Ferie ved opsigelse

Når du bliver opsagt, har du måske ferie til gode. Her får du et overblik over, hvordan du kan holde den, eller få den udbetalt.

Jeg er blevet opsagt – hvordan holder jeg ferie?

Når du bliver opsagt, begynder dit opsigelsesvarsel, og måske har du ferie til gode, som du gerne vil vide, hvad du skal gøre med.

Vi har spurgt Henriette Klüwer-Ulrich til råds om, hvordan reglerne hænger sammen – hun er juridisk konsulent hos Krifa og ekspert på området.

Er der planlagt ferie fra før opsigelsen, må arbejdsgiveren ikke kræve, at du holder fast i den ferie. Derfor må du godt droppe din sommerferie – du må også gerne afholde den”, forklarer hun.

Arbejdsgiveren skal overholde ferielovens varslinger

Selvom du er blevet opsagt, så gælder ferieloven stadig under din opsigelse. Det betyder, at din arbejdsgiver skal fortælle dig:

  • senest tre måneder før, hvornår du skal holde din hovedferie
  • senest en måned før, hvornår du skal holde din restferie

Hovedferien er de tre ugers sammenhængende ferie, du har ret til at afholde mellem 1. maj og 30. september – det som du kender som sommerferie.

Restferien er de resterende to ugers ferie, som du kan holde på andre tidspunkter af året.

Hvis du fx har tre måneders opsigelse, og der ikke er varslet hovedferie i tide, kan arbejdsgiveren derfor ikke kræve, at du holder den.

Mulighed for at få udbetalt ferie

Du når måske ikke at holde al din ferie, før du stopper – enten fordi der er travlt, eller fordi det ikke lige passede ind.

I så fald får du pengene udbetalt i stedet. Har du ferie med løn, får du udbetalt ekstra løn. Optjener du feriepenge, vil de blive sat ind på din FerieKonto.

Feriefridage ved opsigelse

Har du ret til feriefridage – også kaldet den 6. ferieuge, er reglerne lidt anderledes.

Feriefridage er nemlig ikke en ret, men noget du forhandler dig til gennem din kontrakt eller overenskomst.

Har du ret til feriefridage, har du både mulighed for at få dem udbetalt eller afholde dem, når du stopper på arbejde. Det afhænger af din overenskomst.

Er du offentligt ansat, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du holder dine feriefridage i din opsigelsesperiode. Du har heller ikke mulighed for at holde dem efter eget ønske, og derfor vil de altid blive udbetalt som ekstra løn, når du stopper.

Hvis du er privatansat, er det i nogle overenskomster muligt at holde dine feriefridage i opsigelsesperioden.

Du kan finde dine vilkår i din overenskomst eller ansættelseskontrakt, Er du i tvivl om, hvordan din overenskomst ser ud, kan du tage fat i din fagforening, som kan gennemgå dine vilkår med dig.

Husk at søge om dine feriefridage som privatansat

Er det ikke muligt for dig at holde dine overskydende feriefridage som privatansat, inden du stopper? Så skal det stå på din sidste lønseddel, hvor mange dage du har til gode.

Derfor skal du huske at søge om at få dine feriefridage udbetalt, når ferieåret er udløbet – du kan søge fra d. 31. december og de tre første uger i januar det efterfølgende år.

Her er et eksempel med Lise, der er blevet opsagt i foråret 2025

“Lise bliver opsagt i marts 2025 og har tre måneders opsigelse. Hun har derfor sidste arbejdsdag d. 30. juni 2025. I Lises overenskomst står der, at hun har ret til fem feriefridage, men at de ikke kan afholdes, hvis hun bliver opsagt. 

Lise har kun holdt to feriefridage og har derfor tre dage til gode. De tre dage skal hun anmode om i de tre første uger af januar 2026 på borger.dk. Så får hun dem udbetalt som ekstra løn”.

Det siger funktionærloven om ferie ved opsigelse

Hvis du er ansat efter funktionærloven, har du ret til ferie med løn. Det betyder, at den ferie du ikke når at holde, inden du stopper, skal udbetales som løn. 

En feriedag omregnes til en dagløn og lægges til din lønseddel. 

Som funktionær er din arbejdsgiver også underlagt reglerne i ferieloven. Derfor skal hovedferien også varsles til dig senest tre måneder før afholdelse, mens restferie skal varsles til dig senest en måned før afholdelse.

Afholdelse af ferie ved egen opsigelse

Hvis du selv siger op, er reglerne lidt anderledes, end når arbejdsgiveren opsiger dig. Ved din egen opsigelse skal du nemlig holde den ferie, som allerede er planlagt.

Det betyder, at hvis du siger op i maj, og der er planlagt tre ugers sommerferie i juli, så skal den holdes.

Forskellen er, at hvis du bliver opsagt, så er du ikke tvunget til at holde planlagt ferie.

Siger du op, skal du også være opmærksom på, at du selvfølgelig har ret til at få udbetalt den ferie, du ikke når at holde – ligesom du har ret til at søge om feriefridage, du ikke når at holde som privatansat.

Feriepenge ved opsigelse

Får du ikke løn under din ferie, vil du optjene feriepenge. Det vil ofte være tilfældet, hvis du er timelønnet.

Overskydende feriepenge vil du kunne udbetale fra borger.dk, når du stopper på arbejde. Feriepengene kan hentes både i din opsigelsesperiode, hvis du holder ferie, men også efter at du er stoppet på dit arbejde. 

Derfor vil overskydende ferie ikke blive udbetalt som løn på den sidste lønseddel, men i stedet stå på din feriekonto. 

Hvad sker der med min ferie, hvis jeg bortvises?

Så har du stadig ret til at få udbetalt feriepenge for den ferie, du ikke har holdt. Dog mister du retten til at holde ferie i din opsigelsesperiode, fordi du forlader arbejdet med det samme.

Kan jeg holde ferie, hvis jeg bliver fritstillet?

Ja. Bliver du fritstillet, antages det, at du holder din resterende ferie som en del af fritstillingen.

Må jeg selv vælge, hvornår jeg holder ferie i opsigelsesperioden?

Nej, det må du i princippet ikke. Det er som udgangspunkt din arbejdsgiver, der bestemmer, hvornår du må holde ferie. Men i mange tilfælde kan I finde en løsning i fællesskab, hvis ferien bliver aftalt i god tid.