Forside/ Om Krifa/ Det mener vi/ Hvem oplever fagforeningsfrihed
Forside/ .../ Hvem oplever fagforeningsfrihed

Hvem oplever og udøver fagforeningspres?

14 procent af danskerne i arbejde oplever at blive presset til at være med i en bestemt fagforening. 

Siden 2005 har Krifa foretaget repræsentative analyser, der kortlægger omfanget af fagforeningspres på danske arbejdspladser. Den seneste undersøgelse fra 2018 viser, at 14 procent af alle lønmodtagere oplever pres på arbejdspladsen til at være medlem af en bestemt fagforening. Oftest fra tillidsrepræsentanten. Det svarer til hver 7. lønmodtager. Omfanget har været stabilt siden 2009. 

Problemet er størst på offentlige arbejdspladser

Undersøgelsen fra 2018 viser, at problemet er størst på de offentlige arbejdspladser. Denne tendens har været gennemgående siden de første undersøgelser i 2005. Undersøgelsen viser også, og at det oftest er faglærte og medarbejdere, der arbejder som ufaglærte, der oplever fagforeningspres. 

Eksempel på fagforeningspres fra arbejdsgiver:

Der står noteret i min kontrakt, hvilken fagforening jeg skal være medlem af.

TR presser

Presset til at være med i en bestemt fagforening kommer oftest fra tillidsrepræsentanten og kolleger.  For 29 procent af de, der oplevet fagforeningspres, har det haft betydning for, at de er medlem af en bestemt fagforening. Det viser undersøgelsen fra 2018.

I Krifa arbejder vi for at sikre et godt arbejdsmiljø for alle. Fagforeningspres trækker i den helt forkerte retning for den enkelte lønmodtager. Kontakt os derfor gerne, hvis du oplever et pres for at være med i en bestemt fagforening.

Oplever du fagforeningspres?
Har du spørgsmål til dine rettigheder, er vi klar til at rådgive dig.