Forside/ Om Krifa/ Det mener vi/ Hvordan opnår vi fagforeningsfrihed
Forside/ .../ Hvordan opnår vi fagforeningsfrihed

Hvordan opnår vi fagforeningsfrihed?

Krifa har tre konkrete forslag til, hvordan der opnås fagforeningsfrihed i praksis på det danske arbejdsmarked. Alle tre forslag er vigtige for at sikre et godt arbejdsmiljø. 

Hvordan oplever vi fagforeningspres? Læs mere her

1. Forskelsbehandlingsloven skal udvides

Den nuværende lovgivning forbyder udelukkende forskelsbehandling på grund af faglig organisering i forbindelse med ansættelse og afskedigelse. Det er altså tilladt at forskelsbehandle under ansættelsen. Krifa mener ikke, det skal være tilladt at diskriminere på noget tidspunkt. Derfor foreslår vi, at forskelsbehandlingsloven bliver udvidet, så den forbyder forskelsbehandling på grund af valg af fagforening på linje med forbud mod diskriminering på grund af race, køn osv.

2. Foreningsfrihedsloven skal udvides

Samtidig foreslår vi foreningsfrihedsloven udvidet, så den ikke blot forbyder at tage hensyn til fagforeningsforhold ved ansættelse og afskedigelse, men også under ansættelsen. Institut for Menneskerettigheder udgav i 2009 en rapport, der bakker Krifas holdning op. De påpegede også, at det er et problem, at foreningsfrihedsloven kun beskytter mod fagforeningsdiskriminering i forbindelse med ansættelse og afskedigelse.

Krifa vil fortsat opfordre politikerne til at reagere på diskriminering på arbejdsmarkedet, trods det at eksklusivaftalerne er afskaffet.

3. Den ansvarlige ledere skal sikre menneskerettighederne på danske arbejdspladser

Lederen har et særligt stort ansvar, når det handler om at sikre et godt arbejdsmiljø og medarbejderes arbejdslyst på den enkelte arbejdsplads. Retten til frit at vælge fagforening er en vigtig demokratisk rettighed, men flere steder på de danske arbejdspladser er der et urimeligt pres for at melde sig ind i den "rigtige" fagforening. Krifa arbejder for det gode arbejdsliv, og her trækker fagforeningspres i den helt modsatte retning. Derfor foreslår vi, at lederen på de enkelte arbejdsplads skal sikre det frie fagforeningsvalg gennem en nul-tolerencepolitik over for kollegaer og tillidsmænd, der presser eller chikanerer på baggrund af fagforeningsvalg. 


Endelig arbejder Krifa på en holdningsændring i befolkningen, så det må blive udbredt, at man ikke vil være med til eller acceptere, at nogen presses ind i en bestemt fagforening, men at man respekterer andres valg af fagforening.

Læs rapport om diskrimination på grund af fagforeningsmedlemskab fra Inst. for Menneskerettigheder (2009)