overenskomst med den fagforening, de ønsker. Den frihed eksisterer i dag – men kun i begrænset omfang. For på det danske arbejdsmarked har vi en situation, hvor en fagforening kan blokere en virksomhed, selv om der allerede er en overenskomst og til trods for at den pågældende fagforening ikke har medlemmer i virksomheden. Det gælder også selv om de ansatte på virksomheden slet ikke er interesserede i ”hjælp” fra den blokerende fagforening. Det er en uhensigtsmæssig og absurd situation og Krifa ønsker derfor at begrænse blokaderetten.

Læs mere om begrænsning af blokaderetten.

Læs mere om historiske blokader.