Forside/ Om Krifa/ Det mener vi/ Ligestilling på arbejdsmarkedet
Forside/ .../ Ligestilling på arbejdsmarkedet

Mænd og kvinder skal have lige vilkår på arbejdsmarkedet

Tænk, at vi i 2018 stadig ikke har ligestilling på det danske arbejdsmarked. Mændene tjener stadig mest, mens kvinderne tager mere barsel og barnets første sygedag. Men hvordan opnår vi mere ligestilling på arbejdsmarkedet? Det har Krifa et par forslag til.

Kig mod Island

Ligestillingsdebatten har mange grene, og på nogle områder kommer vi ikke til at rykke noget uden at gribe ind juridisk. Det gælder bl.a. lønninger. 

Det er skræmmende, at det i 2018 ikke er en selvfølge, at der er lige løn for lige arbejde – uanset om du er mand eller kvinde. I Krifa tror vi, at der skal ændres i lovgivningen for at gøre op med det.  
Vi kunne jo tage et kig mod nord, hvor de har gjort sig erfaringer med netop dette. 

Island har netop indført en lovændring, der giver virksomhederne ansvaret for, at kvinder og mænd bliver behandlet ens – også når det kommer til løn. Kan virksomhederne ikke give en klar begrundelse for, hvorfor en medarbejder får mere i løn end en anden i samme stilling, bliver de pålagt en bøde.  

Vi kunne lære meget af Island her. 

 

Vi skal kunne skrue op og ned for arbejdstiden

I diverse statistikker kan vi læse, at det oftest er kvinderne, der går på deltid. Kvinderne der tager barsel. Og oftest kvinderne, der bliver valgt fra til bestyrelsesposterne.  

Mon ikke der er en sammenhæng? At kvinderne netop har sværere ved at komme til tops, fordi det oftest er dem, der tager barsel eller er på deltid? 

Vi mener derfor, at det skal være lettere at skrue op og ned for arbejdstiden, så den passer ind i det moderne familieliv – ikke kun for kvinden, men i høj grad også for manden – så kvinden ikke skal føle sig presset til at gå på deltid. 

Vi tror ikke, at arbejdslivet som en standardmodel, hvor de fleste forventes at arbejde i samme kadence, 37 timer om ugen gennem hele livet, holder. Vi bør i stedet indrette arbejdsmarkedet, så det i højere grad tager hensyn til menneskers forskellige ønsker og behov i forskellige faser af livet. Vi må kunne skabe bedre muligheder for at skrue op og ned på f.eks. arbejdstid, ansvar og kompleksitet, alt efter behov i arbejdslivets faser. På den måde bevarer vi balancen hos både mor og far. Og så gør vi det lettere at deles om ansvaret for børnene, så det ikke altid er mor, der skal på deltid og barsel. 

Læs også formand Søren Fibiger Olesens debatindlæg 8. marts 2018 

Kontakt

SFO op ad bambusvæg

Søren Fibiger OIesen, formand i Krifa, tlf. 2544 4008, sfo@krifa.dk

Fie Rødkjær Møller, Pressekoordinator, tlf. 5138 1898, frn@krifa.dk 

Find andre pressekontakter her

Find pressebilleder her