Kontakt
Fie Rødkjær Møller, Pressekoordinator, tlf. 5138 1898, frn@krifa.dk
Den teknologisk udvikling har skabt enorme ændringer på arbejdsmarkedet de seneste år. Men det er kun lige begyndt. Hvis den danske arbejdsstyrke ikke skal tabes på gulvet, har vi alle brug for at kunne opkvalificeres.
Af: Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa
Efteruddannelse er vigtigere end aldrig før, hvis vi skal blive klar til fremtidens arbejdsmarked. Regeringen har da også søsat forskellige tiltag med fokus på det omskiftelige arbejdsmarked – bl.a. Disruptionrådet – men det er ikke nok. Der er brug for mindre snak og mere handling.
Ifølge en omfattende McKinsey-rapport fra sidste år vil 470.000 job blive erstattet inden 2030. Men det er i høj grad allerede begyndt. Det er ikke længe siden, vi kunne læse om Novo Nordisk, der måtte fyre flere hundrede ansatte, bl.a. fordi supercomputere og kunstigt intelligens skal overtage opgaverne.
Betyder det, at vi skal være bange? Ikke hvis vi handler nu. Men vi skal som samfund tage udviklingen alvorligt – og investere i arbejdsstyrken, så vi ikke bliver skiftet ud med robotter uden at kunne mestre nye arbejdsopgaver.
Vi skal løfte i flok
Der er brug for, at vi ikke længere ser uddannelse som noget, vi afslutter i slutningen af tyverne, men noget, der varer ved hele arbejdslivet.
I Krifa går vi gerne forrest, men vi er nødt til at løfte i flok, hvis vi skal have hele arbejdsstyrken med – også de flere hundredetusinder danskere, der arbejder uden overenskomst.
Vi har derfor længe arbejdet på et forslag til en lov, der har fokus på mestring gennem hele arbejdslivet. Vi foreslår blandt andet, at alle lønmodtagere skal have ret til frihed med løn i to uger om året til at gennemføre en udviklingsplan. Og den skal spille en central rolle i medarbejderens arbejdsliv.
Undersøgelser fra vores Videncenter for God Arbejdslyst viser, at mennesker skal udvikle sig både fagligt, personligt og socialt for at mestre arbejdet gennem hele arbejdslivet – det skal en udviklingsplan selvfølgelig have for øje, så det ikke kun er fagligt indhold, men fx også personlig gennemslagskraft og samarbejde på tværs.
Vi mener, at loven skal følge principperne i Ferieloven, hvor man løbende sparer op og planlægger i samarbejde med sin leder.
Uddannelsesløft- ikke uddannelsesloft
Men der skal mere til. Vi foreslår også, at danskerne skal kunne tage uddannelsesorlov på op til et halvt år med en SU svarende til 80 procent af højeste dagpengesats. I dag er det kun afgrænsede grupper – fx dagpengemodtagere – der har mulighed for efteruddannelse med økonomisk støtte.
Statens uddannelsesmidler burde bruges til investering i alle lønmodtagere. For alle skal have mulighed for at opkvalificere sig.
Christiansborg bør indse, at efteruddannelse er for vigtig en dagsorden til at lade være op til den enkelte arbejdsplads eller overenskomst. Det er på tide, at vi som samfund i fællesskab sikrer bedre muligheder for alle på fremtidens arbejdsmarked. Vi kan ikke være andet bekendt – hverken menneskeligt eller økonomisk. Danmark har brug for et uddannelsesløft – ikke et uddannelsesloft.
Debatindlægget blev bragt på Altinget den 26. oktober.
Fie Rødkjær Møller, Pressekoordinator, tlf. 5138 1898, frn@krifa.dk