Forside/ Om Krifa/ Det mener vi/ Hvilke konsekvenser har fagforeningspres
Forside/ .../ Hvilke konsekvenser har fagforeningspres

Hvilke konsekvenser har fagforeningspres?

At blive presset til at være medlem af en bestemt fagforening mod ens vilje har menneskelige omkostninger. Samtidig giver det lav loyalitet overfor den pågældende fagforening.

Menneskelige omkostninger

Bo havde arbejdet seks år på en stor industrivirksomhed i Danmark og havde et godt forhold til sine kollegaer. Da han ikke ville være med i Dansk Metal, stillede tillidsmanden sig op i kantinen og omtalte Bo som ukollegial.

- Jeg tænkte, at de skal ikke få mig ned med nakken. I dag oplever jeg nogle gange følelsesmæssigt at være forfulgt af disse ting. Der har været et psykisk pres fra mange mennesker. Men så tænker jeg: Nej, jeg er ikke på den arbejdsplads, hvor det foregik – du kan roligt tage på arbejde og ha’ en god dag, siger Bo.

Fagforeningspres har omkostninger for dem, som bliver diskrimineret. Diskriminationen opleves i form af pres for at blive medlem af en bestemt fagforening. Diskrimination kan også opleves i relation til løn- og ansættelsesvilkår eller i form af chikane eller afskedigelser. Krifa har eksempler på, at presset bliver så stort, at det udvikler sig til direkte mobning. Det sker eksempelvis, når kollegaer nægter at spise frokost med én, eller når der bliver hængt opfordringer på virksomhedens opslagstavle til ikke at have kontakt med dem, der er medlem af den ”forkerte” fagforening. I disse tilfælde kan det have store menneskelige omkostninger både fysisk, psykisk og socialt.

I Krifa arbejder vi får et godt arbejdsmiljø. Oplever du fagforeningspres? Så ring til vores trivselskonsulenter på 7227 7227.

Loyalitet

Hver tiende lønmodtager i Danmark er ikke medlem af den fagforening, de egentlig ønsker at være medlem af. Det er en af konsekvenserne af det fagforeningspres, der råder på de danske arbejdspladser. Dette medfører samtidig en meget lav loyalitet overfor de fagforeninger, der traditionelt set står for det største pres blandt sine medlemmer. Blandt andet HK og 3F har bundkarakter i forhold til loyalitet blandt sine medlemmer. Krifa og Lederne scorer derimod topkarakterer jf. undersøgelse fra Loyalty Group.
Loyalitetsindeks blandt a-kasser

En grafisk fremstilling af, hvilke konsekvenser fagforeningspres har