Egen opsigelse

Drømmer du om at prøve noget nyt i dit arbejdsliv? Så er det vigtigt at vide, hvornår og hvordan du skal sige op – og hvad det betyder for dine rettigheder.

Hvordan fungerer ens egen opsigelse som funktionær?

Er du ansat efter funktionærloven, vil dit opsigelsesvarsel være løbende måned + en måned, medmindre du er i din prøveperiode. I din prøveperiode kan du normalt sige op med enten én eller 14 dages varsel – det afhænger af din ansættelseskontrakt.

Det betyder, at hvis du siger op midt i maj måned, så har du sidste arbejdsdag d. 30. juni. Det er vigtigt at kende til datoerne, hvis du fx står og skal starte i nyt arbejde d. 1. juli.

Egen opsigelse som ikke-funktionær

Er du ansat efter en overenskomst eller ansættelseskontrakt, vil der stå i den, hvor langt dit opsigelsesvarsel er. 

Har du svært ved at finde dit opsigelsesvarsel, kan din fagforening hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du er stillet, når du overvejer at søge nye udfordringer.

Jeg er blevet tilbudt nyt job, før min opsigelsesperiode stopper

Har du fået nyt job, skal du som udgangspunkt stå til rådighed for din nuværende arbejdsgiver i hele din opsigelsesperiode. Derfor kan du ikke bare starte på det nye job, den dag du giver din opsigelse.

Men måske har du fået tilbudt et nyt job, før din opsigelsesperiode slutter, og så kan der være flere løsninger.

  • Tal med din nuværende arbejdsgiver. Måske kan du få lov til at stoppe før tid. 
  • Spørg din nye arbejdsgiver, om du kan starte senere. Det kan være muligt at udskyde starten, så du kan gøre dit nuværende arbejde færdigt. 

Synes du, det kan være svært at tage snakken? Så står din fagforening klar til at klæde dig på til samtalen. 

Egen opsigelse under sygdom

Selvom du er sygemeldt, har du altid mulighed for at sige op med det opsigelsesvarsel, der gælder for dig.
Men det er en god idé at tænke dig om først – især hvis du får løn under din sygdom. 

Her kan det være en overvejelse værd at vente med at sige op. På den måde er du økonomisk sikret, mens du bliver rask igen.

Du får karantæne fra a-kassen

Hvis du siger op uden at have et nyt job, skal du måske på dagpenge. Her er det godt at vide, at du som udgangspunkt får tre ugers karantæne fra a-kassen. 

Det skyldes, at du selv vælger at blive ledig, og du kan derfor ikke modtage dagpenge i den periode.

Der er dog en række undtagelser, som kan fritage dig for karantænen, selvom du selv har sagt op. Du kan læse meget mere om din karantæne ved egen opsigelse her.

Kan jeg blive fritstillet, når det er min egen opsigelse?

Du har ikke automatisk ret til at blive fritstillet, når du siger op. Men det er altid okay at spørge – og i nogle tilfælde giver det mening for begge parter.

Det kan fx være, hvis du ikke har haft det godt på arbejdspladsen, eller hvis din nye arbejdsgiver er en konkurrerende virksomhed. 

 

Skal jeg sige op skriftligt?

Nej, det behøver du ikke. Men det kan være en god idé, da en skriftlig opsigelse er dokumentation for, at du har sagt op. Du kan læse mere om, hvordan man skriver en opsigelse her.

Hvad sker der med min overskydende ferie?

Når du ikke at holde al din ferie, vil du enten få den udbetalt som ekstra løn eller få sat pengene ind på din FerieKonto. 

Vi har skrevet en artikel om ferie ved opsigelse, som kan gøre dig meget klogere.

Kan jeg fortryde min opsigelse?

Når du har sagt op, er opsigelsen bindende. 

Men hvis din arbejdsgiver er åben for, at du kan blive i jobbet, kan I aftale det. Det kræver dog, at I laver en ny aftale.